El curt d’animació “Selfies” ha guanyat la 44a edició que s’acaba de tancar de Filmets Badalona Film Festiva. Es tracta d’un film “molt crític amb la societat actual on hi ha la necessitat de fotografiar-ho tot i on la vida no té sentit sinó és en una ‘selfie’, per absurda que sigui” com deia la realitzadora Silvia Quer, presidenta del Jurat.

En la Gala de Cloenda feta el dissabte 28 d’octubre -la Nit de les Venus- es van anar lliuran els guardons a les pel·lícules guanyadores.

L’acte va estar conduït per la periodista de TV3 Lídia Herèdia i durant una hora de durada, va tenir moments divertits, que va arrencar el riure del públic. Va basar-se en una idea de Edu Pericas Bosch, dirigit per Xavi Ricart amb els actors Mònica Pérez, Jordi Ríos i el badaloní Xavi Carreras. La FILMETS Band s’ha encarregat de posar música en directe a l’espectacle.

Entre el públic hi havia Agusti Argelich, director artístic del Festival, Josep Viñeta, Conseller Delegat de Badalona Comunicació i la màxima representació local, l’Alcalde de Badalona Alex Pastor.
També els membres del Jurat (Sílvia Quer, Jacobo Chessa, Javier Muñiz, Camille Hébert-Bénazet i Sophie Leclerc) i personalitats com Núria Llorach, presidenta en funcions de la CCMA, Francesc Pena, conseller delegat de la Xarxa i Francisco Vargas del ICEC-Generalitat de Catalunya.

‘Selfies’, el curt guanyador, és un curt d’animació i d’una durada no més gran de 4 minuts. És una producció suïssa escrita i dirigida per Claudius Gentinetta. El propi director que no va assistir a l’entrega del Premi va enviar un agraïment al Festival, molt en la línea del propi curt… Sembla que s’està creant un gènere cinematogràfic nou, que serien els agraïments enregistrats a Festivals, alguns realment originals…

Podriem dir que el curt guanyador llença un missatge molt crític cap a la societat actual on tothom té la necessitat de fotografiar-ho per donar fe que allò què passa existeix. I sobretot és un curt on sembla que la vida només pugui confirmar-se com a tal, mitjançant una ‘selfie’, per absurda que sigui la situació en que s’enregistra.

Altres Premis han estat ‘Bonobo’, Premi especial del jurat
El Premi especial del jurat ha estat pel curt de ficció ‘Bonobo’, una producció suïssa de 18 minuts escrita i dirigida per Zoel Aeschbacher. El curt explica que un dia l’ascensor d’un edifici de protecció oficial s’espatlla. Aleshores, els destins d’en Felix, un pensionista discapacitat; Ana, una mare soltera en ple trasllat; i en Seydou, un jove apassionat pel ball, es creuen i mostren les seves vides.

‘Proch’, un document que guanya el Premi a la millor direcció
El documental polonès ‘Proch’ ha guanyat el premi a la millor direcció. Durant 25 minuts, el curt mostra totes les fases per les quals passa un cadàver des del moment de la seva mort fins al seu funeral i posterior enterrament.

Rachel Shenton, millor actriu per l’oscaritzada ‘The silent child’
Rachel Shenton guanya el premi a la Millor Interpretació Femenina pel paper de professora de llenguatge de signes d’una nena sorda de 4 anys, en el curt guanyador de l’Oscar d’enguany, i que va obrir el Festival. En el curt es reflexa com el personatge de Rachel Shenton va guanyant-se la confiança de la nena, generant paradoxalment la gelosia de la mare.

Martin Drainville, millor actor per ‘Trois pages’
Martin Drainville, protagonista de ‘Trois pages’ és el guanyador de la Millor Interpretació Masculina. Es tracta d’una producció quebequesa on un discret comptable descobreix que li queden algunes setmanes de vida., i que dedicarà a aprendre a tocar les tres pàgines d’un adagio de Bach per a piano. També la recollida del premi a Filmets del director i productor van ser especialment divertides, al jugar amb diversos idiomes, inclòs un text en català

‘Vilaine fille’, millor animació
La coproducció franco-turca ‘Vilaine fille’, per la seva banda, guanya el premi d’animació. Es una producció de 8 minuts on una nena turca de 8 anys és a l’hospital. Amb imaginació desbordant rememora les vacances al poble dels seus avis però també terribles i obscurs records.

Reproduïm a continuació el veredicte del Jurat de Filmets amb el següent PALMARÈS 2018

VEREDICTE DEL JURAT de la 44a edició del FILMETS Badalona Film Festival

Reunit a Badalona, el Jurat Oficial Internacional de la 44a edició de FILMETS Badalona Film Festival, integrat per Sílvia Quer, Jacopo Chessa, Javier Muñiz, Camille Hébert-Bénazet i Sophie Leclerc ha acordat el següent veredicte:

– Venus de Badalona i 2.500 euros a la millor pel·lícula: SELFIES de Claudius Gentinetta – Suïssa
– Venus de Badalona i 1.250 euros al premi especial del jurat: BONOBO DE Zoel Aeschbacher – Suïssa
– Venus de Badalona i 1.000 euros – Premi del públic: VIACRUXIS d’ Ignasi Lopez – Catalunya
– Venus de Badalona i 750 euros a la millor animació: VILANIE FILLE d’Ayce Kartal – França – Turquia
– Venus de Badalona i 750 euros a la millor producció documental: LOS DESHEREDADOS de Laura Ferrés – Catalunya
– Venus de Badalona i 1.000 euros a la millor producció de Badalona: POR UNA PIEZA DE FRUTA de Sofía Gomez Sombra – Catalunya
– Venus de Badalona i 750 euros a la millor producció catalana: ETIQUETA NEGRA de David Vergés
– Venus de Badalona i 750 euros a la millor producció espanyola: CUÁNTO. MÁS ALLÁ DEL DINERO de Kike Maíllo
– Venus de Badalona i 750 euros a la millor producció de la Unió Europea: PROCH de Jakub Radej – Polònia
– Venus de Badalona a la millor direcció: PROCH de Jakub Radej – Polònia
– Venus de Badalona a la millor interpretació femenina: RACHEL SHENTON (The Silent Child) del Regne Unit
– Venus de Badalona a la millor interpretació masculina: MARTIN DRAINVILLE (Trois pages) de Canadà (Québec)
– Venus de Badalona a la millor música original: ERIK WEDIN
(Belle à croquer) de França