Finalment, el Festival de Màlaga celebra la seva 23 edició del 21 al 30 d’agost. Es tracta del gran esdeveniment de cinema en espanyol, que ja va ser ajornat de la passada primavera. S’acaba de presentrars l’edició d’enguany el fet més rellevant de la qual seria que la Secció Oficial manté la majoria dels títols previstos al març i inclús, incorpora alguns de nous.

En la presentació d’aquesta edició, el director de l’Festival Juan Antonio Vigar, a més d’agraïr a tots els patrocinadors i col·laboradors el seu compromís ha explicat que l’objectiu és “fer un festival amable i segur en el que primarà el ‘cinema’ (exhibició) sobre el ‘esdeveniment social’, amb supressió d’aquelles activitats que suposin aglomeració de persones sense possibilitat de respectar les degudes mesures de distància social. És el cas de la tradicional catifa vermella a les portes de el Teatre Cervantes, que es transforma en un gran photocall per a mitjans de comunicació, sense accés de públic, que tindrà lloc en els salons del Gran Hotel Miramar, a què el director de l’Festival ha agraït la seva col·laboració.Adaptem el nostre ‘model’ a les circumstàncies convertint-lo en un” format ‘. I sempre sota criteris de seguretat i de responsabilitat des del punt de vista sanitari, però també envers el nostre sector, el nostre públic i la nostra ciutat “, ha manifestat el director. Per a això, el Festival ha dissenyat un pla que recull una extensa relació de mesures higienicosanitàries, que abasten des de consideracions generals a la correcta operativa en l’ús d’espais comuns i amb la normativa d’aplicació en la gestió de públics i convidats.

Des de l’anunci de l’ajornament fins a l’anunci de les noves dates, el Festival ha sentit i rebut el suport de tot el sector audiovisual. Tan fonamental és la cita, que l’ICAA – Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals, en col·laboració amb l’Acadèmia de Cinema, l’han escollit per llançar part de la campanya ‘El cinema és un lloc segur – #YoVoyAlCine’, amb unes accions de suport a el sector i la volta a les sales que s’anunciaran pròximament. Així, Màlaga es convertirà de l’21 a el 30 d’agost en l’epicentre de l’desitjat primer retrobament de cinema en espanyol. I ho farà en un nou format en què es redueix la programació per minimitzar l’operativa i els riscos sanitaris. El Festival se centrarà en les seccions oficials a competició de llargmetratges, curtmetratges, documentals i Cinema Cuina.

El suport de el sector es materialitza també en l’important nombre de pel·lícules que mantenen el seu compromís amb el Festival. La majoria de títols confirmats al març continuen en aquesta edició ajornada. De les 201 cintes inicialment programades en totes les seccions, es mantenen 152, és a dir un 75% de l’total. En secció oficial de llargmetratges es redueixen de 20 a 16, el que significa el 80% de les programades al març, corresponents a sis nacionalitats diferents. A més d’Espanya, tindrem títols d’Argentina, Brasil, Xile, Mèxic i República Dominicana. Una programació que, encara que més sintètica, manté les característiques i nivell de la programació primitiva. L’ajornament ha permès que alguns títols que no estaven disponibles al març, ara sí ho estiguin i puguin integrar-se en la programació. Aquest és el cas de Fins al cel, de Daniel Calparsoro; Els europeus, de Víctor García León, i Black Beach, d’Esteban Crespo a Secció oficial.

En aquesta Secció Oficial hi ha noms molt destacats del nostre cinema, prova de la creixent confiança cap al Festival entre els directors de major trajectòria, que es combinen amb nous noms molt prometedors, que consoliden a el certamen malagueny com a descobridor de nous talents. Les pel·lícules de Daniel Calparsoro, Víctor García León i Esteban Crespo s’uneixen a altres títols ja avançats de la Secció Oficial, que inaugurarà Iciar Bollain amb Les noces de Rosa. Tindrem les també espanyoles A aquest costat de l’món (David Trueba); L’inconvenient (Bernabé Rico); Les nenes (Pilar Palomero); Crònica d’una tempesta (Mariana Barassi) i Un món normal (Achero Mañas) i les llatinoamericanes El diable entre les cames (Arturo Ripstein, Mèxic); Piola (Luis Alejandro Pérez, Xile); Malpaso (Héctor Valdez, República Dominicana); El silenci de l’caçador (Martín DeSalvo, Argentina); Summer White (Rodrigo Ruiz Patterson, Mèxic); Três Veroes (Sandra Kogut, Brasil-França) i El robatori de segle (Ariel Winograd, Argentina, fora de concurs).

El jurat de la Secció Oficial a concurs estarà format pel guionista, director i productor uruguaià establert a Espanya Álvaro Brechner (president); l’actor espanyol Álvaro Cervantes; l’actriu espanyola Baladre Calvo; el guionista, dramaturg i director de cinema i teatre espanyol Pablo Remón i la directora, guionista i actriu espanyola Chus Gutiérrez.

TENIU TOTA LA INFORMACIÓ EN AQUEST ENLLAÇ