Les enormes dificultats per a que una obra cinematogràfica de baix cost pugui arribar a ser guardonada són moltes, i massa sovint insuperables en els certàmens nacionals i internacionals existents. Obres de ficció i documentals, fetes amb pocs recursos, però de gran qualitat artística i professional, queden al marge dels premis. Un greu obstacle, malgrat que en moments de crisi econòmica i alhora sorgiment de nous talents, aquestes produccions siguin més i més presents en el panorama audiovisual del nostre país. Unes obres nascudes sovint d’anys d’esforços i treball tan tenaç com les produccions de gran pressupost. Algun dels films seleccionats en els darrers Premis Gaudí testimonien aquesta qualitat.

Arran d’aquesta situació, tres directors, Joan Frank Charansonnet, Rubén dos Santos i Marc Fàbregas, van decidir impulsar uns premis específics: els PICCAT (Premis Independents del Cinema Català) que volen posar-hi remei. L’objectiu és poder reconèixer amb un certamen singular les obres cinematogràfiques de ficció i documental de pressupostos de 200.000€ o menys, amb uns guardons que tindrien la seva primera edició el gener del 2016 als Cinemes Girona. Uns cinemes que estan apostant de valent per aquest tipus d’obres, amb l’encert d’haver projectat, per exemple, el Cuinant de Marc Fàbregas, que ha tingut una molt bona acollida de públic.

La iniciativa està aplegant professionals i creatius dels diversos sectors del món audiovisual, que celebraren una primera reunió el passat 26 de febrer. El proper dijous 19 de març, a les 12 del migdia s’organitza una segona trobada als mateixos cinemes Girona. Una reunió que vol ja posar en marxa els diversos grups de treball necessaris per a poder fer realitat aquests premis l’any vinent.

Els interessant en el projecte, poden posar-se en contacte amb els promotors via el correu piccat2016@gmail.com