unnamed25 films italians, inèdits al nostre país, es podran veure de manera gratuïta durant una setmana de programació als Cinemes Verdi Park

La MCIB presenta a Barcelona 8 dels millors llargmetratges italians de l’any, tots ells inèdits a Espanya i que han passat pels millors festivals d’Europa: Piu’Buio di Mezzanotte de Sebastiano Riso, La mafia uccide solo d’estate de Pierfrancesco Diliberto, Anime nere de Francesco Munzi, I nostri ragazzi d’Ivano De Matteo, Smetto quando voglio de Sydney Sibilia, Hungry Hearts de Saverio Costanzo, Le meraviglie d’Alice Rohrwacher i The Lack del duo de videoartistes Masbedo

També apropa a Barcelona 9 curtmetratges, també inèdits a Espanya, que formen part del projecte 9×10 NOVANTA. Cada un d’aquests curtmetratges ha estat realitzat per un director italià de renom, recuperant imatges d’arxiu de l’Istituto Luce Cinecittà, un dels arxius cinematogràfics més importants del món

La programació es complementarà amb vàries projeccions especials: el film Il giovane favoloso de Mario Martone; cinc projeccions de cinema italià sobre immigració; La nave dolce de Daniele Vicari, La mia classe de Daniele Gaglianone, Sette opere di misericordia de Gianluca e Massimiliano De Serio, Là -bas educazione criminale de Guido Lombardi i Into paradiso de Paola Randi; i finalment el film inaugural de la Mostra el dia 12, In grazia di Dio d’Edoardo Winspeare, director que serà premiat aquest any amb el Premi CSCI d’Honor

Durant la Mostra, passaran per Barcelona per a presentar els seus films Edoardo Winspeare i Celeste Casciaro, director i actriu de Grazia di Dio; l’actor Edoardo Leo del film Smetto quando voglio,, els videoartistes Nicolò Massazza i Iacopo Bedogni (Masbedo), directors de The Lack; Francesco Munzi, director d’Anime Nere; Pierfrancesco Diliberto, director de La mafia uccide solo d’estate; Ivano De Matteo, director de I nostri ragazzi ; Sebastiano Riso, director de Piu’Buio di Mezzanotte; Gianluca De Serio, un dels directors de Sette opere di misericordia, Paola Randi, directora d’Into paradiso i l’actor Elio Germano d’Il giovane favoloso

UN FESTIVAL DE FESTIVALS

La tercera edició de la Mostra de Cinema Italià de Barcelona – MCIB, organitzada per l’Istituto Luce Cinecittà en col·laboració amb l’Instituto Italiano de Cultura de Barcelona i sota el patrocini del Ministeri de Cultura italià i del Consolat General d’Itàlia a Barcelona, tindrà lloc del 12 al 18 de desembre als cinemes Verdi de Barcelona.

El repte d’aquesta iniciativa és el de convertir Barcelona en una plataforma privilegiada per a la difusió del cinema italià a Espanya, amb una acció que va en la mateixa línia d’altres molt semblants que l’Istituto Luce Cinecittà duu a terme en diversos països.

La MCIB proposa una fòrmula única en el panorama cinematogràfic mundial, ja que les pel·lícules que es projectaran a Barcelona representen una selecció del millor del cinema italià que ha passat enguany pels Festivals de Cannes, Locarno, Venència, Toronto i Londres: un “Festival de Festivals” que reunirà en una setmana de programació gratuita als Cinemes Verdi de Barcelona, les millors pel·lícules italianes de la temporada 2014, que no han tingut estrena comercial a Espanya i que, en la seva majoria, s’estarien estrenant durant aquestes dates a Itàlia.

PROGRAMACIÓ 2014

El programa de la MCIB d’aquest any inclou un total de 25 films: 8 llargmetratges, 9 curtmetratges i 7 projeccions especials (llargmetratges), cinc de les quals estan dedicades al cinema italià sobre la immigració. Totes les pel·lícules de la MCIB seran presentades pels propis directors o actors dels films, amb la voluntat d’apropar al públic barceloní el cinema italià més actual.

ELS 8 MILLORS LLARGMETRATGES ITALIANS DEL 2014

Els 8 llargmetratges que es podran veure en aquesta tercera edició han estat seleccionats pel crític Maurizio Di Rienzo i han passat pels millors festivals d’Europa:

Piu’Buio di Mezzanotte de Sebastiano Riso ha recorregut festivals com Annecy, Cannes o el Festival Internacional de Cinema de Rio de Janeiro. Un interessant film sobre la marginació, sobre el difícil camí que molta gent ha de recórrer per a trobar el seu propi espai al món, per a afrontar el passat, el present i el futur i ser valent per a prendre decisions.

La mafia uccide solo d’estate de Pierfrancesco Diliberto ”aka” Pif, ha recorregut els principals festivals d’Europa i recollit diversos premis, com el Premi del Públic del Festival de Torí. El film recorre els succesos més tràgics de la història italiana recent, narrant la història d’amor entre dos personatges que afronten la problemàtica de la màfia italiana des de dos punts de vista molt diferents.

