El proper 12 de desembre a les 20:00h, als Cinemes Girona de Barcelona (c/ Girona 175), Visions documentals presenta: Espías en la arena. Objetivo España de Marta Hierro i Pablo Azorín Williams.

“Espías en la arena” narra uns fets fins ara amb prou feines investigats de la història de la guerra civil espanyola.
El 1942, l’ambigüitat del Govern feixista de Franco preocupa el General Eisenhower, màxim responsable de la invasió aliada del Nord d’Àfrica. La possible entrada d’Espanya en la guerra al costat de les forces de l’Eix compromet el control del Mediterrani i Sud d’Europa. Davant aquesta amenaça, l’Alt Comandament Aliat actuarà en diferents fronts: el diplomàtic, l’econòmic, el de l’espionatge, el suborn del generalat franquista i un gran operatiu militar denominat Operació “Backbone” que contempla la invasió d’Espanya. Entre les operacions d’espionatge figuren les missions “Banana” i “Apricot”, que es desenvolupen el 1943. La seva comesa és l’obtenció d’informació política i militar sobre qualsevol moviment de tropes a Espanya i estan organitzades per l’OSS (Office of Strategic Services), predecessora de la CIA. Els seus protagonistes són un grup d’exiliats espanyols del nord d’Àfrica, en la seva majoria membres del Partit Comunista, reclutats pel mateix Partit. Els agents desembarquen clandestinament a les costes de Nerja, Màlaga, per preparar el terreny de cara a la hipotètica invasió aliada d’Espanya. Mesos després, abandonats, decebuts i abatuts, són delatats i acaben sent capturats per la policia política, torturats, jutjats, condemnats a mort i executats. El govern nord-americà ha decidit canviar de política respecte a Franco i els abandona a la seva sort.
Hom sap que la política internacional no és un joc net i que tots els estats tenen la seva agenda oculta. Però la utilització d’aquests exiliats, com purs peons estratègics, i el seu abandonament quan ja no són utils, posa els pèls de punta.
Creuant per primera vegada fonts documentals nord-americanes i espanyoles, aquest esplèndid documental barreja imatge real, d’arxiu i una acurada animació, per fer-nos reviure uns successos que es convertiran en la més erràtica i tràgica operació de l’espionatge nord-americà durant la II Guerra Mundial.
Un treball, guardonat amb el Premi del Públic del Memorimage Reus 2017 i amb el de Millor Llargmetratge Documental al Som Cinema Lleida 2017, entre d’altres, que no ha estat emès per cap TV i s’estrena a Catalunya. Com sempre, per a la presentació i col·loqui posterior comptarem amb la presència dels seus dos directors Marta Hierro i Pablo Azorín.

Us hi esperem!