Tot i la incomprensió amb que va ser acollit el darrer film d’Isaki Lacuesta, “Los pasos dobles”, quan va ser presentat a la premsa especialitzada durant el Festival de Donosti, la producció catalana ha estat la guanyadora del premi més important del festival donostiarra: la Concha d’Oro.
Frances MacDormand, presidenta del jurat del Festival d’enguany, tancava així totes les crítiques i comentaris que va aixecar aquest documental dirigit per Lacuesta i que de la mà de l’artista de Miquel Barcelò, busca pistes per trobar el búnquer recobert de pintures que l’aventurer francès François Augiéras va enterrar en algun punt de Mali.

El jurat va concedir el seu Premi Especial “Le skylab” de la francesa Julie Delpy. La Concha de Plata al millor director va ser per a Filippos Tsitos per “Mundo injusto” i el seu actor protagonista, Antonis Kafetzopoulos, es va fer amb una Concha de Plata per la seva interpretació. El premi per a la millor actriu va ser atorgat a María León per “La voz dormida”. El suec Ulf Brantas ha recollit el Premi del Jurat a la millor fotografia per “Happy end”, de Björn Runge, i Hirokazu Kore-eda el premi al millor guió per “I wish”. El premi Fipresci va recaure en “Sangue do meu sangue”, del portuguès João Canijo.

Sens dubte la 59ena edició del Festival Internacional de Sant Sebastià ha estat una gran edició per al cinema català, ja que en total s’han pogut veure més d’una desena de pel·lícules catalanes, entre les que destaquen el “14 d’abril: Macià contra Companys” de Manuel Huerga, “Puzzled Love”, obra colectiva de la productora Escandalo Film i “Arrugas”, film d’animació dirigit per Ignacio Ferreras.