COL·LABORACIÓ DE JOAN MILLARET – AMIC : Després de l’edició 73 cancel·lada per culpa de la COVID, el Festival Internacional de Cinema de Canes intenta reprendre l’antiga normalitat en la seva 74a edició amb un canvi de dates. Canes ha fixat la seva nova singladura per aquest any amb un recanvi de dates passant d’un habitual i primaverenc mes de maig a l’estiu i concretament entre el 6 i el 17 juliol de 2021. El cineasta nord-americà Spike Lee serà el president del Jurat Oficial d’aquesta nova edició, convertint-se també en marca del Festival amb la seva imatge en el pòster promocional, imatge que evoca el seu personatge en la seva primera pel·lícula de debut, ‘Nola Darling’ (1985).

Una 74a edició que mostra una potent embranzida amb una primera Palma d’Or honorífica que s’atorgarà en la cerimònia d’inauguració a la realitzadora, actriu i productora americana Jodie Foster. Una segona Palma d’Or d’honor serà entregada al veterà director italià Marco Bellocchio durant la cerimònia de cloenda del festival. Serà una distinció a una obra cinematogràfica plena de llibertat i compromís que ha marcat el cinema contemporani europeu. L’assistència de Marco Bellochio servirà també per presentar el seu darrer treball, ‘Marx puede esperar’, un documental dolorós que intentarà buscar respostes al suïcidi del seu germà bessó l’any 1968, a l’edat de 29 anys.

El reialme del cinema francès

Dins la Secció Oficial a competició sobresurt la nodrida presència del cinema del país amfitrió i amb forta petjada de dones directores. El cinema francès inaugurarà el certamen amb la pel·lícula ‘Annette’ de Leos Carax, el cineasta triomfador de Canes de fa nou anys amb ‘Holy motors’ (2012). Leos Carax torna a concurs amb el seu sisè llargmetratge, una coproducció internacional rodada en anglès, ambientada a Los Angeles i amb banda sonora de Sparks. La trama explica com la parella formada per una famosa cantant, Ann (Marion Cotillard), i un humorista, Henry (Adam Driver), tenen una nena, Annette, que els canviarà la vida. François Ozon competeix de nou amb el seu vintè llargmetratge, ‘Tout s’est bien passé’, adaptació de la novel·la homònima d’Emmanuèle Bernheim. Seleccionat l’any passat amb ‘Verano del 85’, Ozon ara ens parla de la petició d’un malalt terminal després de patir un infart a la seva filla que l’ajudi a posar fi a la seva vida.

La coproducció europea ‘France’ de l’inclassificable Bruno Dumont, un altre reincident a Canes, compta amb Léa Seydoux com a France de Meurs, periodista de televisió, que li servirà a Dumont per parlar dels mitjans periodístics i, també, del seu país. Un altre habitual, Jacques Audiard, competirà amb ‘Les olympiades’, film ambientat al districte 13 parisenc, centrat en la relació de quatre joves que defineixen l’amor modern. ‘Bergman Island’ de Mia Hansen-Love amb Mia Wasikowska i Anders Danielsen Lie en què una parella de cineastes s’instal·la un estiu a l’illa sueca de Farö, el lloc on Ingmar Bergman havia fixat la seva residència.

La cineasta Catherine Corsini concursarà amb ‘La fracture’ després de la seva darrera participació a Canes a Un Certain Regard amb ‘Trois mondes’. Ara ho fa amb Valeria Bruna Tedeschi i Maria Foïs i amb les protestes dels Gilets Jeunes de fons. Després de dirigir un film clau del cinema fantàstic modern, ‘Crudo’, guanyadora del premi Fipresci a la Setmana de la Crítica de Canes’2016, Julia Ducournau concursa ara en la secció estrella de Canes amb la pel·lícula franco-belga ‘Titane’, amb Vincent Lindon i la debutant Agatha Rousselle, un thriller fosc i d’horror amb uns pares que retroben el seu fill desaparegut feia deu anys després d’una sèrie de crims esgarrifosos.

