La setmana passada a la seu del Cercle d’Economia, el Cercle de Cultura va organitzar una trobada per parlar de com els propers fons europeus NextGeneration podien incidir en la Cultura Com deien els organitzadors ” A lìnici del 2020, els diversos segments de la cultura presentaven uns dades encoratjadores, que indicaven una recuperació de la crisi del 2008. No obstant això, la pandèmia provocada per la covid-19  torna a colpejar aquest sector i a fí de veure com es plantejava la recuperació de l’activitat econòmica”
La intenció dels organitzadors, entre els que estava Montse Bou i PROA,  era posar en comú visions i perspectives sobre la relació d’aquests fons i projectes i la relació amb els sectors de la cultura.
L’intenció era molt bona i les persones convocades, excel·lents professionals de tots els nivells de l’Administració . També el paper de l’escriptor i periodista Jordi Amat, va ser rellevant.
Desprès d’un breu parlament de Jordi Pardo, president del Cercle de Cultura, varem tenir l’oportunitat de conèixer la visió que des de l’Estat ens presentava Dulce Campos, cap de la “Unidad de Apoyo del plan de recuperación.” a Industries Culturals del Ministerio i ja vàrem veure el que ens temiem. No hi ha cap convocatòria a la vista. Res concret… De fet, Dulce ja va deixar clar que el seu paper era més tècnic que polític i cap referència a unes Bases sobre les que posteriorment podria sortir una convocatória… Si la intervenció de Dulce va ser ambigua, la següent que podria ser la més esperada, la de Mariachiara Esposito. -Policy Officer, Culture and Cultural Heritage, European Commission (DG EAC) encara ho va ser-ho més…
En aquest marc tampoc es podria esperar que Xavier Marcé, que ara porta Turisme i Indústries Creatives a l’Ajuntament de Barcelona fos més concret. De fet cal agrair-li que almenys fes referència a com agafar-se a les ajudes europees creuant conceptes per aprofitar possibles línies que puguin anar sortint, com seria “turisme cultural”…
Per ultim, Francesc Vilaró, cap del Gabinet Tècnic d’un Departament de Cultura que espera l’arribada del proper Conseller o Consellera, tampoc ens va aclarir res…
Com que aquesta visió de les oportunitats que ofereixen els Fons Europees detecta una gran inconcreció pel moment i no voldria colocar-nos en “modo nihilista” deixo un enllaç a una visió que hem llegit atentament i que apunta possibles líniies de treball en el terreny de l’animació, a càrrec de Pablo Jordi a les tribunes de Proa:
https://www.proafed.com/que-podemos-hacer-con-los-fondos-europeos/
P