Blanca Sorigué, directora general del Consorci de la Zona Franca, ha explicat en una presentació als mitjans de comunicació que «l’impacte de la bretxa de gènere a Espanya supera els 200.000 milions d’euros, xifra que representa un 16,8% de l’PIB, segons un estudi realitzat per PwC i ClosinGap». Des del Consorci, la seva Directora General ha explicat que han posat en marxa el Consell de la Dona de Zona Franca, una iniciativa en que han participat les altes direccions de les empreses i institucions de la zona. El Consell vol impulsar canvis en aquest sector de la logística i activitats complementàries, clarament masculinitzats on la plantilla de les empreses -com ha explicat Blanca Sorigué- està formada, de mitjana, per gairebé un 75% d’homes, per la qual cosa el percentatge de dones es redueix a un 25% aproximadament… La xifra és encara més deplorable quan s’avalua el percentatge a les direccions de les empreses… El CZFB ha explicat que vol contribuir dins dels ODS -Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides- a treballar pel punt número 5, dedicat justament, a la igualtat de gènere.

En aquesta roda de premsa organitzada pels amics d’intermèdia Comunicació, Blanca Sorigué, directora general d’CZFB, ha insistit en la importància de crear interès entre les dones en professions directament logístiques o les que tenen a veure amb implantació de últimes tecnologies a la indústria i acompanyar-ho d’un foment de la formació per tal de salvar aquest esbiax que es produeix actualment. Sorprenentment, segons va explicar també la nostra interlocutora en les dades que elabora el Cercle Tecnològic de Catalunya, les empreses troben una gran manca de personal per cobrir nous perfils i el 68% creuen que podrien incrementar la seva facturació si poguessin disposar del ‘talent que necessiten per augmentar la plantilla. «Aqui hi ha una gran oportunitat per les dones en els sectors industrial i logístic» va argumentar Blanca Sorigué.

BWAW: Un espai de reflexió

Un altra línia en la que també treballa Sorigué al Consorci i que es va explicar en el format de intermèdia Online, seria la creació d’espais de reflexió i acceleració del paper de la dona, com s’ha fet al Barcelona Woman Acceleration Week, «un espai que ha permès abordar la problemàtica des de diferents perspectives i proposar solucions reals per avançar “.
Es tracta d’una activitat de la qual s’ha fet una primera edició exitosa i que ampliarem l’any proper, ens va avançar la directora general. En aquest BWAW organitzat pel CZFB, es van exposar experiències, en clau femenina, basades en la innovació, la sostenibilitat i l’oportunitat de negoci, i es van donar els resultats de diversos estudis científics que com va dir la senyora Sorigué «han demostrat que la diversitat de gènere fomenta la col·laboració i impulsa la productivitat, factors que tenen molt en compte totes les empreses, però encara són més importants dins de la nova economia “.

Hub tecnològic 3D al sud d’Europa

En la mateixa línia, a la Zona Franca de Barcelona, ​​la directora general de Consorci de la Zona Franca, ha comentat que “a l’estiu posaran en marxa la primera fase de l’DFactory BCN, de 17.000 m², que es convertirà en el principal hub tecnològic de al sud d’Europa, convertint així a Barcelona en un enclavament de referència per a impulsar activitats de robòtica, sensòrica o blockchain, entre moltes altres “. S’està fent un esforç, va acabar dient Blanca Sorigué per tal que «aquest projecte pugui demostrar tot el potencial que té la indústria 4.0 i especialment perquè sigui una gran oportunitat per a la incorporació de talent femení a el sector».