Cineastes del món

Més enllà d’Europa i els Estats Units, la Secció Oficial donarà cabuda a cineastes de rellevància destacada de tot el món i ben coneguts de Canes. El director australià Justin Kurzel retorna a la Secció Oficial després de la seva versió de ‘Macbeth’ (2015) i ara ho fa amb ‘Nitram’, nom del protagonista, interpretat per Caleb Landry Jones, qui viu amb la seva mare (Judy Davis) en un suburbi a Melbourne a mitjans dels noranta’, i que arrossega una vida de frustració fins que coneix a Helen (Essie Davis). Una primera espasa, el tailandès Apichatpong Weerasethakul, torna a competir a Canes amb la producció internacional ‘Memoria’ rodada en diferents països amb un repartiment de figures destacades de la interpretació mundial com Tilda Swinton, Jeann Balibar o Daniel Giménez Cacho.

El japonès Ryusuke Hamaguchi, qui ja havia estat present fa poc en competició amb ‘Asako I&II’ (2018), porta enguany ‘Drive my car’ amb un actor i dramaturg, Yusuke Kafuku, que vol muntar en un escenari a Hiroshima l’obra de Chéjov, ‘Oncle Vania’, després d’un fracàs romàntic mentre li assignen com a xofer a una noia singular, Misaki. L’israelià Nadav Lapid concursarà amb ‘Le genou d’Ahed.’ I del continent africà vindran el realitzador del Txad, Mahama-Saleh Haroun, amb ‘Lingui’ un llargmetratge sobre una mare musulmana que ajudarà a la seva filla prenyada perquè pugui avortar; i el marroquí Nabil Ayouch amb ‘Haut et fort’.

Mentre que Asghar Farhadi, un habitual del certamen francès, director i guionista de dues pel·lícules guanyadores de l’Oscar a la Millor Pel·lícula de Parla no Anglesa, ‘El viatjant’ i ‘Nader i Simin, una separació’, repeteix de nou amb la seva esperada darrera pel·lícula, ‘A Hero’. El cineasta iranià ja havia presentat amb anterioritat a Canes ‘El passat” (2013, Premi a la Millor Actriu), l’esmentada ‘El viatjant’ (2016, Premi al Millor Guió i Millor Actor) o la pel·lícula inaugural de l’edició de 2018, ‘Todos lo saben’, amb Javier Bardem i Penélope Cruz.

Europa al cor

El cinema europeu de la Secció Oficial, amb capítol a part pel cinema francès, manté el seu valuós pes dins del conjunt. Destaquem ‘Tres pisos’ de Nanni Moretti, realitzador italià present en incomptables ocasions, la darrera amb ‘Mia madre’ (2015). Moretti mostrarà amb la seva finesa i elegància com diferents fets trastoquen les relacions entre veïns i famílies en tres pisos d’un immoble romà. ‘Les intranquilles’ del belga Joachim Lafosse amb Leïla Bekhti i Damien Bonnard com a parella en què ell pateix bipolaritat i està preocupat per tot el que no podrà oferir-li a ella. El rus Kirill Serebrennikov torna a competició a Canes després de ‘Leto’ amb ‘Petrov’s Flu’, basat en la novel·la d’Alexei Salnikov, en un film boig i psicodèlic, entre la realitat i la imaginació, ambientat en l’era postsoviètica.

El director danès Joachim Trier, un habitual a Canes després de competir amb ‘Louder than Bombs’ (2015) o ‘Oslo, Agost 31’ (2012) a Un Certain Regard, ara ho fa amb la cinta danesa-sueca-francesa-noruega ‘The Worst Person in the World’ amb una jove en la trentena, Julie (Renate Reinsve), sense massa compromisos, que coneix l’estabilitat emocional amb un noi més gran que ella, Aksel (Anders Danielsen Lie), autor d’èxit. La directora hongaresa Ildiko Enyedi, la vencedora del Festival de Berlín amb ‘En cuerpo y alma’, s’estrena a Canes amb ‘The Story of My Wife’, adaptació de la novel·la homònima de l’escriptor hongarès Milán Füst. Un film protagonitzat per Léa Seydoux, Louis Garrel o Sergio Rubini, sobre la història d’un capità de vaixell que fa una juguesca sobre casar-se amb la primera dona que entri en el bar on es troba.

