La Junta directiva de l’Acadèmia del Cinema Català, formada per Isona Passola (presidenta), Joan Bas (vicepresident), Judith Colell (secretaria), Agustí Argelich (tresorer) i els vocals Josep Maria Civit, Maria Molins, Paco Poch, Sílvia Quer, Edmon Roch i Eduard Sola, ha acordat distingir l’actriu Mercedes Sampietro amb el Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2018, màxim reconeixement del cinema català. Sampietro rebrà el guardó honorífic en el marc de la cerimònia de lliurament dels X Premis Gaudí, el diumenge 28 de gener de 2018 a l’Auditori del Fòrum del Centre de Convencions Internacional de Barcelona, CCIB, retransmesa en directe per Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio.

Fins avui, han estat distingits amb el Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter Jaime Camino (2009), Josep Maria Forn (2010), Jordi Dauder (2011), Pere Portabella (2012), Montserrat Carulla (2013), Julieta Serrano (2014), Ventura Pons (2015), Rosa Maria Sardà (2016) i Josep Maria Pou (2017).

Des de la sisena edició dels Premis Gaudí (2014), el Premi Gaudí d’Honor passà a anomenar-se Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter per tal de retre homenatge a una persona que va dedicar la seva vida a la cultura cinematogràfica amb passió i coneixement, difonent des de la universitat, cicles, congressos i llibres, la història de la cinematografia catalana i universal. L’Acadèmia del Cinema Català reivindica el viu record de Miquel Porter Moix per la seva aportació al món del cinema i la cultura catalana.

Mercedes Sampietro

Mercedes Sampietro va néixer a Barcelona. La seva vida ha estat lligada a la interpretació des que, ben jove, encarrila la seva professió a través del teatre amateur. La primera decisió que va canviar la seva vida seria la d’estudiar a l’Institut del Teatre de Barcelona, del qual naixerà el grup de teatre experimental Cátaro. L’any clau per la Mercedes és el 1970, quan debuta com a actriu professional amb l’obra Olvida los tambores d’Ana Diosdado. Des de llavors ha interpretat una vintena d’obres teatrals d’autors com García Lorca, Shakespeare, Marlow/Brecht, Dürrenmat, Sartre, Hampton, Bond, Eduardo de Filippo, Strindberg, Koltés i Racine; sota la direcció de destacats directors d’escena com Ángel Facio, Lluis Pascual, Mario Gas, Miguel Narros i Sergi Belbel.

L’any 1977 l’actriu debuta en el cinema amb A un Dios desconocido, dirigida per Jaime Chavarri, i des d’aquell moment ha interpretat més de quaranta sis pel·lícules. Però sens dubte va ser Gary Cooper que estás en los cielos de Pilar Miró, la primera que li va proporcionar l’aplaudiment de la crítica i els premis d’Interpretació Femenina del Festival Internacional de Cinema de Moscou i el de Taormina, entre d’altres, així com el començament d’una bona relació professional entre la directora i l’actriu, que es va perllongar en quatre pel·lícules més. Ha treballat, en altres, amb els directors Fernando Colomo, Miguel Picazo, Montxo Armendáriz, José Luís Garci, Gracia Querejeta, Gerardo Vera, Patricia Ferreira, Judith Colell, Adolfo Aristarain, Joaquín Oristrell, Manuel Gómez Pereira, Manel Huerga i acaba d’estrenar la primera pel·lícula del director teatral Miguel del Arco.

La televisió també ha comptat amb el treball de l’actriu catalana. Entre els títols més destacats hi trobem La Tía de Frankestein (1986), El mundo de Juan Lobón, (1988), dirigida per Enrique Brassó, Juntas pero no revueltas el 1995 dirigida per Antonio del Real, Historias Robadas dirigida per Belén Macías el 2011, Porca Misèria dirigida per Joel Joan, Nissaga de poder i la més recent, La Riera, ambdues de TV3.

Aquesta àmplia trajectòria li ha permès aconseguir importants premis, tant cinematogràfics com teatrals. Entre els primers, el de millor interpretació femenina al Festival Internacional de Cine de San Sebastián en dues ocasions, per Extramuros i per Lugares Comunes i el Goya a la millor interpretació femenina protagonista per aquesta última pel·lícula. En teatre, ha rebut, entre d’altres, el Max a la millor actriu protagonista per Dissabte, diumenge i dilluns. A més, li ha estat concedit el Premi Nacional de Cinematografia el 2003.

Mercedes Sampietro va ser Presidenta de la Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas d’Espanya des de novembre del 2003 fins al desembre de 2006, passant-li el testimoni a Ángeles González-Sinde. El 2009 va dirigir el curtmetratge Turismo, pel qual va obtenir el Premi Gaudí al Millor curtmetratge. Així mateix, ha realitzat diverses gires teatrals per Espanya, Argentina i Veneçuela i ha assistit als festivals internacionals de teatre de Nancy, Avinyó i Spoleto.