El Premi Llargmetratge Internacional de l’Alternativa Oficials, dotat amb 4.000 €, ha estat otorgat ex aequo a Esquirlas, de Natalia Garayalde, per una narració precisa i madura,  on allò provat i allò públic, allò íntim i allò polític, mantenen un equilibri i s’enriqueixen en el seu diàleg constant. Compartit amb Dark Light Voyage, de Tin Dirdamal i Eva Cadena, per una pel·lícula que proposa un viatge sensorial que ens ha captivat amb una força hipnòtica. Una peça poètica que mira cap endins i cap enfora, que explora el món i els afectes íntims, que ens vincula i ens apropa a l’altre.
 
El Premi Curtmetratge Internacional de l’Alternativa Oficials, dotat amb 2.000 €, ha estat atorgat a Luces del desierto, de Félix Blume. El Jurat ha destacat que la pel·lícula reflecteix les múltiples relacions d’una comunitat amb el territori que habita a través d’un tractament sonor coral. També ha decidit concedir una menció especial a Anxious, de Yoriko Mirzushiri. Una animació sensorial, gairebé tàctil, resolta amb una tècnica mínima i elegant.
 
Rendir los machos, de David Pantaleón, ha estat guardonada amb el Premi Film Nacional de l’Alternativa Oficials, per l’excel·lent posada en escena i el plantejament d’un suggeridor correlat entre el paisatge afectiu i la topografia canària, així com el retrat destacable de dues masculinitats volcàniques i la seva exploració d’un ritual atàvic, així com la representació del costumisme autòcton. El Jurat també ha decidit concedir una menció especial a La primera mujer, de Miguel Eek, per la seva aproximació a l’àmbit de la salut mental, traçant les diferents perspectives d’un retrat femení, alhora que planteja escenes brillants en què es difumina la frontera entre el documental i la ficció, generant moments purament cinematogràfics.
 
El Premi Don Quixot de Llargmetratge Internacional de l’Alternativa Oficials ha estat atorgat a Retour à Reims, de Jean-Gabriel Périot. Per mostrar un ús sofisticat de les imatges d’arxiu, i aportar valor a la narrativa històric social.
L’Alternativa 2021: Palmarès  
Esquirlas, de Natalia Garayalde, i Dark Light Voyage, de Tin Dirdamal i Eva Cadena, guanyan ex aequo el Premi Llargmetratge Internacional. Rendir los machos, de David Pantaleón, Premi Film Nacional. El Premi Curtmetratge Internacional és per a Luces del desierto, de Félix Blume. Retour à Reims, de Jean-Gabriel Périot, Premi Don Quixot de Llargmetratge Internacional. El Festival de Cinema Independent de Barcelona, l’Alternativa, anuncia avui el palmarès de la seva 28a. edició. Les sessions especials segueixen fins al 28 de novembre i la programació online a Filmin fins al 5 de desembre.  
PALMARÈS OFICIALS
PREMI LLARGMETRATGE INTERNACIONAL DE L’ALTERNATIVA OFICIALS Ex aequo: Esquirlas, de Natalia Garayalde (Argentina) Dark Light Voyage, de Tin Dirdamal i Eva Cadena (Mèxic, Vietnam)
PREMI CURTMETRATGE INTERNACIONAL DE L’ALTERNATIVA OFICIALS Luces del desierto, de Félix Blume (França, Mèxic) + menció especial a Anxious Body, de Yoriko Mirzushiri (França, Japó)
PREMI FILM NACIONAL DE L’ALTERNATIVA OFICIALS Rendir los machos, de David Pantaleón (Espanya, França) + menció especial a La primera mujer, de Miguel Eek (Espanya)
PREMI DON QUIXOT DE LLARGMETRATGE INTERNACIONAL DE L’ALTERNATIVA OFICIALS Retour à Reims, de Jean-Gabriel Périot (França)

PALMARÈS PROFESSIONALS
PREMI KINOLUX I WELAB – CINEMA PENDENT DE L’ALTERNATIVA PROFESSIONALS La última farándula del Raval, de Dani Molina
REMI NON FINITO – CINEMA PENDENT DE L’ALTERNATIVA PROFESSIONALS Un vulgar y triste solitario, d’Efthymia Zymvragaki PREMI ANTAVIANA – CINEMA PENDENT DE L’ALTERNATIVA PROFESSIONALS El idioma de la ruina, d’Ana Rodríguez León
PREMIO MUSIC LIBRARY & SFX – CINEMA PENDENT DE L’ALTERNATIVA PROFESSIONALS Contigo, contigo y sin mí, d’Amaya Villar Navascués
PRIMER TEST DEL REC – CINEMA PENDENT DE L’ALTERNATIVA PROFESSIONALS Un vulgar y triste solitario, d’Efthymia Zymvragaki