La cerimònia se celebrarà a la Sala Oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya amb un escenari central 360º i 1.300 convidats

La gala de lliurament dels XIV Premis Gaudí, una producció d’El Terrat (The Mediapro Studio) per a l’Acadèmia del Cinema Català, reconeixerà el diumenge 6 de març les millors pel·lícules de l’any 2021 en 22 categories. La cerimònia se celebrarà de les 22.00 a les 00.30 hores i es podrà veure en directe a TV3, amb els comentaris d’Ismael Martín i Carolina Rosich per als telespectadors. També serà retransmesa en un programa especial conduït per Marc Garriga i Alfons Gorina a Catalunya Ràdio i iCat, de les 21.00 hores fins a la 1 de la matinada.

Una cerimònia oberta i diversa

“Aquest any no volíem una gala sinó una celebració, una declaració d’amor al nostre cinema convertida en una festa que trenca la barrera entre l’espectacle i el públic, entre el cinema i la resta de la societat. Una festa directa i sense artificis, com el nostre cinema. Per això hem creat un escenari baix circular on les persones que pugen a escena es poden moure 360 graus. Els i les nominades i convidades seuran a al voltant de taules, com ha de ser en qualsevol reunió de persones que estan contentes de trobar-se. Volem que els Gaudí d’enguany siguin una celebració col·lectiva de veritat”. Són paraules dels directors de la gala, Enric Cambray, David Lillo, Joan Grau i Oriol Bosch. La Sala Oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya, el magnífic espai que rebrà l’entrega dels Gaudí, promet ser un dels plats forts d’enguany.

Serà una gala més oberta, informal, propera i diversa, en la línia de l’aposta pionera que l’Acadèmia del Cinema Català està desenvolupant, recollint dades de les produccions inscrites als Gaudí relatives a gènere, edat, orientació sexual, origen, diversitat funcional i classe. Una anàlisi que és el primer graó d’una escala que, a mitjà termini, ha de permetre visibilitzar totes les històries i establir estàndards d’obligat compliment per a les produccions candidates. En aquest mateix sentit avança l’espot dels XIV Premis Gaudí, una proposta de l’artista Joan Galo protagonitzada per Ariadna Gil, sobre la necessitat de desitjar i definir-se lliurement.

Entregants i premi d’honor

Els directors de la gala expliquen més detalls: “Més enllà de les peces d’humor o reflexió que acostumem a tenir, i de les actuacions musicals, aquest any posem èmfasi en aquest canvi de model, més obert i informal, més proper, que simbolitza també un relleu dins l’Acadèmia i una voluntat d’obrir-nos a un món divers. Tindrem lliuradores i lliuradors del món de la música i de l’esport, persones que coneixen i estimen el nostre cinema”. En aquest sentit, a la gala hi participaran les actrius Sílvia Abril Mireia Portas, el director i humorista Carlo Padial, els Òscars (Dalmau i Andreu, creadors del reconegut programa radiofònic La Competència) i les còmiques Ana Polo i Oye Sherman, creadores del popular podcast Oye Polo de Radio Primavera Sound. També hi actuaran la prestigiosa soprano Dolors Aldea, el duo de folk tronadet i gregorià progressiu Tarta Relena i la multicultural banda Las Karamba.

Entre els entregants, brillaran les presències de la medallista olímpica Ona Carbonell, de la cantant Amaia Romero, del divulgador musical Ramon Gener, o de l’artista i activista Samantha Hudson, a banda de noms del món del cinema com Anna Castillo, Jesús Vidal, Macarena García, Marta Nieto, Pilar Palomero, Carlos Cuevas, Abril Zamora, Pol Monen o Carla Simón, flamant guanyadora de l’Os d’Or al Festival de Berlín per Alcarràs.

