Dues produccions catalanes “El No a l’Ós” de Vanesa Freixa i Pepe Camps, i el “Camí d’Àrreu” d’Aleix Gallardet han estat seleccionades al “Festival Internacional de Documental Etnográfico de Espiello”. Son part dels 16 documentals triats per a participar a la secció concurs d’Espiello, el festival de documental etnogràfic més important de l’Estat Espanyol, que se celebrarà a Boltaña del 25 de març al 3 d’abril.

El jurat de preselecció, format per 71 persones que col·laboren amb el festival, ha fet aquesta primera selecció entre un total de 305 treballs presentats. La meitat dels documentals seleccionats provenen d’Espanya i l’altra meitat de països com Àustria, els Estats Units, Eslovàquia, el Senegal, l’Índia, Rússia i França. I un treball és de producció aragonesa, el titulat La muntanya emmascarada de Domingo Moreno.

Tots aquests treballs mostren realitats molt diverses i temàtiques molt diferents. Des de la realitat de les esclaves domèstiques al Líban a les llengües en perill d’extinció, les societats matriarcals a l’Àfrica i l’Índia, la fotografia postmortem o les comunitats que viuen al voltant d’un volcà.

Pel que fa a les diferents categories del concurs, dos dels 16 documentals opten al premi Espiello Choven, per a directors menors de 36 anys. Són els títols «Viure avec les volvans. Volcans sacrés», d’Eden Shavit i David Perrier des de França i «Arrels perdudes» d’Eymard Uberetagoena Oyarzabal d’Espanya.

I cinc documentals opten al premi Espiello Pirineos, com a millor documental de muntanya. Són El no a l´ós, de Vanesa Freixa i Pepe Camps des d´Espanya i França; La muntanya emmascarada de Domingo Moreno; Ovciarskou cestou / El camí del pastor d’Ivan Krsiak d’Eslovàquia; L’últim d’Arganeo de David Vazquez Vazquez (Espanya) i Camí d’Àrreu d’Aleix Gallardet (Espanya).

Com a curiositat, destacar que tres directors, Roser Corella, Domingo Moreno i David Vázquez, tornen a estar amb diferents treballs a la fase final del concurs, després d’haver estat seleccionats en edicions anteriors.