Dissabte 4 de juliol, s’inaugurava a Vallbona de les Monges un nou espai museístic dedicat al cinema, impulsat per la Fundació Aula de Cinema Col·lecció Josep M. Queraltó i l’ajuntament de la seva població natal. A l’edifici de l’antic cinema s’ha ubicat una petita selecció de les més de 20.000 peces del món del cinema i del conjunt de l’audiovisual, que Queraltó ha anat col·leccionant al llarg de la seva vida, així com una sala dedicada als seus orígens professionals en aquestes terres, abans d’anar a Barcelona i fundar l’empresa Kelonik.

L’acte, multitudinari, comptà amb la presència de destacades personalitats del món cinematogràfic: Josep M. Aragonés, Esteve Riambau, Joan Marinés, Tomàs Pladevall, Josep Maria Caparrós, Julio Fernández, Jean-Claude Seguin o Camilo Tarrazón, entre d’altres, acompanyaren Queraltó en l’emotiva inauguració d’aquest espai. Un espai que, més enllà de les seves innegables potencialitats educatives, serveix també d’homenatge a qui ha fet de la reivindicació de la tècnica audiovisual un valor incontestable tan cultural com de preservació del nostre patrimoni històric i industrial.

La posada en marxa d’aquest nou espai, dedicat al món de l’audiovisual, torna a posar sobre la taula la necessitat que la capital del país es doti, aviat, d’un gran museu de l’audiovisual on la col·lecció Queraltó tingui un paper més que destacat. Aquest equipament cultural, educatiu i de preservació històrica, fa més de 10 anys que malda per fer-se realitat, sense encara veure com ni quan serà possible. Fa uns mesos vaig publicar un article en el que ho analitzava des de diversos punts de vista, a més de fer un repàs d’aquests anys de propostes no reeixides. Com va dir el mateix Queraltó, amb una dosi de sornegueria innegable, “aviat obrirem la delegació a Barcelona”. Esperem que sigui aviat.