El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, lliurarà dilluns vinent, dilluns 17 de juliol, el XXIX Premi Internacional Catalunya (PIC) al cineasta grec Konstantinos Costa-Gavras.
El jurat del PIC ha decidit guardonar-lo “per la qualitat de la seva extensa i intensa filmografia, així com per la seva mirada crítica sobre el món i el seu compromís social”. També ha destacat que “les seves pel·lícules transcendeixen la conjuntura històrica del seu argument i s’han convertit així en símbols universals contra la intolerància, la repressió i la falta de llibertats”. Costa-Gavras és el primer cineasta en rebre el Premi Internacional Catalunya i amb aquesta distinció el jurat reconeix el cinema com una de les grans formes de representació artística.
El lliurament del Premi tindrà lloc a les 19.00 hores, al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, en el decurs d’una cerimònia que també comptarà amb la presència del delegat del Premi Internacional Catalunya, Xavier Rubert de Ventós. El membre del jurat i sociòleg nord-americà Richard Sennet farà la glossa del guardonat i, a continuació, el president Puigdemont entregarà la distinció. L’acte acabarà amb unes paraules del premiat i del cap de l’Executiu.
El Premi Internacional Catalunya, creat per la Generalitat el 1989, es concedeix anualment a aquelles persones que han contribuït decisivament amb el seu treball creador a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món. En la convocatòria d’enguany hi han concorregut 141 candidatures provinents de 57 països. El guardó té una dotació de 80.000 euros i l’escultura La clau i la lletra d’Antoni Tàpies.