Neix REAL, un nou festival de música basat en experiències sonores 360º binauralsReal 360º Experiencias Binaurales és un nou festival que proposa actuacions basades en la creació i el desenvolupament d’un nou format per a la música en viu a Catalunya. Consisteix en la realització d’experiències sonores on el públic, assegut al voltant de l’artista, percep l’actuació a través d’auriculars amb un so en 360 º (so binaural).

El festival se celebrarà del 3 al 6 doctubre a la sala Paral·lel 62, el nou nom de lantiga Sala BARTS, i comptarà amb la participació dartistes com Joan Miquel Oliver, integrant dAntònia Font; el cantant i compositor Nico Roig; la cantant, rapera, lletrista, compositora xilena i guanyadora d’un premi Grammy, Anna Tijoux; el trio Marala, especialitzat en música d’arrel tradicional; el duo De la Carmela, format per la veu de Queralt Lahoz i el músic Daniel Felices, guitarrista, compositor i cantant del grup D’Callaos; i l’acció performativa ‘Que no ens passi res’ de Zoraida Roselló, en col·laboració amb el cicle EineSS i BitLab, basada en poemes de Gabriel Ferrater.

Més que un concert, una experiència sonora propera, íntima i sensitiva

Aquest nou festival ofereix una manera diferent de viure i escoltar la música. Una experiència introspectiva, estètica, en silenci, per connectar amb els espectadors. Un entorn dissenyat per i per a la música, un espai d’expressió artística, que estimula intensament els sentits, traslladant a cada espectador a un lloc de contemplació desconegut.

És una experiència especialment sensitiva, íntima, propera que trenca la barrera entre el públic i l’artista per crear una unió de comunicació recíproca, intensa i sorprenent. Cada persona rep, nota i sent els moviments dels intèrprets, així com la seva proximitat i llunyania a l’espai d’acció. Es pot escoltar un murmuri a l’orella amb una subtilitat extraordinària i delicada, una interacció excepcional molt poc experimentada.

Una tecnologia que recrea les condicions de l’oïda humana
Gràcies a l’estudi i desenvolupament del so binaural l’equip del festival ha trobat una aplicació que anomenen 360 º Experiències Binaurals. Aquesta tecnologia recrea les condicions d’escolta de l’orella humana i genera als espectadors un efecte auditiu en tres dimensions. Tot i ser un dispositiu tecnològic d’última generació, aquest sistema ofereix un resultat totalment humà i proper, apreciable per qualsevol tipologia de públic.

Les eines principals per al desenvolupament del nostre projecte són un micròfon amb forma de cap humà (Neumann Dummy Head_KU-100), que capta l’execució dels músics a 360 º, i els auriculars AKG K91. La interpretació dels artistes gira al voltant d’aquest micròfon, que transmet una sonoritat propera a tots els assistents, per la qual cosa el so passa directament del micròfon a la ment del públic.

Tots els assistents gaudiran de l’experiència asseguts amb auriculars i control de volum propis, generant així una experiència de percepció auditiva individualitzada.

La sala Paral·lel 62

Ubicada al Paral·lel, al mateix edifici que va albergar el primer teatre d’aquesta mítica avinguda barcelonina, aquesta sala ha tingut molts noms: des del Teatre Circo Español o Gran Teatro Español, passant per Studio 54 o Scenic, fins arribar als seus darreres etapes com Arteria Paral·lel o BARTS. Amb nom i gestió renovats, la Sala Paral·lel 62 està actualment gestionada conjuntament per la Sala Upload i les cooperatives Quesoni i L’Afluent, guanyadores d’un concurs públic.

“Paral·lel 62 és un espai destinat a la música i altres disciplines que també impulsa i col·labora amb projectes socioculturals, que té una governança horitzontal i pretén oferir els serveis propis a través de l’economia social i solidària. Vol contribuir a la consolidació del Paral·lel com a espai de vida veïnal i de cultura per a tothom”.

Informació pràctica

Festival REAL 360 º. Experiències musicals binaurals

Del 3 al 6 d’octubre del 2022

Sala Paral·lel 62
(Av. del Paral·lel, 62, 08001 Barcelona)