Des del 28 d’octubre està en marxa la 40a edició del TerrorMolins, Festival Internacional de Cine de Terror de Molins de Rei. Ho farà en la seva vessant online, que enguany es podrà seguir a través del web del festival —on s’hi retransmetran bona part de les activitats no presencials— i a Filmin, plataforma que un any més esdevé la seva seu virtual i on es podran veure fins a 89 pel·lícules. Un dia més tard, el 29, es presenta l’exposició retrospectiva de les 40 edicions del festival i finalment, el 5 de novembre, comença la setmana gran del TerrorMolins, on estan programats 109 films més. En total, 198 pel·lícules de la mà del festival. El municipi acollirà desenes de projeccions i activitats presencials que pretenen recuperar l’esperit col·lectiu i festiu del certamen, i per les xifres que s’han anunciat a la roda de premsa celebrada a l’Ajuntament de Molins de Rei, on hi han intervingut l’alcalde, Xavi Paz, i l’equip directiu del festival, sembla que així serà.
 
El 40 TerrorMolins en xifres. Entre convidats, premsa i indústria, Molins de Rei serà un punt neuràlgic de cinema de gènere durant els dies de festival, amb més de 150 persones acreditades, contant una seixantena de convidats i els jurats d’enguany. Tot plegat per veure un total de 10 estrenes catalanes, 37 estrenes nacionals, 7 estrenes europees, 8 estrenes internacionals i 4 de mundials, entre llargs i curts. A això s’hi sumen la trentena d’activitats paral·leles, entre xerrades presencials i online, activitats familiars com el TerrorKids, activitats professionals…
 
Exposició i fanzine. El Festival està preparant una exposició retrospectiva a la sala de Ca n’Ametller per a commemorar les seves 40 edicions. S’inaugurarà el divendres 29 d’octubre, i es podrà visitar fins el diumenge 14 de novembre, dia de tancament del festival presencial. Les imatges, tant gràfiques com audiovisuals, seran l’eix vertebrador de l’exposició, que estarà estructurada per dècades, des dels 70 del segle passat, fins a l’actualitat, amb un protagonisme destacat pel públic i el propi cinema de terror. Així mateix, s’està treballant per una posada en escena gràfica impactant, on també quedi reflectida la voluntat d’homenatjar el context que va veure néixer i créixer el certamen. La producció va a càrrec del propi Festival, amb el suport de les empreses Cerygres i Guinot Prunera. Per altra banda, el TerrorMolins presentarà un Fanzine que materialitzarà aquest mateix llegat a través de col·laboracions de personalitats que han acompanyat el festival, sigui com a públic o com a membres de l’organització. El fanzine contindrà imatges i textos de la mà dels artistes Josep Bergadà, Alfred Bofill, Jaume Montmany o David Izquierdo; d’un dels fundadors del certamen, Joan Domènech i de gent del sector com els crítics Antonio José Navarro i David Pizarro, entre moltes altres persones.
 
Convidats del festival. De la Secció Oficial, els cineastes que assistiran al festival per a presentar els seus films seran Fernando González Gómez i Raúl Cerezo, amb La pasajera; i Fercks Castellani i l’actor Javier Godino, amb Lo inevitable. Una altra de les principals seccions del TerrorMolins, Being Different, amb les propostes més arriscades i singulars, comptarà amb la presència de Johannes Grenzfurthner i Chino Moya, tots dos presents per l’estrena nacional dels seus respectius films, Masking Threshold i Undergods, propostes radicals i transgressores que es podran veure al país per primera vegada de la mà del TerrorMolins. De la secció True Survivor, el cineasta bielorús Vladimir Zinkevich assistirà al festival amb la seva comèdia de terror psicotròpic Spice Boyz, i el gallec Javi Camino presentarà Jacinto.
 
Les seccions de curtmetratges també comptaran amb presències destacades, com el director finès Juho Fossi (Expectancy), la iraniana Sheida Sheikhha (Nevermore), l’argentí Federico Sproviero (Cómo lavarse las manos mientras la civilización colapsa) i fins a deu curts de Secció Oficial i set de la secció Ç Trencada amb l’assistència de talents: No diguis el seu nom, Insomaniak, Quémate, Aurora, Cases d’algú, Inhumano i Behind the Door.
 
Un impuls a les activitats professionals. Personalitats com Kike Maíllo, Gabriela Iacob o Ramon Térmens; empreses com Filmax, Ikiru Films, Life & Pictures, Movistar+, Planet Horror o TV3, entre moltes altres, formaran part d’unes jornades professionals que constaran de pitchings, estudis de casos, taules rodones i diverses activitats més al Teatre del Foment. Prèviament a les dates del festival presencial, del 2 al 4 de novembre, tindrà lloc el primer Fòrum de coproducció Argentina-Espanya de projectes de terror i fantàstic. Una trobada organitzada per les associacions APIMA (Argentina), PAC (Espanya), i el TerrorMolins, que té com a objectiu compartir experiències i coneixements, així com propiciar coproduccions, tot en resposta a la pèrdua de sobirania davant les grans plataformes.

Segon any de Noviembre fantasma. La Semana de Cine Fantástico y de Terror de San Sebastián, Fancine – Festival de Cine Fantástico de Málaga i TerrorMolins – Festival de Cine de Terror de Molins de Rei, tres cites nacionals que coincideixen en temàtica i mes de celebració, van unir forces en el 2020, temps de pandèmia, per difondre online la passió pel fantàstic. Creaven així el segell Noviembre fantasma, un canal de difusió compartit i gratuït on publicar peces d’interès per al públic aficionat, en gran mesura exclusives. Aquest 2021 el canal es reforça amb la incorporació d’una altra cita del mes de novembre: Isla Calavera – Festival de Cine Fantástico de Canarias, que se celebra en Tenerife. La plataforma online noviembrefantasma.com publicarà altre cop des de finals d’octubre fins a finals de novembre de manera gratuïta diferents peces d’interès per als amants del fantàstic i el terror. Entre els nous continguts d’aquesta segona temporada hi ha un Top Anime a càrrec del crític Alejandro G. Calvo, un reportatge sobre cineastes japonesos obra de Daniel Aguilar y una xerrada de les Bloody Girls sobre “Mujer y Demonio”. Altres taules rodones i presentacions literàries promogudes per tots quatre festivals aniran alimentant setmana rere setmana el menú. Això es sumarà a les 13 peces ja publicades al novembre passat amb molt bona acollida, com el podcast Marea Nocturna, entrevistes amb realitzadors com ara Brian Yuzna o Romain Quirot, o una taula rodona sobre festivals en temps de Covid-19.