La pel·lícula catalana “Un Sol Radiant” ha guanyat el premi Talent de la 13a edició del D’A Barcelona Cinema Festival. El premi, dotat de 10.000 euros, reconeix aquesta obra col·lectiva de cinc cineastes, Mònica Cambra, Ariadna Fortuny, Clàudia Garcia de Dios, Lucía Herrera i Mònica Tort, que ja van guanyar el premi de la pel·lícula Lip Lick 2022. El jurat , format per Leticia Dolera, Quim Casas i Alba Sotorra, torna a connectar “una història imaginativa de l’edat, senzilla i poètica, que expressa la futura crisi de la joventut contemporània”. La pel·lícula s’ha estrenat a tot el món a D’A 2023.

El premi un impuls col·lectiu ha caigut en “La mecànica dels fluids” del director Gala Hernández López, un debut en la direcció d’un artista i investigador que viu entre París i Berlín. El jurat format per Alberto Lechuga, Zaida Cardona i Eugenia Mumbaler, li atorga el premi, dotat de 5.000 euros, per “la seva capacitat de trobar la seva història mitjançant una cerca rigorosa, tant formal com documental”. El propi jurat ha concedit el Premi Openecam A Impulse Collective, una gradària vertical sócal però per ser horitzontal de María Antón Cabot, per “la seva mirada càlida i lúdica, capaç de concedir una dimensió d’espai particular, cosa que permet la trobada inesperada entre dos Dones aparentment antagòniques “.

En aquesta 13a edició del Festival de Cinema d’A de Barcelona, ​​es va atorgar un premi oficial per primera vegada a la secció un curt impuls col·lectiu que ha estat atorgat a “deu minuts per a la mitjanit”, segon treball de Mario Sanz. El jurat, format per Alba Bresolí, David Moragas i Patricia Sánchez Mora, ha concedit el premi, dotat de 1000 euros, per “aconseguir el protagonista de la peça d’una fascinació i estima, que ens connecta amb la força de la mirada cinematogràfica” .

Finalment, el jurat de la crítica, format per Andreu Marves, Nuria Vidal i Alberto Richart, ha concedit el premi Metronom Critics del director romanès Alexandru Belc, el seu debut en la direcció d’un llargmetratge de ficció. El jurat ha valorat “la participació d’una història personal en un context polític i la força de la seva posada en escena”.

El Barcelona del laboratori de cinema concedeix el tall final d’un premi, sobretot a la nit de Víctor Iriarte. La pel·lícula, en fase de postproducció, està protagonitzada per Lola Dueñas i Ana Torrent i té un guió de Víctor Iriarte, Isa Campo i Andrea Queralt. El premi Barcelona del Barcelona del laboratori de cinema està dotat de 20.000 euros.

Llista de premis d’A 2023

Talent Award: A Sun Radiant de Mònica Cambra Domínguez, Ariadna Fortuny Cardona, Clàudia Garcia de Dios, Lucía Herrera Pérez I Mònica Tort Pallarès (Espanya, 2023)
Un premi col·lectiu Impulse: La mecànica dels fluids de Gala Hernández López (Espanya, França, 2022)
OpenEcam Award Un Impulse Collective: Vertical Sóc Però M’Agradaria Be Horitzontal de María Antón Cabot (Espanya, 2022)
Premi Un impuls col·lectiu curt: deu minuts per a la mitjanit de Mario Sanz (Espanya, 2022)
Premi de crítics: Metronom d’Alexandru Blec (Romania, França, 2023)
Premi públic breu: No es tracta d’una pel·lícula sobre Cardenete de Paula Martínez Artero (Espanya, 2022).
D’ a A A Laborat Barcelona Award: sobretot a la nit de Víctor Iriarte (Espanya)
El premi públic de la millor durada es coneixerà el dilluns 3 d’abril, un cop finalitzades totes les sessions del festival. Però és difícil que una pel·lícula obtingui una partitura més unànime que Lauquen de Laura Citadella (Argentina, Alemanya, 2022). La pel·lícula Portentous de quatre hores ha obtingut la puntuació de 9,26 punts.

Equilibri de 2023

La 13a edició del Barcelona Cinema Festival es tanca el dissabte 1 d’abril amb la projecció de 20.000 espècies d’abelles de la directora Estibaliz Urresola, que presentarà la pel·lícula acompanyada de l’actriu protagonista, Sofía Otero, guanyadora de l’ós de Silver a l’última Berlinale.

El festival continua diumenge amb les darreres sessions del festival i, quan es van tancar les portes, es calcula que més de 20.000 persones hauran passat per les sessions de les vuit sales del festival, les de la biblioteca de cinema de Cataluny Activitats paral·leles i professionals. D’A 2023 supera així les seves figures preposats.

Alguns punts destacats d’aquesta edició:
Més de 1000 persones han passat per les sessions d’un impuls col·lectiu curt, amb totes les sessions esgotades.
Diverses sessions van esgotar les seves sessions amb antelació, per exemple alteritats, 20.000 espècies d’abelles, autodeptes, un sol radiant i la filla eterna.
El premi del premi A A del cineasta Céline Sciamma abans que un auditori lliurés a més de 300 estudiants de cinema que van assistir a una masterclass del director.