‘Benedetta’ de Paul Verhoeven, un drama d’època ambientat en el segle XVII, amb Virginie Efira com a Benedetta Carlini, competirà mentre s’estrena simultàniament a tot França el mateix 9 de juliol. En aquesta pel·lícula francesa de l’internacional director neerlandès, Benedetta Carlini, que sembla que posseeixi l’atribut d’obrar miracles, entra en un convent a la Toscana com a novícia enmig d’una plaga que assola el territori. ‘Compartiment núm. 6’ del finès Juho Kuosmanen, el director de la guanyadora Un Certain Regard 2016, ‘The Happiest Day in the life of Olli Mäki’, versa sobre una jove finlandesa que agafa un tren amb destí a la zona àrtica de Murmansk fugint d’una història d’amor moscovita i que comparteix recorregut i compartiment amb un miner rus.

Delegació americana

Pel que fa a presència nord-americana, destaca ‘Flag Day’ de Sean Penn, actor i realitzador molt unit des de sempre al festival de Canes que intentarà ara refer-se del mal sabor de boca del seu pas en l’edició de 2016 amb el melodrama ‘The Last Face’ amb Javier Bardem i Charlize Theron. El nou film, inspirat en fets verídics i protagonitzat per ell també, ens mostra a John Vogel, un pare modèlic i divertit que revela alguns secrets inconfessables que provoquen el conflicte entre pare i filla, Jennifer (Dylanr Penn).

‘The French Dispatch’, la darrera filigrana del nord-americà Wes Anderson, en estrena mundial competint en Secció Oficial després d’inaugurar el festival de Canes l’any 2012 amb ‘Moonrise Kingdom’. Una coproducció britànica, alemanya i francesa que retratat diversos episodis d’un magazín de ficció que ha de tancar. Compta amb un repartiment excels en el qual figuren Tilda Swinton, Bill Murray, Benicio del Toro, Adrien Brody, Owen Wilson o Timothée Chalamet. D’altra banda, Sean Baker, el director de ‘The Florida Project’, es renyirà amb els grans noms amb ‘Red Rocket’.

Quota catalana

La gran secció paral·lela Un Certain Regard, s’obrirà amb ‘Onoda – 10.000 nuits dans la jungle’, segon llargmetratge d’Arthur Harari. Es tracta d’una coproducció internacional rodada en japonès sobre la història real del soldat nipó Hiroo Onoda que va seguir sol a la jungla lluitant tot i la capitulació del Japó que posaria punt final a la II Guerra Mundial. També hi ha altres seccions competitives com la que té lloc en la 53a edició de la Quinzena dels Realitzadors o la 60a edició de la Setmana de la Crítica.

Precisament a la Setmana de la Crítica hi haurà presència catalana gràcies al llargmetratge de debut de la guionista Clara Roquet, ‘Libertad’. Després d’un parell de curtmetratges, ‘El adiós’ i ‘Les bones nenes’, Clara Roquet es posa al capdavant d’aquesta coproducció europea sobre la imprevista amistat de dues nenes, Nora (Maria Morera) i Libertad (Nicolle García), durant unes vacances d’estiu a la costa. La resta del repartiment el completen Nora Navas, Vicky Peña, Maria Rodríguez Soto o David Selvas. També cal comptar amb presència d’audiovisual català a la secció Cannes Cinéfondation de la mà d’un dels alumnes graduats de l’ESCAC, Gonzalo Quincoces, amb el seu curtmetratge ‘La caída del vencejo’.