Entitats catalanes impulsen un hub públic-privat d’impressió 3D per a la producció de respiradors

L’aliança entre Consorci de la Zona Franca (CZFB), HP i Leitat (Tecnio) al costat de CatSalut, a través del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) i l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, han aconseguit desenvolupar el primer respirador de campanya industrialitzable preparat per a donar suport a hospitals i UCIs

Donada la ràpida expansió de virus COVID-19 que ha generat escassetat de material mèdic, especialment de respiradors (essencials per salvar la vida dels pacients) Leitat ha dissenyat un respirador de campanya fabricat en 3D que permet posar a disposició el sistema sanitari aquest element essencial.

Gràcies a la tecnologia 3D i les capacitats existents en l’aliança tant en disseny i tecnologia com en prototipat, s’ha pogut desenvolupar i provar la funcionalitat d’aquest primer model. Aquest dispositiu té, a més, la virtut de ser industrialment escalable, de manera que es pot arribar a una capacitat de producció d’entre 50 i 100 unitats diàries en les properes setmanes.

Es tracta d’un respirador de campanya, anomenat Leitat 1, en la que s’ha simplificat a el màxim el seu disseny i components per tal de poder desenvolupar un dispositiu mèdic robust, d’utilitat i de menor complexitat facilitant la seva producció i acoblament.

El disseny ha estat realitzat per l’enginyer sènior de Leitat, Sr. Magí Galindo, i validat mèdicament pel Dr. Lluís Blanch, director d’Innovació de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, expert en ventilació mecànica.

La seva producció s’inicia immediatament, ajustant els requeriments que puguin quedar pendents segons l’Agència Estatal de l’Medicament per al model millorat (Leitat2) sobre el qual ja s’està treballant.

Per a la producció es compta addicionalment amb les empreses Airbus i Navantia que s’han unit a l’aliança. També es donarà suport a la capacitat de producció d’usuaris i comunitats de makers, amb l’objectiu d’aconseguir incrementar la capacitat de producció en pocs dies.