Des de juliol l’Acadèmia del Cinema Català estan obertes les inscripcions per a participar als XVI Premis Gaudí. S’hi poden inscriure fins dijous 28 de setembre a les 14h, aquelles produccions catalanes (llargmetratges de ficció, documentals i d’animació) estrenades a sales durant el 2023 (amb una permanència en pantalla mínima de 7 dies no necessàriament consecutius), entenent per ‘‘pel·lícula catalana” la que compta amb un mínim del 20% de producció local i acredita la participació de talent català almenys amb 6 punts, distribuïts en un mínim de 3 categories, segons estipulen les Bases.

Enguany, en les categories d’interpretació, so, efectes visuals, i maquillatge i perruqueria, computaran 1 punt per cada professional català inscrit com a cap d’un dels seus subdepartaments (disseny de so, so directe i mescla; perruqueria i maquillatge; i efectes físics i digitals), excepte si es tracta la mateixa persona realitzant dues especialitats de la mateixa categoria alhora, que només computarà 1 punt en total.

També s’han modificat les bases per poder optar al Premi a Millor música original. Per aquesta XVI edició dels Premis Gaudí, serà necessari que la composició feta expressament per a la pel·lícula, ocupi almenys un 15% del metratge total i sigui, com a mínim, el 51% de tota la música del film.

Així mateix, seguirà vigent la Comissió de preselecció documental, quan se superin les 15 inscripcions. La novetat d’aquesta edició és que el número de títols preseleccionats per passar a la primera volta de votació equivaldrà a 2 /3 dels documentals inscrits, és a dir que quants més documentals s’inscriguin, més títols optaran com a candidats a Millor pel·lícula documental.

Els canvis de l’any passat es mantenen

Els XVI Premis Gaudí mantenen les 3 noves categories introduïdes a l’edició passada: Millor guió adaptat (que conviu amb Millor guió original); i dos espais pel reconeixement al nou talent, Millor direcció novella i Millor interpretació revelació. Amb aquestes, els Premis Gaudí sumen un total de 25 categories.

A més, per segon any consecutiu, les finalistes a Millor pel·lícula documental i Millor pel·lícula d’animació, també opten al Premi Especial del Públic, juntament amb les produccions nominades a Millor pel·lícula i Millor pel·lícula en llengua no catalana.

Curtmetratges i pel·lícules europees

Pel que fa als curtmetratges, podran participar-hi tots els curts qualificats entre l’1 d’octubre de 2021 i el 30 de setembre de 2023 que no s’hagin presentat anteriorment als Premis Gaudí. Els títols inscrits seran valorats per una comissió de preselecció externa designada per la Junta Directiva de l’Acadèmia, que seleccionarà un mínim de 10 i un màxim de 15 curtmetratges per entrar a la cursa dels Premis en la categoria de Millor curtmetratge.

De la mateixa manera, una comissió de preselecció s’encarregarà d’escollir les 10 pel·lícules europees, estrenades a Catalunya entre el 22 de octubre de 2022 i el 20 d’octubre de 2023, que competiran en la primera ronda de votacions a la categoria de Millor pel·lícula europea.

En la categoria de Millor pel·lícula per a televisió, podran competir-hi els films produïts per empreses catalanes i emesos dins del 2023.

Seguim treballant per la diversitat

Mantenint la línia de treball sobre la diversitat iniciada el 2021, l’Acadèmia del Cinema Català tornarà a recollir dades sobre edat, gènere, orientació sexual, diversitat funcional, origen ètnic o racial i classe social tant dels personatges que apareixen a la pantalla, com de l’equip humà que ha fet possible les pel·lícules inscrites.

Codi de conducta contra l’assetjament sexual

L’Acadèmia va aprovar el passat mes de juny, en assemblea general, una reforma del reglament de règim intern de l’entitat, el que s’aplica sobre els seus socis i sòcies, que estableix procediments específics per a casos d’agressió sexual comesos per membres de l’entitat, i ha incorporat un codi de conducta a les bases dels XVI Premis Gaudí, a través del qual estableix una política de tolerància zero amb les conductes que atemptin contra els drets de les persones, i, molt particularment, amb les agressions verbals, físiques i/o sexuals que es puguin cometre en l’organització i celebració dels actes que conformen la cursa dels Gaudí. Amb aquest pas, l’Acadèmia referma el seu compromís de crear un model reproduïble a tot el sector, que contribueixi a la transformació estructural necessària per erradicar les violències masclistes dins la indústria.

Les produccions es podran inscriure telemàticament mitjançant el formulari habilitat fins al dijous 28 de setembre a les 14 hores.

Consulta les bases:

Bases reguladores dels XVI Premis Gaudí [català]

Bases reguladoras de los XVI Premios Gaudí [castellà]