Anit, al Palau de Pedralbes se celebrà la cinquena edició de la més important trobada del sector cinematogràfic català, després dels Premis Gaudí oganitzats també per l’Acadèmia del Cinema Català. La Festa d’Estiu del Cinema català ha servit novament per homenatjar els premis internacionals rebuts pel nostre cinema durant els darrers 12 mesos. Enguany han estat 102, que s’han endut una trentena d’obres de tots els gèneres creatius.

En la seva intervenció com a nova presidenta de l’Acadèmia, Isona Passola anuncià l’ingrés de l’entitat a la xarxa d’acadèmies europees, la “FAN of Europe”, esdevenint l’únic membre de l’associació que no es correspon a un estat independent. Un ingrés que a més de significar el reconeixement internacional del cinema català, demostra també la bona feina feta per l’Acadèmia en tots els seus primers anys d’existència, fins fa poc presidida per Joel Joan.

Així mateix, Isona Passola va fer un discurs doblement reivindicatiu. Si per una banda subratllava la importància cultural i industrial, i la qualitat, del cinema fet a Catalunya, per altra reclamà dels poders públics posar solució a tres dels greus problemes que pateix el sector: la mal anomenada “pirateria” a internet de les obres audiovisuals; el 21% IVA a les entrades del cinema i la compra de DVD i Blu-ray; i la manca de mesures de suport alternatives a la duríssima reducció dels pressupostos públics fins ara assignats al cinema. De les converses mantingudes pel sector amb el Departament de Cultura s’estan estudiant diferents vies, entre les quals hi hauria una taxa aplicada a les connexions d’internet.

Un dels moments més emotius de la festa va ser el lliurament el premi Pepon Corominas al recentment desaparegut Bigas Luna. Un homenatge pòstum que serví perquè el productor Carles Porta anunciés el proper inici del rodatge del llargmetratge sobre la novel·la més famosa de Manuel de Pedrolo “Mecanoscrit del segon origen”, el darrer projecte en el que el director hi estava treballant abans de morir.

Dins la difícil situació que estan vivint les sales d’exhibició cinematogràfica, especialment fora de les grans conurbacions urbanes, els jardins del Palau Robert allotjaren també un set de la campanya en favor de la continuïtat del cinema Alhambra de la Garriga, amb 85 anys d’història i una dilatada trajectòria de promoció del cinema català, gràcies als seus propietaris al cine-club de la població. Una campanya de microfinançaments per fer els acondicionaments tècnics imprescindibles que precisa urgentment aquest cinema, per continuar sent una finestra oberta al bon cinema.

Juntament amb el difícil moment que està vivint la majoria de productores cinematogràfiques, la trobada testimonià la preocupació dels professionals de TV3 pel futur de la CCMA davant l’ERO presentat, i les retallades internes previstes per als propers mesos.