Saint Omer, Sonne, Aftersun i Suro seran algunes de les òperes primeres que es podran veure del 30 de novembre al 7 de desembre a Tarragona on també estaran presents Mikel Gurrea, Michel Vannucci, Sophie Linnenbaum, Park Sang-min, i Néstor

Aquesta XXII edició del Festival REC 2022 (del 30 de novembre al 7 de desembre), projectarà una selecció de 10 de les millors Òperes Primes internacionals, del talent emergent nacional i internacional i també un dels plats forts del festival serà SUR de Mikel Gurrea, que després de presentar-se a la secció oficial del Festival de Sant Sebastià, acaba d’obtenir el premi a la millor òpera prima al Festival de cinema de Tudela. Una producció rodada en català que arriba després de participar al RECLab 2021 -de fet, va ser l’únic laboratori WIP pel qual va passar a Espanya- el que confirma la capacitat de les jornades professionals del REC per crear una pedrera i impulsar les produccions que participen a l’èxit comercial.


El REC 2022 programa propostes internacionals amb una mirada àmplia, que destaca per la diversitat de temàtiques i estils, des de la comèdia fins al thriller. Així arriba l’excepcional SAINT OMER d’Alice Diop que, després de guanyar el Gran Premi del Jurat a Venècia, on també es va aixecar com la Millor Òpera Prima, a més de triomfar al Festival de Cinema de Sevilla ia ser la candidata francesa als Óscar 2023 .

EL REC 2022 també presentarà SONNE de Kurdwin Ayub —Millor Òpera Prima al Festival de Berlín— una impactant producció que arriba d’Àustria per fer una mirada crítica des de dins de l’univers dels influencers i la seva transformació com a models socials.

Dues de les produccions més premiades de l’any a nivell internacional també aterrarà al certamen tarragoní: TINC SOMNIS ELÈCTRICS de Valentina Maurel, que acaba d’obtenir el Premi a Millor Pel·lícula a Thessaloniki, després de guanyar al Festival de Locarno ia Sant Sebastià (secció Horitzons Llatins); i AFTERSUN de Charlotte Wells, una proposta que no para d’obtenir premis pel seu caràcter preciosista. La pel·lícula posa el focus al poder de cada instant i l’evolució de les relacions personals a través del temps.

La categoria Òpera Prima 2022 també reuneix propostes que parlen dels conflictes que sacsegen el nostre planeta en un moment clau, que formen part, de vegades, de la cara B de la nostra actualitat. Un film que explora aquest terreny és DELTA de Michele Vannucci, una producció italiana que explica com el canvi climàtic causa moviments migratoris i com afecta els canvis socials. Els coproductors italians d´Alcarràs presenten un format de thriller en un entorn privilegiat. El seu director aterrarà a Tarragona per presentar aquesta estrena a Espanya.

El cineasta Park Sang-min serà un altre dels noms que visitaran el REC 2022 per presentar HAVEN’T DONE ANYTHING, una producció de Corea del Sud que arriba per plantejar-nos com ens comuniquem i què és notícia, a través del món dels youtubers. Una divertida i inclassificable proposta que arribarà als espectadors del REC acompanyada del director i productor.

Altres films que els espectadors podran veure a l’edició d’enguany del Festival REC parlen sobre les relacions més íntimes que establim amb les persones que estimem marcant la línia de les propostes més intimistes i evocadores d’aquesta edició.
Entre elles THE YEAR BETWEEN d’Alex Heller, és una oda divertida i sorprenent a la (post)adolescència, a la paternitat, a l’amistat ia la muntanya russa emocional que és conviure familiarment amb el desordre. Reconeguda amb el Premi del Públic al Festival de Chicago / Gran Premi del Jurat al Festival de Nashville, i que arriba com a estrena a Espanya.

Indústria: El RECLab creix com una aposta de present i futur

Entre les novetats d’aquest any, cal destacar l’augment de pes de les propostes, les activitats i les sessions del RECLab. Després que el programa oficial Òpera Prima d’aquest any inclogui una pel·lícula amb ADN REC i amb una gran projecció a tots els festivals en què s’ha presentat com és SURO, queda palesa la tasca que s’ha dut a terme en les darreres edicions del laboratori professional, destinat a propostes cinematogràfiques encara no finalitzades.

Així, el RECLab 2022 creix en nombre de dies, propostes i rellevància específica dins del festival. Aquest any, les jornades professionals dedicades a les possibilitats de desenvolupament i mercat per als nous projectes cinematogràfics es duran a terme de l’1 al 4 de desembre, mitjançant un programa que inclou un workshop professional, el Primer Test, l’espai de desenvolupament i assaig per a projectes cinematogràfics en fase de postproducció que busquen rebre l’assessorament d’una selecció acurada d’experts internacionals.
El Primer Test és un projecte del REC Festival Internacional de Cinema de Tarragona (PLAY Acció Cultural), amb el suport de l’ACE i l’ICAA i la col·laboració de Catalan Films, Deluxe, el Festival L’alternativa, el Festival de Màlaga, el Cinemart Rotterdam i el Tallinn Black Nights Film Festival.