FINALITZA LA 25a EDICIÓ DE MOSTRA DE CINEMA LLATINOAMERICÀ DE CATALUNYA, DE LLEIDA

rDurant la cerimònia s’ha anunciat el Palmarès d’aquesta 25a edició, s’ha entregat el premi d’Honor a l’actriu Lola Dueñas, el Premi Cinefuturo i s’ha projectat el llargmetratge de ficció ‘Rojo’, producció argentina guanyadora de tres premis al festival de San Sebastián.

Foto: Oriol Cárceles

Avui dijous, 13 de junyha tingut lloc al CaixaForum de Lleida la cerimònia de cloenda de la 25a  Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya, organitzada per l’Ajuntament de Lleida i el Centre Llatinoamericà de Lleida.  Han estat 8 dies on s’ha commemorat el 25é aniversari de la Mostra que ha omplert de cinema la ciutat de Lleida.

L’acte ha estat presidit per Fèlix Larrosa, Alcalde en funcions de Lleida, la tinent d’Alcalde en funcions de la Regidoria de les polítiques a favor de la creativitat, la cultura i els esports de l’Ajuntament de Lleida, Montse Parra, acompanyada del diputat de la Diputació de Lleida, Paco Cerdà, del president del Centre Llatinoamericà de Lleida, Osvaldo Francia i del director de la Mostra, Juan Ferrer.

Foto: Oriol Cárceles

La cerimònia s’ha iniciat amb els parlaments de les autoritats, seguit de l’anunci del palmarès d’aquesta

edició. El premi al Millor Llargmetratge ha estat per “Detrás de la montaña” de David R. Romay (Mèxic). El premi a la Millor Òpera prima per “Mataindios” de Óscar Sánchez Saldaña i Robert Julca Motta (Perú). El Premi Obra Social “La Caixa” al Millor Director per Lluís Miñarro per “Love Me Not” (Espanya i Mèxic). El premi a laMillor Actriu per  Pilar Gamboa per “Las Vegas” de Juan Villegas(Argentina). El premi al Millor Actor ha recaigut en Arash Marandi per “Luciérnagas” de Bani Khoshnoudi (Mèxic, Grècia, República Dominicana). El premi Casa Amèrica Catalunya al Millor Guió ha estat per Lila Avilés Juan Carlos Márquez per “La Camarista” de Lila Avilés (Mèxic). El Premi Radio Exterior de España ha estat atorgat a “La Camarista” de Lila Avilés (Mèxic). Menció Especial del Jurat de Llargmetratges per “Luciérnagas” de Beni Khoshonoudi (Mèxic, Grècia, República Dominicana). El premi del públic al millor llargmetratge ha recaigut a “Yo Fausto” de Julio Berthely (Mèxic).

Pel que fa a la Secció Oficial de Documentals, el premi al Millor Documental ha estat per “Yeses” de Miguel Forneiro (Espanya) i el Premi del públic al millor documental per “Espero tua (re)volta” de Eliza Capai (Brasil).

 I, finalment, a la Secció Oficial de Curtmetratges el premi al Millor Curtmetratge ha recaigut a “Nana” de Roger Villarroya (Espanya). Menció Especial del jurat de Curtmetratges per Bodas de oro” de Lorenzo Tocco (Uruguai i Xile)

Tot seguit el director del Centre Experimental de la Cinematografia i les Arts Audiovisuals de Catalunya (CECAAC), Santi Lapeiraha lliurat el premi CINEFUTURO LATINO que, en aquesta edició és la producció entre Colòmbia i Catalunya “Soñar despierta” de Dídac Pérez i Kuba Sobiesk. El premi l’ha recollit el productor Norbert Llaràs de Alhena Production.

El premi Cinefuturo a la difusió és una iniciativa del Centre Experimental de la Cinematografia i les Arts Audiovisuals de Catalunya, i de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya, per potenciar el nou talent del cine llatinoamericà. El film seleccionat es distribuirà a Espanya en circuits culturals i educatius, i tindrà un ajut per a l’escriptura d’un nou guió de curtmetratge.

SOÑAR DESPIERTA, de Dídac Pérez i Kuba Sobiesk (Colòmbia – Espanya) – 90 min

Sinopsi: A la selva caribenya hi viu María, una dona desplaçada pel conflicte. La seva fe és desafiada per la realitat del seu fill, un expolicia al qual una mina antipersona va deixar cec. A l’altra punta del país hi viu Diana, que es va transformar de víctima a líder. La seva meta és empoderar a la seva filla de 14 anys per tal que un dia entengui què ha passat.

A l’alta muntanya Antioqueña, Oriana, se sent empresonada en un campament habilitat per excombatents de les FARC. Busca el fill que va parir i abandonar enmig de la selva per poder seguir amb la guerra. Chanipuma segueix el camí oposat, una indígena que va patir la violència i vol tornar a connectar amb la seva cultura ancestral a la selva i erigir-se emancipada dels homes.

Lola Dueñas recollint el guardó. Foto: Oriol Cárceles

La gala ha continuat amb l’entrega del Premi d’Honor d’enguany a l’actriu Lola Dueñas, que ha rebut el premi de la mà del director de cinema Luis Miñarro. Emocionada, Lola Dueñas ha declarat: “Des de molt petita volia ser actriu. D’aquest desig han passat 40 anys, 25 de professió, casualment com la Mostra; i jo crec, que el que representa aquest premi és que el somni d’aquella nena es va fer realitat.”

La gala ha arribat a la recta final amb la projecció de “ROJO”, un thriller argentí dirigit per Benjamín Naishtat,pel·lícula argentina guanyadora de tres premis al festival de San Sebastian. Benjamín Naishat la Concha de Plata a la millor direcció, Darío Grandinetti al millor actor i Pedro Sotero a la millor fotografia.“ROJO” s’estrenarà als cinemes el proper 2 d’agost.