El Mercat de l’Audiovisual de Catalunya, el MAC 2020 tindrà lloc el 11 de novembre. En la primera versió del programa d’aquesta edició “atípica” anotem que el certamen serà majoritàriament no presencial i, de fet, totes les sessions es podran seguir en directe en streaming així com els continguts exclusius que oferirà el canal de vídeo del MAC.

Aquest nou enfocament degut a la situació sociosanitària, en contrapartida, ha de permetre que els continguts siguin més accessibles i arribin a una audiència més diversa.

El programa del MAC 2020 està realitzat per una Comissió de Continguts, integrada pel Clúster Audiovisual de Catalunya, el Mercat Audiovisual de Catalunya, l’Observatori de la Ràdio a Catalunya i la Xarxa Audiovisual Local.

Es dedica molta atenció als aspectes tècnics, des de la perspectiva de la comunicació de proximitat i amb sessions que cerquen la transversalitat entre el món de la ràdio i de la televisió. Des del desplegament de la tecnologia 5G fins a l’anàlisi dels nous models de producció i gestió.

L’oferta s’articula a través de tres grans blocs temàtics:

– Un programa adreçat al futur dels mitjans locals i el seu context en l’era post-COVID. Entre altres aspectes es presentaran les conclusions d’un estudi d’impacte de la televisió local realitzat per Blanquera-Universitat Ramon Llull.

– El programa Daily News Podcast, que donarà a conèixer totes les potencialitats del món del podcast en l’àmbit dels mitjans locals i de la comunicació de proximitat.

– Un programa de sessions de caràcter tècnic, que tractarà qüestions com l’operativitat a distància, els altaveus intel·ligents o la creixent desmaterialització dels estudis de ràdio i televisió.

Finalment, el MAC també acollirà la presentació d’un projecte il·lusionant i motivador: la creació d’una xarxa de ràdios escolars dels Països Catalans, impulsat pel col·lectiu COMSOC de comunicació social.

Podeu descarregar el preprograma més detallat, clicant en aquest enllaç (català).

Podeis descargar el preprograma más detallado, clicando en este enlace (castellano).

Activitats paral·leles i premis

El programa central es complementa amb algunes activitats paral·leles, com ara una conversa entre el Premi Nacional de Fotografia Joan Fontcuberta i l’artista visual Daniel G. Andújar, en el marc d’un conveni de col·laboració entre el MAC i el Festival Panoràmic. O el ja tradicional taller intensiu de narrativa transmèdia impartit pel creatiu i productor de continguts transmèdia Daniel Resnich, que aquest any serà virtual.

Quan el MAC finalitzi es donarà pas a la retransmissió de l’acte de lliurament dels reactivats Premis de Comunicació Local, que recullen l’esperit d’una convocatòria anterior de la Diputació de Barcelona i que es va mantenir durant 32 edicions, fins al 2012.
 
La nova iniciativa contempla tres categories (mitjans, continguts audiovisuals i reconeixement professional) i té com a objectiu reconèixer les millor iniciatives de l’espai informatiu i comunicatiu de Catalunya. 

La 21a edició del Mercat Audiovisual de Catalunya se celebrarà el dimecres 11 de novembre a la seva seu habitual, el complex Roca Umbert Fàbrica de les Arts de Granollers i també a través de tots els dispositius connectats a www.audiovisualmac.cat.