Tv3, IB3 i ETB emetran “Les clavegueres d’Interior”, produït per MEDIAPRO. Tv3 estrenarà el documental dimarts que ve, 18 de juliol, a les 21.55 h a l’espai “Sense ficció”. Aquest mateix dia a les 22 h podrà veure’s en IB3 Televisió.
El treball, dirigit per Jaume Roures i amb guió de Jaume Grau, té un gran valor documental gràcies al testimoniatge de quatre policies que parlen, per primera vegada, davant una càmera: Marcelino Martín Blas, excap d’Assumptes Interns de la Policia; Jaime Barrado, comissari de policia; José Orella, sergent de la Guàrdia Civil, i un alt funcionari del Ministeri de l’Interior que ha preferit conservar l’anonimat.
A partir d’aquestes declaracions inèdites, que serveixen per comprendre l’abast de l’entramat d’il·legalitats, “Les clavegueres d’Interior” té la voluntat d’aixecar la mirada per sobre de casos concrets, per trobar un fil conductor global i crear, així, un relat de la guerra bruta d’Interior.
El documental comença amb els enregistraments que el diari “Públic” va donar a conèixer al juny de 2016 entre l’exministre d’Interior, Jorge Fernández Díaz, i l’ex cap de l’Oficina Antifraude de Catalunya, Daniel d’Alonso. Gràcies a les recerques dels periodistes Patricia López i Carlos Enrique Bayo, es van destapant les diferents trames que han confluït en la policia.
Es pren el cas Trias com a punt de partida, aprofitant que surt esmentat en les converses entre l’exministre Jorge Fernández i D’Alfonso, i es va estirant el fil per acabar desvetllant les males pràctiques i el “modus operandi” de la guerra bruta de l’Estat en molts altres casos, com el de Interligare, el d’Elisa Pinto, l’Informe Veritas, la trama d’espionatge dins del PP de la Comunitat de Madrid o l’informe TREPITJA sobre el finançament de Podem.
Segons aquestes recerques, s’acaba dibuixant una estructura de funcionament de tres potes, formada per la denominada “oficina sinistra”, encarregada d’elaborar informes contra adversaris polítics i policies que acabaven en diversos mitjans de comunicació, el comissari Villarejo i la Brigada Política, que, formada per càrrecs policials de confiança del Ministeri, realitzaven activitats alegales. L’origen de molts dels integrants d’aquesta “màfia policial” se situa, com Villarejo, a l’antiga Brigada Polític-Social franquista, i són els responsables d’informes com Veritas, destinat a desacreditar a Baltasar Garzón quan es trobava en plena recerca de l’activitat dels GAL.
El documental demostra, a més, que l’activitat d’aquest entramat politicopolicial no es limita a territori espanyol. El testimoniatge creuat dels germans Cierco, propietaris de Banca Privada d’Andorra, i de Martín Blas revelen l’existència de maniobres il·legals per aconseguir els comptes opacs de la família Pujol i són el testimoniatge de l’acció d’aquesta trama bruta en l’operació Catalunya.