Eduard Fernández, Aina Clotet, David Verdaguer, Isaki Lacuesta, Isa Campo, Marc Crehuet, Marcel Barrena, Gemma Ferraté, Carles Torras, Ruth Llopis, Greta Fernández i Betsy Túrnez s’han fet la foto de família dels nominats als IX Premis Gaudí

La Sra. Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, ha rebut avui al Palauet Albéniz de Montjuïc els nominats als IX Premis Gaudí i els nous Membres d’Honor de l’Acadèmia del Cinema Català en un acte conduït per l’actriu i acadèmica Maria Molins. Enguany han estat distingits com a nous Membres d’Honor l’exhibidor Pere Balañá Forts, el productor Joan Bas, el director de cinema Lluís Josep Comerón, el crític i ex Delegat de cinematografia de Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i ex director de la Filmoteca de Catalunya, Antoni Kirchner i l’actriu Mercedes Sampietro.

Aquests grans professionals, dos dels quals nonagenaris, han estat glossats prèviament per persones amb qui han compartit moments clau de la vida, per tal de recordar la seva contribució al cinema o la seva trajectòria vital, i han rebut un guardó commemoratiu del seu nomenament, un Gaudí de petit format. Josep Fiestas, fundador de Kelonik (1979) empresa que ha equipat més de 4.000 sales de cinema amb projectors i equips de so, ha recordat el seu primer client glossant la figura de Pere Balañá Forts, que ha rebut la distinció en nom de tota la nissaga i per tots els cinemes que han creat. La consolidació de Kelonik ha anat paral·lela al creixement dels cinemes Balañá i les seves catedrals del cinema; el productor i conseller delegat de Diagonal TV Jaume Banacolocha ha presentat el seu soci i amic, el productor i també conseller delegat de Diagonal TV Joan Bas amb qui ha fet realitat tants projectes; el productor Paco Poch, Membre d’Honor de l’Acadèmia, ha evocat al director de La revolta dels ocells Lluís Josep Comerón, infatigable mataroní que ha deixat les càmeres per la ploma i el piano; el crític cinematogràfic i també Membre d’Honor de l’Acadèmia Jaume Figueras, cofundador amb el mateix Kirchner i el desaparegut Pere Ignasi Fages del Círculo A, els primers cinemes d’art i assaig en v.o., ha estat l’encarregat de glossar el crític Antoni Kirchner, ex Delegat de cinematografia de Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i ex director de la Filmoteca de Catalunya, tal com li agrada recordar, i finalment l’actriu Francesca Piñón ha llegit la glossa de Mercedes Sampietro escrita pel director Joaquim Oristrell des de la distància madrilenya, donat que no podia acompanyar-la a l’acte de Montjuic.