En la línia de recuperació del patrimoni històric cinematogràfic català iniciada el 2016 amb la Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona, i continuada el 2017 amb Esplugas City i els Estudis Balcázar, enguany l’Acadèmia Catalana del Cinema ret homenatge als primers estudis sonors de l’Estat espanyol, ubicats a la muntanya de Montjuic: els Orphea Film i els Estudis Trilla.

Els Trilla, concebuts com a estudi auxiliar, van ocupar l’antic Pavelló de la Metal·lúrgia de l’Exposició Universal al novembre del 1931 i van funcionar fins al 1956. Poc després de la seva inauguració, a l’estiu del 1932, els Orphea obrien les seves portes al que havia estat el Palau de la Química. Gràcies a l’alt nivell tècnic de sonorització amb què es van equipar, l’any de la seva fundació van acollir totes les produccions rodades a l’Estat, convertint Barcelona en la capital de la indústria cinematogràfica espanyola. Entre elles, la primera producció sonora parlada en català, El Cafè de la Marina, dirigida per Domènec Pruna i basada en l’obra homònima de Josep Maria de Sagarra. L’any 1962, Orphea Film es va cremar, sota estranyes circumstàncies, i van passar a ser un capítol tancat de la història del cinema de casa nostra.