Finalment, després de les intenses reunions que ha mantingut la Generalitat amb els ajuntaments de Sant Adrià de Besòs i Badalona, ​​l’espai de les Tres Xemeneies acabarà sent un gran centre tecnològic de producció audiovisual, que comptarà amb el partenariat de les grans productores catalanes. Aquesta iniciativa, el Catalunya Media City, té el recolzament de dues conselleries, com ara Territori i Cultura, que lideren l’aposta per transformar l’espai de les Tres Xemeneies en un motor de la indústria audiovisual. Per a fer-ho més “coll avall” la iniciativa sembla que compta amb el beneplàcit del govern central a traves de la inversió amb fons Next Generation de finançament europeu.

En l’acord que han subscrit aquestes entitats, i pel que informa La Vanguardia, suposa la incorporació de la pròpia Generalitat al Consorci que liderarà el projecte. Per a tenir una idea de la magnitud del projecte la central tèrmica de Sant Adrià, popularment coneguda com “les tres xemeneies”, va ser una instal·lació termoelèctrica de cicle convencional situada a la riba esquerra de la desembocadura del riu Besòs, al terme municipal de Sant Adrià de Besòs . Constava de tres grups tèrmics de 350 MW cadascun (Sant Adrià I, Sant Adrià II i Sant Adrià III). Propietat de Fecsa-Endesa, va estar operativa entre el 1973 i el 2011. Després del desmantellament de la central, s’han conservat la sala de turbines i les seves tres icòniques xemeneies, que actualment són propietat municipal i estan en procés de declaració de Bé Cultural d’Interès Local

Filo Cañete, alcaldesa de Sant Adrià. Al fons les Tres Xemeneies (foto La Vanguardia)

SANT ADRIÀ APOSTA PEL PROJECTE

“El Govern porta la iniciativa” ha dit Filo Cañete, alcaldessa de Sant Adrià del PSC, a La Vanguardia. L’alcaldesa està il·lusionada amb l’avenç de la transformació d’un territori bàsic per al desenvolupament de l’eix Besòs i que pugui ser un gran hub audiovisual que desplaça la idea inicial de convertir l’antic recinte de producció elèctrica a un centre de coneixement i sostenibilitat, que durant més d’un any ha treballat un grup d’experts liderat per l’exrector de la Universitat de Barcelona, ​​Màrius Rubiralta. L’alcaldessa de Sant Adrià destaca la importància del projecte “quan totes les administracions s’hi han involucrat”. Recorda no obstant que no es pot obviar “donar veu a la ciutadania” per opinar sobre la nova palanca d’oportunitats i el desenvolupament del sector, la nova ordenació del qual, a través del Pla Director Urbanístic, transformarà les 32 hectàrees del litoral metropolità nord. Cañete únicament posa dues condicions al desenvolupament de les Tres Xemeneies. Que es converteixin en un centre de capacitació i formació contínua, d’impuls ocupacional relacionat amb l’àmbit audiovisual i que generi ocupació.