El film I nostri ragazzi d’Ivano De Matteo ve avalat pels premis recollits al Festival d’Annecy i a la Biennale di Venezia; una pel·lícula provocadora i dolorosa, que entra violentament en la realitat burgesa d’una família, sacsejant-la des dels seu propis ciments.

Anime nere de Francesco Munzi ha passat per la majoria de grans festivals d’Europa com Annecy, Londres o Venècia, entre d’altres; un western ambientat a l’actualitat sobre una família criminal calabresa, on s’imposen les lleis de la sang i el sentiment de venjança.

Smetto quando voglio de Sydney Sibilia és un film que ha recorregut els principals festivals del món, guanyant el Premi de Millor Comèdia del Festival de Cinema de Brussel·les o el premi Golden Puffin del Festival Internacional de Reykjavik. Una comèdia amb tots els ingredients en la que un investigador, després de ser acomiadat, crea un club de pòquer amb excompanys que treballen en feines poc remunerades, i l’èxit els hi arriba d’immediat.

Hungry Hearts de Saverio Costanzo, un film que ha passat pels principals festivals d’Europa i del món i que ha recollit premis per les interpretacions dels seus dos protagonistes. Una pel·lícula que narra les diferències d’una parella sobre com han d’alimentar el fill que tenen en comú, i com aquestes diferències acaben portant-los a un tràgic final.

Le meraviglie d’Alice Rohrwacher, ha recorregut la majoria de grans festivals del món i s’ha guanyat el reconeixement internacional avalat pel Premi Grand Prix del Festival de Cannes, el Black Pearl Award de l’Abu Dhabi Film Festival i el premi CineVision del Festival de Mònaco. El film relata una història d’amor petita i feroç entre un pare i una filla, amb turments, gelos, reticències, regals desmesurats i doloroses traicions; relata una història d’un gran fracàs, de la que, no obstant, tot el món en sortirà enfortit.

The Lack (2014) és la primera pel·lícula de Masbedo, una parella de reconeguts videoartistes de Milà, una obra de gran impacte visual, a caball entre el cinema i el videoart. Un film on sis personatges femenins afronten el “buit” fent un viatge interior per a reconstruir els troços de la seva existència, l’abandonament, la desafecció, el coratge i el cansament.

Anime nere i Le meraviglie ja tenen distribució a Espanya, tot i que no s’han estrenat encara.

9 CURTMETRATGES DEL PROJECTE 9×10 NOVANTA

La MCIB portarà a Barcelona 9 curtmetratges inèdits que formen part del projecte 9×10 NOVANTA impulsat per l’Istituto Luce Cinecittà, amb motiu de la celebració dels seus 90 anys de vida. L’Istituto Luce Cinecittà ha convidat a nou dels directors de cinema més importants del moment a realitzar un curt de 10 minuts amb les imatges de l’Archivio Luce, un dels arxius cinematogràfics més importants i grans del món. El resultat és un suggerent mapa de la Itàlia del segle XX dibuixat a través de les imatges de l’Archivio Luce.

Els curts d’aquest projecte són Miracolo italiano de Giovanni Piperno, Progetto panico de Paola Randi, Tubiolo e la Luna de Marco Bonfanti, Girotondo de Costanza Quatriglio, Il mio dovere di sposa de Claudio Giovannesi, Confini d’Alina Marazzi, L’entrata in guerra de Roland Sejko, Una canzone d’Alice Rohrwacher, L’umile Italia de Sara Fgaier i Pietro Marcello. Cadascun d’aquests curts es projectarà abans de cada llargmetratge i del film Il giovane favoloso.

7 SESSIONS ESPECIALS

El programa inclou també la projecció de dos films especials estrenats aquest any a Itàlia i que són també inèdits al nostre país: Il giovane favoloso, un film de gran format de Mario Martone, una història de geni, sofriment, poesia, amor i aventures d’un nen prodigi que creix sota la mirada implacable del seu pare; i In grazia di Dio (2014) d’Edoardo Winspeare, que serà el film inaugural de la MICB el dia 12 de desembre; una història sobre la metamorfosi de la crisi econòmica. Winspeare, a més, serà premiat amb el Premi CSCI d’Honor pel seu cinema d’identitat marcada i densa poeticitat, que ha sabut traspassar fronteres.

Finalment el programa es completa amb una secció especial, que es podrà veure els dies 17 i 18 de desembre, dedicada al cinema italià sobre la immigració. Aquests films s’han produït en els darrers quatre anys a Itàlia i també és inèdit a Espanya: La nave dolce de Daniele Vicari, La mia classe de Daniele Gaglianone, Sette opere di misericordia, òpera prima dels directors Gianluca i Massimiliano De Serio, Là- bas educazione criminale, òpera prima de Guido Lombardi i finalment la també òpera prima de Paola Randi, Into paradiso.