De dimarts a diumenge, de 16.00 a 21.00 h amb Entrada gratuïta

Es commemora el 40è aniversari de la Federació Catalana de Cineclubs amb una exposició i un cicle que posen en relleu la tasca imprescindible d’aquesta entitat en la difusió de la cultura cinematogràfica arreu del territori català. 

Des de les primeres dècades d’existència del cinema va haver-hi gent que el va considerar una enorme finestra oberta al coneixement i al gaudi. En barris obrers que buscaven la protecció que l’educació podia facilitar en un món sense miraments socials, en societats burgeses que cercaven l’alta cultura en allò que havia nascut com a espectacle de fira, comencen a aparèixer per tot el món grups de persones que s’associen per projectar films i discutir sobre o a partir d’aquests. Han nascut els cineclubs.

Potser els espectadors més grans recorden un temps en què els cineclubs eren un dels pocs àmbits on captar i discutir sobre tot un món que semblava vedat, per tal de poder canviar-lo de manera activa. Aquesta flama continua viva avui i de manera significativa a capitals de comarca i a ciutats on el cineclub és el millor espai per veure bon cinema en pantalla gran.

Els cineclubistes, com a representants de la societat civil organitzada, participen en les polítiques culturals del seu municipi. Són espectadors que, des de les seves entitats, es converteixen en actius programadors de cinema. El 2019 són 54 els cineclubs federats provinents de tots els territoris de parla catalana. Són el públic organitzat.

Cineclubisme

Cicle Cineclubisme: el públic s’organitza