Un dels moments més emotius de la nit arribarà quan el director de fotografia i mestre de la llum (i les ombres) Tomàs Pladevall rebi el Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2022 per les seves cinc dècades de trajectòria en cinema, teatre i televisió, i fins i tot com a director d’il·luminació dels Jocs Olímpics de Barcelona 92. Una carrera que inclou treballs amb cineastes tan diversos com Francesc Bellmunt, José Luis Guerin, Pere Portabella, Bigas Luna, Rosa Vergés o Ventura Pons, en pel·lícules com Tatuatge, L’orgia, Tren d’ombres, Pont de Varsòvia, Actrius El silenci abans de Bach. Pladevall rebrà el guardó de mans de Josep Maria Pou i de Mercè Sampietro, tots dos premiats amb el Gaudí d’Honor dels anys 2017 i 2018, respectivament.

Els finalistes més esperats

Els Premis Gaudí recullen per segona vegada consecutiva en els seus catorze anys d’història unes nominacions amb més dones que homes aspirants a premi, amb un 54% de les finalistes. Les gran favorites són Las leyes de la frontera (amb 13 nominacions), El ventre del mar (amb 12), Libertad (amb 11), Mediterráneo (amb 10) i Sis dies corrents (amb 9). I es disputaran els Gaudí noms tan emblemàtics com els cineastes Daniel Monzón, Agustí Villaronga, Neus Ballús i Clara Roquet, i intèrprets com Nora Navas, Marta Nieto, Eduard Fernández, Vicky Peña, Miki Esparbé, Anna Castillo, Ángela Cervantes, Roger Casamajor, Vicky Luengo, Maria Morera o els carismàtics lampistes de Sis dies corrents (i guanyadors del premi d’interpretació al Festival de Locarno) Valero Escolar i Mohamed Mellali.

Gala XIV Premis Gaudí

Diumenge 6 de març de 2022. MNAC (Barcelona)

Horari:

18.30 | Obertura d’acreditacions de premsa
19.30 | Inici del photocall
21.30 | Foto dels representants institucionals i fi del photocall
22.00 | Inici de la gala
00.30 | Fi de la gala
00.45 | Compareixença de guanyadors i guanyadores a photocall

* Les fotos oficials de la catifa vermella i la cerimònia estaran disponibles a la Sala de premsa. No es permetrà la filmació de la gala. TV3 la retransmet en directe i facilitarà el senyal (Clean Feed) a la resta de televisions acreditades mitjançant el MultiRack instal·lat a la sala de premsa (es prega sol·licitud prèvia i emissió de talls no superior a 5 minuts de durada).

Organitza: ACADÈMIA DEL CINEMA CATALÀ
Patrocinador oficial: ESTRELLA DAMM
Amb el suport de: ICEC – DEPARTAMENT DE CULTURA DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA / DIPUTACIÓ DE BARCELONA / AJUNTAMENT DE BARCELONA / AJUNTAMENT DE CALELLA / LOTERIES DE CATALUNYA / AJUNTAMENT DE SANT CUGAT DEL VALLÈS / FUNDACIÓ SGAE / EGEDA
Mitjans de comunicació oficials: TV3 – CATALUNYA RÀDIO
Mitjans col·laboradors: ACN / LA VANGUARDIA
Maquillatge col·laborador: CAZCARRA – TEN IMAGE
Perruqueria col·laboradora: BACKSTAGE BCN
Hotel oficial: HOTEL ARTS BARCELONA
Amb la col·laboració especial: AISGE / GREMI DE CINEMES DE CATALUNYA / ANTAVIANA / RENFE / MÚTUA DE TERRASSA / DO CATALUNYA / RODELLAS / NOEL
Col·laboren a la Gala dels XIV Premis Gaudí: EL TERRAT / OVIDE / KINOLUX / FOTO K / FUJIFILM / CINES VERDI / FILMIN / FUNDACIÓ LA PEDRERA / TMB / FGC / JEAN LEON / FRIT RAVICH / AVELLANA DE REUS / GRAMONA / FEDERACIÓ IGP DOP / BLAI PERIS / SÜCS / KOMBUTXA / LEO BOECK / CA LA MARXANTA / DAMAT TWEEN