La 15a edició del Festival Internacional de cinema en català, FIC-CAT, atorgarà el seu premi d’honor, amb el nom de la gran actriu Montserrat Carulla, al director, guionista i productor cinematogràfic Ventura Pons. El seu comitè organitzador ha pres aquesta decisió en reconeixement, “per haver apostat per rodar en català i normalitzar l’exhibició del cinema internacional en versió original subtitulat en català, a través dels Cinemes Texas de Barcelona”. Cinemes que, aviat, reobriran les portes amb uns nous gestors. Així mateix, es considera que Pons, “amb la seva trajectòria professional, ha contribuït activament a portar el cinema realitzat en llengua catalana on es troba ara, en la que una producció catalana pot guanyar l’Os d’Or a la Berlinale i amb l’aparició d’una nova fornada de joves cineastes que aposten pel cinema fet aquí”. El cineasta havia presentat al FIC-CAT cinc de les seves pel·lícules. La darrera vegada vas ser el 2018 amb “Miss Dalí”.

Ventura Pons ha rebut al llarg de la seva llarga trajectòria diversos premis i guardons, com la Creu de Sant Jordi o el Premi d’Honor Miquel Porter de l’Acadèmia del Cinema Català. No és possible explicar la història recent del cinema del nostre país sense ell, que ha dirigit -i en molts casos també produït i escrit el guió- de trenta-tres films, gairebé tots en català. A més, amb les seves pel·lícules s’ha traslladat a la pantalla gran l’adaptació d’obres d’alguns dels grans escriptors i dramaturgs contemporanis, com Josep Maria Benet i Jornet, Sergi Belbel o Quim Monzó, entre d’altres. Una molt estreta relació entre literatura i cinema molt més comuna en altres cultures nacionals que en la catalana.

Cal recordar que el primer premi Montserrat Carulla va ser atorgat l’any passat a Antonio Barrero, creador d’aquest festival. Enguany s’han presentat al FIC-CAT 250 obres audiovisuals, entre llargmetratges, documentals, curtmetratges, videoclips i vídeos realitzats per centres educatius. Cal destacar que en aquesta 15a edició, que se celebrarà a Roda de Berà entre el 10 i el 17 de juny s’han presentat 20 llargmetratges.