El 18 de novembre s’inaugurarà, amb “Suro”, de Mikel Gurrea, el Festival de Cinema Independent de Barcelona, l’Alternativa, que arriba a la seva 29ª edició. Segons els seus responsables, ja són “gairebé tres dècades oferint a la ciutadania i als professionals una oportunitat única de conèixer i gaudir de projeccions i activitats que defensen la independència creativa de l’autor, la diversitat, la innovació, la llibertat, el compromís i la reflexió”. Pol López i Vicky Luengo són els protagonistes de l’òpera prima de Gurrea, que, el 25 de novembre, tindrà una conversa amb tots els assistents, al CCCB. L’entrada és gratuïta, però cal inscriure-s’hi.


Aquest any es torna a apostar per una edició híbrida. Les projeccions i activitats presencials es faran al CCCB, la Filmoteca de Catalunya, els cinemes Maldà i Zumzeig, i el MACBA (Museu d’Art Contemporani de Barcelona). Una selecció de films es trobaran a la plataforma online  Filmin , a partir del 25 de novembre i fins al 4 de desembre, data de finalització del festival. Hi ha tres seccions competitives a l’ Alternativa Oficials : Nacional, Llargmetratges Internacionals i Curtmetratges Internacionals. A Nacional, a més de 15 curtmetratges, hi trobarem tres llargs: “A los libros y a las mujeres canto”, dirigit per María Elorza, “La visita y un jardín secreto”, d’Irene M. Borrego, i“Los saldos”, realitzat per Raúl Capdevila Murillo. A Llargmetratges Internacionals , l’espectador podrà triar entre títols com “Saint Omer”, d’Alice Diop, “Une vie comme une autre”, de Faustine Cros, o “Las hostilidades”, de M. Sebastián Molina. En total, 11 llargmetratges, entre la ficció, l’assaig i altres propostes narratives. Dins de l’apartat de Sessions Especials, una interessant i variada mescla d’autors, tendències i nacionalitats: “Camarera de piso”, de l’argentina Lucrecia Martel, “Carta a mi madre para mi hijo”, de la catalana Carla Simón, “Eo”, amb la signatura del veterà director polonès Jerzy Skolimowski, “Godard, seul le cinéma”, del francès Cyril Leuthy, “Matadero”, realitzada pel cordobès Santiago Fillol, i dues pel·lícules de l’austríac Ulrich Seidl, “Rimini” i “Sparta”. Albert Serra, que farà una masterclass, ha escollit un altre film de Seidl per ser projectat al certamen, “Mit Verlust ist zu rechnen”, i a més s’hi veurà un curtmetratge del propi cineasta de Banyoles, “Cubalibre” Les altres dues masterclasses seran de la directora de fotografia Daniela Cajías (“Alcarràs”) i del realitzador Andrés Duque.


L’Alternativa Hall  oferirà una programació gratuïta i diversa, projeccions, actuacions i debats al Hall del CCCB (carrer Montalegre, 5). L’Alternativa Activitats proposarà seminaris, masterclasses, debats amb autors, taules rodones, performances, tallers de creació per a nens i adults, i els seminaris d’Escoles de Cinema.  Finalment, l’Alternativa Professionals  organitzarà les 13es Jornades Professionals i el 10è Mentoring Projects.