La 18a edició del Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya, el CLAM, que ha començat el divendres 23 de setembre i es perllonga fins el 2 d’octubre, te previst projectar una trentena de títols de cinema social, amb pel·lícules projectades a les darreres edicions de festivals com Canes, Venècia, Berlín o Sant Sebastian.

La cita desenvolupa a les seves tres seus del Bages: Manresa, Navarcles i Sant Fruitós de Bages.

La sessió inaugural va comptar amb la projecció de ‘La nuit du 12’ (2022), del cineasta Dominik Moll, que s’estrenarà per primera vegada a l’estat i que denuncia la corrupció del poder i el masclisme.

Canvi de dates
El festival ha arribat a la majoria d’edat amb un canvi de dates, passant de la primavera a la tardor, a fí de captar més públic de fora del territori. També estrena director, Esteve Soler, que vol aconseguir que CLAM sigui “un aparador de la realitat social”.

En aquesta edició el Aquest any, el CLAM amplia la mirada i arrigba a acords amb el Festival de Clermont-Ferrand, considerat com el certamen de curtmetratges més important del món, per tal de tenir una col·laboració estable i mostrar anualment una selecció dels millors treballs. Tim Redford, un dels principals programadors i responsables del certamen, presentarà presencialment les sessions dedicades a aquest festival de referència.

En la seva voluntat de presentar realitats socials com el feminisme, les persones sense llar, els desnonaments o la sexualitat al món de les discapacitats, el festival ofereix peces de gran valor com el film que tancarà el certamen és el japonès ‘Smart, Slow, but Steady’, una de les revelacions de l’últim festival de Berlín on la protagonista, una boxejadora amb discapacitat auditiva, supera les pors malgrat les dificultats a les que s’enfronten.

Un nou guardó
Aquest any, el certamen també atorgarà un segon Premi d’Honor al cineasta Isaki Lacuesta, que visitarà el festival per oferir una masterclass prèvia a la projecció de la seva darrera pel·lícula ‘Un any, una nit’. Aquest guardó se suma al ja anunciat prèviament per al barceloní Jaime Rosales, que visitarà el certamen per estrenar el seu nou film, Girasoles silvestres.

A banda de Rosales i Lacuesta, també està previst que visitin el certamen dues de les realitzadores amb més projecció del cinema català com són Neus Ballús i Irene Moray, que participaran en una conversa oberta al públic.

Clam també compta amb una oferta educativa per al públic infantil i juvenil, amb l’objectiu de promocionar els valors vinculats als Drets Humans i de l’art i la cultura en general.

ACCEDIU A LA PROGRAMACIÓ DEL FESTIVAL EN AQUEST ENLLAÇ