ANIMAC TANCA LA SEVA 24a EDICIÓ CONSOLIDANT-SE COM EL REFERENT NACIONAL I INTERNACIONAL PER A PROFESSIONALS DEL SECTOR DE L’ANIMACIÓ

Del 27 de febrer a l’1 de març, Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya que organitza l’Ajuntament de Lleida, ha batut rècord d’inscrits a l’Animac Campus, la secció per donar empenta i promocionar els estudiants, amb prop de 650 persones i s’han doblat els projectes presentats a l’Incubator

La 24a edició d’Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, celebrada a Lleida del 27 de febrer a l’1 de març a Lleida, s’ha consolidat com el referent per a professionals de l’animació nacional i internacional. Amb xifres de públic similars a les de l’edició anterior, destaca l’alta participació i qualitat en les activitats adreçades a professionals, consolidats i emergents.

En aquest sentit, la directora d’Animac, Carolina López, durant la trobada amb els mitjans de comunicació en què s’ha fet balanç de la mostra, ha posat l’accent en l’èxit de l’Incubator, l’espai on es presenten projectes nacionals i internacionals en estat de gestació que tornen als estudis amb els consells d’un panel d’experts de primer nivell. “És una secció que crescut no només en quantitat, aquest any pràcticament s’han doblat el número de projectes amb més de 40, sinó també en qualitat”, ha indicat. Aquest espai ofereix també oportunitat per trobar inversors, “aquest any, per exemple, un inversor s’ha interessat per dos projectes amb la intenció de produir-los”, ha explicat.

L’Animac Campus, secció especialment pensada per als estudiants d’animació, cinema, audiovisuals, art o disseny també ha batut rècord en aquesta edició amb 639 estudiants d’arreu del país registrats, la xifra més alta de la historia d’Animac. Les escoles són, a més, grans aliades d’Animac a través dels tallers de l’Animacrea, entre altres activitats, on s’han compaginat els estands d’escoles d’animació amb l’activitat més lúdica i experimental per a les famílies i visitants. Aquest espai ha comptat enguany amb 17 estands, superant els de l’any passat. Cal recordar que les sessions escolars han aplegat més d’10.600 infants i joves a la Llotja en les 12 sessions realitzades del 24 al 27 de febrer.

Per la seva banda, el Tinent d’Alcalde i regidor de Ciutat i Cultura de l’Ajuntament de Lleida, Jaume Rutllant, també ha mostrat la seva satisfacció pel creixement en l’àmbit professional d’Animac  i ha celebrat l’augment de la implicació de la ciutat en la mostra, “que volem que vaig a més”, amb iniciatives com la impulsada amb els comerços de Lleida “La xarxa de la memòria”, en què botigues i espais públics de la ciutat exhibeixen peces d’animació creades per d’alumnes l’Escola d’Art Municipal (EAM) Leandre Cristòfol.

Rutllant ha recordat que l’any que ve la mostra arriba al 25è aniversari, “una edició en que Animac ha de fer una eclosió gràcies a aquesta base tan ben consolidada i ho farem, entre altres coses, perquè comptarem amb el suport de la Diputació que ja s’ha sumat al projecte i, per tant disposarem de més recursos”. Per al regidor, Animac és “una clara aposta de territori perquè reforça la marca Lleida arreu del món”, per això, ha assegurat que es  potenciarà l’expansió territorial per tota la demarcació, tant amb les sessions escolars com amb projeccions per arreu.

Aquesta edició d’Animac ha rebut 943 projectes en la convocatòria oberta, procedents de 61 països com ara França, Espanya, EUA, Regne Unit, Alemanya, Rússia, Bèlgica, Canadà, Brasil, Japó, República Txeca, Argentina, Hong Kong, Països Baixos, Suïssa, Portugal i Mèxic, entre altres. En total s’han seleccionat 187 films que s’han projectat, de tots els rebuts en la convocatòria oberta, que juntament amb les retrospectives i les seccions oficials sumen 219 curtmetratges i 35 peces audiovisuals més, entre curts i sèries, que s’han projectat a l’Open Screen de l’espai Animacrea, els autors d’algunes de les quals han estat presents a Animac, com és el cas de Fernando Moro, creador de Cleo y Cuquín, o Nuria G. Blanco, productora de Puffin Rock.

Animac 2020 ha programat 7 llargmetratges, entre els quals destaquen el documental animat Zero Impunity,; L’extraordinaire voyage de Marona, o Les hirondelles de Kaboul, una història ambientada a Kabul en l’estiu de 1998, amb una ciutat en ruïnes i ocupada pels talibans. A més, s’han pogut veure 3 migmetratges.

En total, hi hagut 7 estrenes mundials, 5 estrenes internacionals (primera projecció fora del seu país de producció) i unes 40 estrenes a Espanya.

A més del seu complet programa de projeccions – amb les seccions habituals de llargmetratges, curtmetratges, curts d’estudiants de tot el món, monogràfics, retrospectives i sèries – Animac 2020 ha ofert amb un gran èxit de públic, conferències i activitats de la mà dels grans de l’animació adreçades a autors, professionals i estudiants, espectacles en directe, tallers, i la secció Petit Animac especialment programada per al públic familiar. La programació més irreverent també ha continuat a l’Animac de Nit, al Cafè del Teatre de Lleida.

Una major visibilitat del certamen s’ha realitzat a través de les xarxes socials on el públic de la mostra també ha participat a les plataformes com Facebook i Twitter. El certamen compta amb prop de 10.000 seguidors a Facebook. A Twitter cal destacar l’èxit amb 4.790 seguidors i també a Instagram amb 2.600 seguidors. A través de les xarxes socials, s’han pogut veure fotografies i resums diaris de les activitats mitjançant vídeos. Pel que fa als periodistes, s’han acreditat una vuitantena de professionals per cobrir els 4 dies de la mostra.

CLOENDA AMB HOMENATGE A JORDI ARTIGAS

En l’acte de cloenda d’Animac 2020 es va fer entrega del premi Trajectòria Jordi Artigas, per la seva valuosa aportació a l’estudi i la divulgació del cinema d’animació independent a Catalunya i per la seva vinculació amb els inicis d’Animac, ja que el 1996 Artigas va ser el primer director de Cinemàgic, la mostra precursora del que avui és Animac. A més, es van projectar les pel·lícules Mind My Mind The One-Minute Memoir. La directora d’aquest darrer treball, Joan C. Gratz, hi serà present.