Aprofita aquests dies de confinament per recuperar les pel·lícules catalanes que encara no has pogut veure!

L’Acadèmia del Cinema Català ha preparat una molt útil cerca a les principals plataformes online que us ofereixen la possibilitat de veure algunes de les produccions catalanes guanyadores o nominades als Premis Gaudí dels darrers anys, per gaudir-les còmodament des del sofà. Preparats per una bona dosi de cinema català?

Filmin

La plataforma Filmin i la seva versió catalana FilminCAT ofereixen un canal especial dedicat als títols nominats i premiats als Premis Gaudí, on s’hi poden visionar en lloguer llargmetratges, curtmetratges i pel·lícules per a televisió, tant de ficció com documentals. Entre els títols ja disponibles hi trobem la guanyadora a la darrera edició Els dies que vindran de Carlos Marques-Marcet, i les nominades El viatge de la Marta (Staff Only) de Neus Ballús, 7 raons per fugir de Gerard Quinto, Esteve Soler i David Torras. També et dóna l’oportunitat de veure el curtmetratge guanyador Suc de Síndria, d’Irene Moray, recuperar Mònica del Raval del flamant Gaudí d’Honor Francesc Betriu o descobrir l’univers de O que arde, d’Oliver Laxe.

La selecció és llarga i té joies amagades per a tots els gustos, com per exemple les protagonistes del palmarès de la VI i VII edició La plaga, de Neus Ballús, i 10.000 Km de Carlos Marques-Marcet, o la collita de documentals nominats el 2019: Petitet de Carles Bosch, I Hate New York de Gustavo Sánchez o Comandant Arian d’Alba Sotorra. Entre les estrenes dels propers dies anuncien la guanyadora del Gaudí a Millor direcció, guió i pel·lícula en llengua no catalana La hija de un ladrón de Belén Funes. 

Movistar+

Movistar+ també ofereix, sota catàleg de subscripcíó, algunes de les pel·lícules que s’han endut Gaudís en les darreres edicions, entre elles la collita quasi en ple de l’edició 2019: Entre dos aguas, d’Isaki Lacuesta; Les distàncies, d’Elena Trapé; Viaje al cuarto de una madre, el debut en la direcció de Celia Rico, amb Lola Dueñas i Anna Castillo, ambdues premiades XI Premis Gaudí com a protagonista femenina i actriu secundària respectivament; i Petra, de Jaime Rosales, una inquietant història protagonitzada per Bárbara Lennie, que li va valdre el seu segon Gaudí Oriol Pla, com a millor actor secundari. 

La plataforma de Movistar també us ofereix, entre d’altres, el documental guanyador d’aquesta edició El cuarto reino. El reino de los plásticos i Memòries d’un home en pijama, guanyadora del Premi Gaudí a Millor pel·lícula d’animació el 2019.

Netflix

Pel que fa a Netflix, hi podem trobar, sota catàleg de subscripció, els títols nominats a la darrera edició dels Gaudí Elisa y Marcela, d’Isabel Coixet, amb Greta Fernández i Natalia de Molina, que va rebre 4 nominacions i es va endur el guardó a Millor direcció artística; i Dolor y Gloria, de Pedro Almodóvar, nominada en 5 categories als Gaudí i guanyadora del premi a Millor so. També podem trobar-hi El Hoyo, que es va endur el Gaudí a Millors efectes visuals; La catedral del mar, dirigida per Jordi Frades, que en el format de TV movie va endur-se el Premi Gaudí a Millor pel·lícula per a televisió en aquesta darrera edició dels premis; i la multinominada i premiada en l’XI edició El fotógrafo de Mauthausen, dirigida per Mar Targarona i protagonitzada per Mario Casas. El catàleg de la plataforma permet també recuperar títols multiguardonats com són Incerta glòria, d’Agustí Villaronga, que va rebre 16 nominacions als X Premis Gaudí i es va endur un total de 6 guardons, entre ells a Millor protagonista femenina, per Núria Prims, i a Millor actor secundari per Oriol Pla; i La propera pell, dirigida per Isaki Lacuesta i Isa Campo, mereixedora del Gaudí a Millor pel·lícula, Millor guió i Millor protagonista femenina per Emma Suárez.

Amazon Prime Video

A la plataforma d’Amazon Prime Video es poden recuperar, sota catàleg de subscripció, dos dels títols protagonistes de la VIII edició dels Premis Gaudí: Truman, de Cesc Gay, que es va endur 6 premis, entre ells el de Millor pel·lícula en llengua no catalana, Millor direcció o Millor protagonista i secundari per Ricardo Darín i Javier Cámara respectivament; i Anacleto, de Javier Ruiz Caldera, adaptació del mític còmic de Vázquez, amb Imanol Arias i Quim Gutiérrez, que es va endur 12 nominacions i 4 premis a la VII edició dels Gaudí. També s’hi poden trobar Barcelona nit d’hivern, un dels primers llargmetratges de Dani de la Orden -director de la recent Litus-, ambdós nominats a Millor pel·lícula a les edicions VI i VIII dels Premis Gaudí respectivament i que també podem veure a la plataforma VOD d’Amazon.

TV3 a la carta

I pel que fa a TV3 a la carta, s’hi poden recuperar les principals pel·lícules per a televisió de la televisió pública catalana nominades als guardons, que fan un viatge a diversos moments de la història de Catalunya com Vida Privada dirigida per Sílvia Munt i basada en l’obra de Josep Maria de Sagarra, amb Aida Folch i Pablo Derqui; 13 dies d’octubre, de Carlos Marques-Marcet, que narra l’espera abans de ser jutjat del president de la Generalitat a l’exili, Lluís Companys, al Castell de Montjuïc; Ebre, del bressol a la batalla, de Román Parrado, que recrea la cruesa de la batalla de l’Ebre i la Quinta del Biberó; Cançó per a tu, d’Oriol Ferrer, que segueix una història d’amor des de la dècada dels 60 fins als anys 80 a Catalunya; i La llum d’Elna, dirigida per Sílvia Quer i ambientada als anys 40 al sud de França, a la Maternitat d’Elna, que acull dones embarassades que fugen de la Guerra Civil.

XALA!

Pel que fa a XALA!, la plataforma VOD de La Xarxa de Comunicació Local, ja està disponible La vida sense la Sara Amat, de Laura Jou. Nominada en les categories de fotografia i música original a la darrera edició dels Premis Gaudí, finalment es va endur el Gaudí a la Millor música original per Pau Vallé.