El proper 26 de gener arribarà a les sales Canigó 1883. La llegenda pirinenca de Jacint Verdaguer, dirigida per Albert Naudín. Es tracta de la segona part del díptic iniciat per Maleïda 1882, al voltant de les excursions del poeta pel Pirineu durant els estius del 1882 i 1883, i que són l’origen i la inspiració del seu gran poema èpic Canigó

A diferència del llargmetratge precedent, a Canigó 1883 s’explica la història des de la ficció. L’actor Lluís Soler, gran coneixedor de la vida de Verdaguer, torna a interpretar-lo. El repartiment es completa amb Santi Pocino, que dona vida al Verdaguer més jove, Sílvia Bel, que interpreta la fada Flordeneu, i Xavier Boada, en el paper de Jaume Collell, l’amic íntim de Verdaguer.

La pel·lícula d’Albert Naudín va tenir la seva estrena mundial el passat novembre, en el marc de la 41a. edició del Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló.

POPULARITZAR UNA PERSONALITAT ÚNICA

Segons Albert Naudín, “el cinema és una eina molt potent per explicar i popularitzar una mica més el nostre patrimoni cultural amb una mirada més àmplia i actual, i alhora reivindicar la figura d’un dels personatges catalans més il·lustres i transformadors socialment i culturalment parlant que tenim, i que pot servir d’inspiració per a les noves generacions”. Jordina Boix, de la Fundació Jacint Verdaguer, explica que “aquesta història mostra la vessant més excursionista del poeta i transmet, per primera vegada en llenguatge cinematogràfic, el periple del seu viatge pirinenc i alhora vital. Un veritable homenatge a Verdaguer i la muntanya. Hi trobem la personalitat d’un geni de la llengua, que més de 130 anys després, ens descriu amb la mateixa intensitat una història d’amor fantàstica tot creant un monument a la llengua i al país”.  

Bernat Gasull, guionista de les dues pel·lícules, va dur a terme una elaborada tasca de documentació i recerca, inèdita fins ara: “S’han descobert coses mentre es feia la recerca, com noves excursions o cims que no sabíem que havia pujat el poeta. En acabat, calia construir la història”. El resultat de la seva investigació va donar lloc a set guions diferents. “Tot plegat ha estat, malgrat la basarda de la novetat i la solitud de trepitjar terreny desconegut, tota una experiència”, conclou Gasull.

L’actor Lluís Soler torna a posar-se a la pell i l’esperit del gran poeta. “La vida de Verdaguer és inabarcable. I plena de misteris, encara. És una personalitat única. Tenia un talent infinit, una tossuderia molt bèstia”. Per a Silvia Bel, que interpreta Flordeneu, “haver-me posat les paraules de Verdaguer a la boca és el privilegi de poder commoure amb uns versos que em connecten amb la terra, amb el paisatge, amb la cultura i amb la nostra llengua, i això és un autèntic honor”.