La fira de videoart LOOP Barcelona que s’ha portat a terme a l’hotel Almanac Barcelona del 21 al 23 de novembre en la seva 21 edició ha tingut una molt bona acollida entre coleccionistes internacionals i amants d’aquest suport.

En paral·lel en acabar s’han anunciat els seus premis Loops atorgats per un jurat internacional format aquest any per Elvira Dyangani Ose (directora de MACBA), Helena Kritis (curador de WIELS, Brussel·les), Andrea Lissoni (director artístic de l’Haus der Kunst Munic), Benjamin Weil (director del Centre d’Art Moderna Gulbenkian de Lisboa) i Daniela Zyman (directora artística del Thyssen-Bornemisza Art Contemporary TBA21).

El Premi Fira LOOP reconeix l’obra How Was History Wounded?, amb què els artistes taiwanesos Wang Jun-Jieh i Cheang Shu Lea analitzen la cobertura mediàtica de l’onada de protestes i la massacre de Tiananmen el 1989. El jurat ha destacat que el vídeo, que investiga la política de la imatge i la imatge de la política, “se centra en temàtiques com la democràcia i el control mediàtic, posant el focus a la gestió de la informació amb l’objectiu d’encobrir una situació de repressió política”. Aquest premi s’atorga a la galeria Chi-Wen, de Taipei, que serà convidada a participar a la propera edició de la Fira LOOP.
How Was History Wounded?, de Wang Jun-Jieh i Cheang Shu Lea, a l’hotel Almanac Barcelona. Crèdit: Carlos Collado
El Premi d’Adquisició Fira LOOP es lliura a Shadi Habib Allah, artista palestí establert als Estats Units, pel seu treball M1, representat a LOOP per la galeria Rodeo, amb seu a Londres i Pireu. “A través d´una mirada interespècies, el vídeo proposa una reflexió sobre el valor de la naturalesa i de la possibilitat de l´absència de jerarquies”, destaca el jurat, que també ha valorat “l´ús singular del so, així com la textura porosa i l’entramat de les imatges i el recurs del found footage”. L’obra passarà a formar part de la Col·lecció LOOP i se cedirà en depòsit al MACBA.


M1, de Shadi Habib Allah. Crèdit: Carlos Collado

El nou Premi CIFRA, promogut per aquesta plataforma per al media art en reconeixement a l’art innovador i l’originalitat en l’expressió artística, ampliant els límits de les tecnologies de distribució de vídeo, ha recaigut a les obres de dos artistes francesos: Solar Noon, de Fredj Moussa, representada a la fira per la galeria Le violon bleu / Blue Wind Projects, amb seu a Sidi Bou Said (Tunísia) i Babel, de Louis-Cyprien Rials, de la galeria parisenca Eric Mouchet.