El Festival de Clermont Ferrand que s’ha dut a terme del 28 de gener al 5 de febrer, es manté com a gran Festival i,a la vegada, gran mercat del curtmetratge europeu. 

CATALAN FILMS PRESENTA EL CATÀLEG SHORTCAT22 

Catalan Films ha presentat a Clermont-Ferrand el seu programa de promoció del curtmetratge català, Shortcat 2022. Es tracta d’un programa que celebra enguany la seva 15a edició, i que compta amb una selecció de 7 curtmetratges que han estat escollits d’entre més de 57 produccions presentades en la present convocatòria.

El programa Shortcat consisteix en la selecció, per part d’un comitè d’experts de la indústria audiovisual, dels millors curtmetratges que es presentaran als mercats. El Jurat d’enguany l’han format  Andrea Herrera (productora a Amor y Lujo i directora del curtmetratge ‘Las infantas’), Carla Vulpiani (agent de vendes de curtmetratges a Varicoloured Holistic Film Agency, Jose Cabrera (programador de curtmetratges del Festival de Las Palmas i de la Seminci de Valladolid), Miguel Español (Distribuïdor de curtmetratges a la companyia Miyu Distribution) i Zoe Rossion (Responsable de distribució a la companyia Salaud Morisset).

SET MIRADES DIVERSES DES DE CATALUNYA

En aquesta selecció Shortcat22, els curts seleccionats han estat: El que encara ens balla, de Marga Almirall, una producció de Looky Produccions amb distribució i vendes internacionals a càrrec de Marvin & Wayne. World premiere. Harta, de Júlia de Paz, una producció de Mayo Films amb distribució i vendes internacionals a càrrec de Marvin & Wayne. Curtmetratge estrenat a Abycine i premiat a Alcine 2021, Podul de Piatrâ/Pont de pedra, d’Artur-Pol Camprubí, una producció de 15L Films amb el suport d’Elias Querejeta Zine Eskola  Ponto Final, de Miguel López Beraza. Una producció majoritària de Ringo Media en co-producció amb Makers i les productores portugueses Matiné Por la vista vacía, de Pablo García Canga, una producció de Vivir para ver i Cirici&La Creativa. Tormenta de verano, de Laura García Alonso, una producció de Distinto Films i Agosto i Valienta, mujer, de Marc Vilalta, produït per Escac Films.  

Com ens han explicat a Catalan Films es tracta “d’una selecció diversa en temàtica i gèneres, que va des de la ficció, al documental passant per l’híbrid i a on trobem reflectits preocupacions del món contemporani com la salut mental, la violència domèstica o la diversitat sexual passant per temes universals com l’amor i la mort”- 

TRASCENDÈNCIA DEL SHORTCAT

De fet a banda dels reconeixements al curtmetratge català en anteriors edicions de Clermont Ferrand també en els últims anys el curtmetratge català ha obtingut premis als festivals més destacats com Berlín, Venècia, Sundance, Festival de Cannes o l’Acadèmia Europea i els Premis Oscar i molts dels directors i directores de referència de la cinematografia catalana han estat a Shortcat com ara Juanjo Giménez, Èrika Sánchez, Àlex Pastor, Manel Raga, Fernando Pomares, Laura Ferrés, Clara Roquet, Elena Trapé, Pau Bacardit, David Victori, Alejandro Marzoa, Alex Brendemhül, Àlex Lora, Lluís Miñarro, Lluis Galter, Roser Aguilar, Patricia Font, Nely Reguera, Irene Moray, Elena Martín, Lucía Aleñar, Ian de la Rosa o Xavier Marrades. 

PRESENTACIÓ DE FILMETS A CLERMONT-FERRAND

També en l’àmbit catalana FILMETS Badalona Film Festival ha tingut una participació destacada en aquest Festival, a traves del seu director artístic, Agustí Argelich, que ha tingut l’oportunitat d’explicar com s’està dissenyant la 48 edició del festival, que es farà del 21 al 30 del proper mes d’octubre. Aquesta presentació s’ha fet en ‘Meet The Festivals’, un apartat del certamen de Clermont-Ferrand on representants de diversos festivals de cinema donen a conèixer el seu festival. FILMETS ha estat l’únic festival de Catalunya que ha participat a les dues taules de presentació que s’han fet.

RADIOGRAFIA DE CLERMONT FERRAND

En l’edició d’enguany del Festival Internacional de Curtmetratges de Clermont-Ferrand s’hi han inscrit més de 9.000 curtmetratges, la qual cosa dona una idea de la envergadura d’aquest festival francès.  A més, dels curts representats a Catalan Films en Shortcat 22 la coproducció catalana ‘L’últim torero’, ha estat un dels curtmetratges convidats al festival francès i es va projectar el darrer divendres de festival a la secció Focus on Spain, una antologia de curts espanyols dels darrers anys. Espanya és el país convidat d’aquesta 44a edició del Festival Internacional de Clermont-Ferrand.

Completant la informació d’aquest Festival podeu accedir al palmarès en aquest enllaç: 

https://www.shortfilmwire.com/fr/2022/palmares/1/national

També es disposa del catàleg en aquest enllaç: