21 curtmetratges. 15 països. Documentals amb testimonis reals i ficcions poblades de personatges que també podrien existir. Creadors d’arreu del món participen a la V edició de la Mostra unint-se en la reivindicació del dret a la pròpia identitat. Ho podreu veure als Cinemes Girona de Barcelona, del dimecres 30 de Novembre al divendres 2 de desembre.

 

 
 
Curtmetratges a Concurs de la V edició de la Mostra de Curtmetratges per la Identitat:
 

HUELLAS DE AUSENCIA (Espanya, 2014 // Documental)

Imatge Lucila.jpg

Direcció i guió: Ana Monrás Zöller. Producció: Escac Films. Durada: 19 minuts. TRÀILER

A partir d’un fragment de la novel·la inacabada del seu pare i dels records amagats a una casa, la jove cineasta nascuda a Barcelona traça una cerca de la pròpia identitat a través de memòries familiars que desperten, alhora, memòries de la història col·lectiva.

RAÍZ (Colòmbia, 2015 // Ficció)

Imatge Lucila.jpg

Direcció i guió: David Quiroz. Interpretació: Stefania Gil i Beatriz Duque. Producció: Arbol Visual & Ocho y Medio.  Durada: 6 minuts.

Retorn a casa d’una mare i la seva filla; la casa que un dia la guerra les va obligar a abandonar. Les runes, el dolor, la incertesa i també l’esperança respiren entre les colpidores i evocadores imatges creades pel realitzador colombià.

A2042  (Espanya, 2014 // Ficció)

Imatge Lucila.jpg

Direcció, guió i producció. David Castro González.  Interpretació: Miko Jarry. Durada: 1 minut.

Amb un pla seqüència, el cineasta burgalès va revelant, poc a poc, la situació d’un home que està patint un atac d’angoixa, de nit, enmig del carrer. Una mirada a la necessitat de contextualitzar un fet per a poder emetre qualsevol valoració del mateix.

At the border (Na granici / Frontière)   (Sèrbia-França, 2016 // Ficció)

Imatge Facebook Peli.jpg

Direcció i producció: Laurent Rouy. Guió: Arnaud Humbert. Intèrprets:  Arnaud Humbert, Milena Jaksic, Milan Koyacevic, Brankica Sebastijanovic. Durada: 15 minuts. TRÀILER

Invertint l’escenari de l’actual tragèdia migratòria, l’òpera prima de l’ex-periodista francès (que va cobrir durant anys fronteres reals), ens situa a l’any 2022, quan una onada de població rica i occidental intenta creuar la frontera d’una pobre però feliç Sèrbia.

South pole  (Güney Kutbu) (Turquia, 2016 //Ficció)

05 SOUTH POLE.png

Direcció, guió i producció: Emin Akpinar. Interpretació: Ayberk Attila i Ozkan Ayalp. Durada: 5 minuts.  TRÀILER

El primer curtmetratge del fotògraf i ajudant de realització turc  segueix els instants en que un home senzill, ja retirat, veu com a les notícies televisives, una reportera l’assenyala com a cap d’un grup terrorista.

Panambí, antes del agua (Panambí, before the water)  (Argentina, 2015 // Documental)

Imatge Lucila.jpg

Direcció, guió i producció: Ezequiel Erriquez. Durada: 15 minuts. . TEASER

Entre l’espera, la quotidianitat i el testimoni dels seus habitants,  la càmera del cineasta argentí mostra un poble fronterer a punt de desaparèixer. El motiu? La construcció d’una presa hidroelèctrica entre Argentina i Brasil.

Made in Spain  (Espanya, 2016) Ficció / Animació

31-frame1_Made in Spain.jpg

Direcció, guió i animació: Coke Riobóo. Producció: Los Animantes. Durada: 11 minuts. TRÀILER

Aventura minimalista creada pel músic i animador (autor del reconegut curtmetratge “El viaje de Said”) que, prenent com a ubicació una assolellada platja, mostra una satírica visió d’Espanya generada amb Stop Motion.

Moriom  (Suïssa-Itàlia, 2015) Documental

08 MORIOM.jpg

Direcció: Francesca Scalisi i Mark Olexa. Producció: Dok Mobile. Durada: 12 minuts. WEB  CLIP

L’equip de documentalistes format per la italiana F. Scalisi i el suís  M. Olexa narren el drama viscut per una jove bengalí i el trauma que en ella ha deixat la injustícia i la violència. Ella i els seus pares expliquen versions diferents de la tragèdia.

Quello che non si vede (That wich you don’t see)  (Itàlia, 2016 // Ficció)

Quello imatge.png

Direcció: Dario Samuele Leone. Guió: Chiara Nicola. Interpretació: Azo Citi. Producció: Ouvert. Durada: 10 minuts

L’alienació laboral i les vides que, sense ser visibles, s’amaguen darrera d’ella, s’expressen a través de la solitària experiència d’un home nan que treballa dins d’una màquina expenedora preparant els cafès que sorgeixen en prémer el botó.

Composto (Brasil, 2016 // Documental)

100-frame3_Composto.jpg

Direcció: Severino Neto i Rafael Carvalho. Guió: Severino Neto. Producció: Molera Films. Durada: 15 minuts. TRÀILER

Entre imatges en blanc i negre, s’ explora la lluita diària per la supervivència de les persones que treballen a l’abocador de Cuiabá (Brasil), examinant les conseqüències humanes de  la nostra relació amb la deixalla que produïm.

Puntos suspensivos (Mèxic, 2015 // Documental & Animació)

11 PUNTOS SUSPENSIVOS.jpg

Direcció: Paola Ovalle i Alfonso Díaz. Guión: Paola Ovalle, Alfonso Díaz i Teresa Rodríguez. Producció: Adolfo Soto. Durada: 8 minuts  TRÀILER

Objectes quotidians relaten un dels horrors de Mèxic: les persones desaparegudes. Convertits en tresors pels familiars de les víctimes, ells serveixen de guia en una  obra que reivindica el record dels desapareguts per a la memòria col·lectiva.

¡Dejadme llorar! El genocidio olvidado (Espanya, 2015 // Documental)

72-frame1_¡DEJADME LLORAR! EL GENOCIDIO OLVIDADO.jpg

Direcció i guió: Jordi Gordon. Producció: Algarabía Produce. Durada: 15 minuts.

Origen del llargmetratge homònim, també del periodista i documentalista Jordi Gordon, l’obra explora les empremtes ocultes del genocidi franquista a partir del cas de Còrdova i del testimoni de fills de víctimes del règim.

Deda (Mother) (Geòrgia, 2016 // Ficció)

96-frame3_Deda.jpg

Direcció: Rati Tsiteladze. Guió i interpretació: Nino Varsimashvili. Producció: Artway Film. Durada: 10 minuts.  WEB / TRÀILER

Basat en una història real, la profunda interpretació de la protagonista ens submergeix en l’angoixant experiència d’una dona que pateix les greus conseqüències de la discriminació social pel fet de ser mare soltera.

Paftuar (Uninvited) (Albània-Estats Units, 2015 // Ficció)

45-frame2_Paftuar (Uninvited ).jpg

Direcció: Roland Uruci. Guió: Roland Uruci i Julian Biba. Interpretació: Laertis Vasiliu, Karafil Shena i Albi Dhima. Producció: Bujar Alimani. Durada: 20 minuts.  TRÀILER

Basada en l’experiència real del co-guionista Julian Bilba, la història ens ubica en el procés d’ immigració d’Albània a Grècia als anys noranta, Cercant una vida millor, els protagonistes són detinguts a la frontera, on reben un tracte vexatori.

Trentayseis  (Argentina, 2016 // Ficció)

trentayseis.jpg

Direcció i guió: Flora Campero. Interpretació: Oscar Cubile, Felipe Cura, Andrea Vázquez, Flavia Zuriaga. Durada: 16 minuts. TRÀILER

La història d’una cerca que no es deté mai. Circulant amb el seu taxi, diàriament observa els passatgers buscant en ells quelcom familiar. Pot ser que algun d’ells sigui el seu net, que li van prendre ara fa trenta-sis anys.

1-0 (Iran, 2014 // Ficció)

16 1-0.png

Direcció, guió i producció: Saman Hosseinpuor. Interpretat per: Mohammad Panahi i Payman Azizi. Durada: 1 minut.

Primer curtmetratge del jove cineasta nascut al Kurdistan, on un partit de futbol que s’està emetent per la televisió té un efecte sorprenent sobre un nen. Mentre el mira, oblida completament que es troba a la perruqueria.

Sheroes  (Espanya-Índia, 2016 // Documental)

17 SHEROES.jpg

Direcció i producció: Carlos Caro. Guió: Ismael Alonso. Durada: 10 minuts.

A Agra, existeix un grup de dones que s’han unit per a combatre el masclisme i la desigualtat; elles són Sheroes Hangout i demostren que, després d’haver patit desfiguracions a causa d’atacs amb àcids, poden tirar endavant mentre lluiten contra els maltractaments de gènere al país asiàtic.

 La condena  (Espanya, 2015 // Ficció)

La condena.jpg

Direcció i guió:  Marc Nadal Manzanares. Interpretació: Pepa López i Gal Soler. Durada: 7 minuts. TRÀILER

El jove cineasta barceloní i dos grans intèrprets de la nostra cinematografia s’uneixen amb sensibilitat en aquesta dura història que, basada en fets reals, retrata la tragèdia humana i el dolor que existeix darrera els desnonaments.

Pobre, preto, puto (Poor Nigger Fagot) (Brasil, 2016 // Documental)

148-frame2_Pobre Preto Puto.jpg

Direcció i guió: Diego Tafarel. Producció: Pé de Coelho Filmes. Durada: 15 minuts. TEASER

Retrat de la vida de Nei D’Ogum, des de la ciutat on viu i va néixer: Santa Maria. Les seves experiències com a víctima de la discriminació racial i també per a ser homosexual, es combinen amb la seva faceta com a lluitador contra l’exclusió social.

As portas estâo abertas (Las puertas están abiertas /The doors are open ) (Brasil, 2015 // Ficció) 

98896_01.jpg

Direcció, guió i producció: Henrique Grise. Interpretació: Sandy Molina, Diego Villa Ramos, Paulo Pellegrini. Durada: 11 minuts. TEASER

Òpera prima del seu director, explora les condicions de vida d’una dona que, treballant a un taller clandestí de costura a Sâo Paolo, viu en un règim de semi-esclavitud, mantenint sempre present el record de la seva filla.

Leica, los ojos de Capa  ( Robert Capa’s Eyes) (Espanya, 2015 // Ficció )

2-frame4_Leica los ojos de Capa.jpg

Direcció: Violeta Barca-Fontana. Guió: Violeta Barca-Fontana i Iván Valdevira. Interpretació i producció: Iván Valdevira. Durada: 4 minuts.  TRÀILER

A parir de  la fotografia de Robert Capa “Mort d’un milicià” (5 de setembre de 1936), la guionista i realitzadora catalana recrea una versió lliure de la darrera conversa -de tres minuts de durada- entre el fotògraf i el milicià anarquista.