Del 9 al 18 de març s’ha dut a terme a la ciutat helvètica de Ginebra, el Festival Internacional de Drets Humans que també desenvolupa en paral·lel un Forum específic sobre aquesta temàtica. Isabelle Gattiker, la seva directora ens explica que el Festival, en la seva 16a edició  vol estar sota el signe del  “despertar”.  “Què passaria ens diu si, el 2018, el nostre despertar fos una sacsejada? Avui, què desencadena el nostre compromís amb una causa? Per què una situació de sobte es torna insuportable? Què ens insta a defensar la democràcia i la llibertat d’un altre?”

És l’exploració d’aquesta necessitat que ha guiat el programa d’una edició que somiava com a oberta i generosa, desafiant la gravetat i ignorant el vertigen, com el seu cartell de Li Wei. El nostre Festival mai no oferirà respostes fàcils, però aspira a fer les preguntes correctes”.

Durant 10 dies a Ginebra s’han presentat documentals i ficcions vinculades als Drets Humans. De tota la programació sens dubte caldrà resaltar dues presències especialment controvertides i que han generat gran expectacio mediàtica. Gale Garciia Bernal, que dimecres, en una massiva assistència de públic es preguntava si hi havia final a la impunitat mexicana (vegeu aquest enllaç)i i logicament l’assistència com a convidat d’honor de Carles Puigdemontal en el primer passis del documental “Catalunya-Espaá al borde de una crisis nerviosa”; Un treball que signa Sylvain LouvetGary Grabli y Julie Peyrard., Es tracta d’un document que recorda les càregues policials de la jornada del referéndum del 1-O i els esdevenimentst dels darrers mesos relacionats amb el ‘procés’.  Entre els polítics que surten al vídeo figuren polítics molt diferents com Gabriel Rufián;rAndrea Levy, la alcaldesa de Barcelona, Ada Colau, o  Josep Borrell.