Animac també comptarà amb la presència dels animadors de Headless i Glassworks, autors dels contes animats de la multipremiada “Un monstruo viene a verme” de J. Bayona

Dos dels protagonistes d’aquesta 21a edició són l’ucraïnès Igor Kovalyov i l’holandès Michael Dudok de Wit, autor de La tortuga Roja. Tots dos convidats d’excepció de la mostra oferiran masterclass. El certamen, organitzat per l’Ajuntament de Lleida, tindrà lloc del 2 al 5 de març amb un ampli ventall d’activitats.

Dos dels protagonistes d’aquesta 21a edició són l’ucraïnès Igor Kovalyov i l’holandès Michael Dudok de Wit, autor de La tortuga Roja. Tots dos convidats d’excepció de la mostra oferiran masterclass. El certamen, organitzat per l’Ajuntament de Lleida, tindrà lloc del 2 al 5 de març amb un ampli ventall d’activitats.

La carrera de Michael Dudok de Wit compta amb molts reconeixements del món de l’animació. Ha triomfat al festival d’Annecy, nominat als Òscar, als Bafta i també ha guanyat un premi Robert Bresson. L’artista holandès aterra a l’Animac per parlar del seu darrer film “La tortuga roja” que es pot endur el màxim guardó del cine americà en aquesta propera edició dels premis de l’Acadèmia de Hollywood. Ell és autor també d’altres obres com “Father and daughter” que l’any 2000 li reporta el reconeixement unànime de tots els grans de l’animació. Aquell mateix any guanya l’Oscar i el Bafta al millor curtmetratge animat i el Cartoon d’Or i premi del públic a Annecy. Apassionat de l’univers asiàtic el 2006 estrena “The aroma of Tea” un joc abstracte de punts i línies fets a base de pinzellades de te. Precisament aquest mateix any rep un mail de Studio Ghibli, del referent mundial de l’animació Hayao Miyazaki (co-fundador dels estudis Ghibli i autor de La Princesa Mononoke, entre d’altres films de culte) per fer-li un encàrrec que s’ha fet realitat el 2016 amb el film “La tortuga roja”. Es tracta d’una història tan minimalista i transcendental com el més meravellós conte japonès. Ja ha guanyat el premi especial del jurat de Cannes i ara va camí de Hollywood.

Un altre nom rellevant al panorama animat és Igor Kovalyov. Es tracta d’una de les figures més destacades de l’animació post-soviètica. Precisament la seua obra va arribar al gran públic a través de les sèries emeses per Nickelodeon com “Rugrats: aventures en bolquers“, “Aahh!!! Monstruos” i “Duckman” per a la molt creativa productora Klasky Csupo per als quals va dirigir també el seu primer llargmetratge “Rugrats, la pel·lícula: De quatre grapes” (1998), basada en la popular sèrie i que va ser el primer film no comunitari doblat al català.
Els seus curtmetratges per a adults, veritables joies animades, l’han convertit també en una referència internacional en circuits culturals. Des del seu primer “Hen, His Wife” (1989) fins al recent “Before Love” (2016) que s’estrena enguany a l’Animac, Kovalyov ha recollit mitja dotzena de títols premis i distincions en importants festivals (Ottawa, Hiroshima, Sitges … ), entre d’altres.

Kovalyov oferirà, com tots els convidats especials al certamen, una masterclass on explicarà la diferència entre crear per encàrrec i crear obres més personals.
Tots dos convidats oferiran masterclass per als assistents al festival que tindrà lloc del 2 al 5 de març a la Llotja de Lleida.
Pel que fa a la programació del festival, cal destacar la projecció en exclusiva del llargmetratge filipí “Saving Sally“, dirigit per Avid Liongoren. El film, realitzat al llarg de 10 anys, combina imatge real i animació en una història d’amor i fantasia. La programació d’aquest film està orientat al públic adolescent, un segment que es vol reforçar des d’Animac. També es projectarà “La Jeune fille sans mains” que s’estrena a Catalunya dins del Festival. Es tracta d’un dels contes més obscurs dels Germans Grimm adaptat i dibuixat magistralment per Sébastien Laudenbach que narra la història d’un moliner que ven la seva filla al dimoni. Ella s’escapa però perd les seves mans i aquí comença un periple que pot acabar amb final feliç.

Els guardonats per “Un monstruo viene a verme” Adrià Garcia i Javier Verdugo impartiran una conferència
El talent local i més internacional també hi serà present. Per primer cop vindran a Lleida amb la conferència ‘Així vam fer les animacions a “Un Monstruo viene a verme”‘ el dissenyador de personatges i director d’art Adrià García (Headless) i l’animador Javier Verdugo (Grassworks Barcelona). Tots dos i els estudis que representen han estat els responsables dels preciosos contes animats que inclou la molt guardonada pel·lícula de J. Bayona. L’estudi Headless ha estat recentment guardonat als prestigiosos premis Annie pel seu treball en el disseny de personatges a la sèrie animada de Guillermo del Toro ‘Trollhunters’, produïda per Netflix i dirigida per Rodrigo Blaas.

Un altre nom destacat d’aquesta edició és el cantant i guitarrista Benjamin Scheuer que ha confirmat la seva presència i que juntament amb l’animador britànic Peter Baynton, ens explicaran el paper de l’animació als seus videoclips. A més, Benjamin Scheuer actuarà, per primer cop a Espanya, presentant les cançons del seu disc “The Lyon“. Scheuer, en aquests moments de gira pels Estats Units, ha rebut molt bones crítiques pel seu treball. En el marc del festival farà una actuació i parlarà amb Baynton de la relació creativa entre músic i animador a l’hora de fer videoclips.

Animac es presenta també a Barcelona (al CCCB) i a Madrid (a LCE) en col·laboració amb l’escola Bau, amb la presència dels directors premiats als Goya per “Psiconautas, los niños olvidados“, Alberto Vázquez i Pedro Rivero. Vázquez ha rebut també un Goya pel curt ‘Decorado ‘ que es projectarà al certamen.

Al CCCB hi haurà, a més de la conferencia ‘Així vam fer Psiconautas‘, la masterclass ‘Del disseny a la pantalla’ per als amants de l’stop motion amb del reconegut dissenyador de personatges català Carlos Grangel, el col·laborador de Tim Burton i creador de titelles, Ian Mckinnon i el premiat realitzador britànic Barry J. Purves. A La Casa Encendida de Madrid les conferències comptaran amb projeccions.