La 28 edició del SUNCINE (Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient) es desenvoluparà del 3 a l’11 de novembre simultàniament a Barcelona i Ciutat de Mèxic amb una participació que s’espera molt gran. De fet, és ja un rècord les pel·lícules rebudes, prop de 4.000, exactament 3.847, de les quals més d’un centenar, 118 treballs, han estat seleccionats per a aquest certamen. El Festival presenta una gran varietat de formats, des de llargmetratges a curts i animacions, que en un 80% és producció documental. Tot l’extens programa, amb informació detallada de cada pel·lícula, està disponible en la pàgina oficial del certamen www.suncinefest.com

Per primera vegada en la seva ja llarga història, aquest festival el més veterà del món en el seu gènere, es desenvoluparà al mateix temps en dues ciutats de dos continents diferents, Barcelona i Ciutat de Mèxic, tot i que mantenint la identitat de cada país. Mèxic ratifica el seu interès pel cinema llatí mentre que Barcelona té una mirada més internacional, oberta a conèixer l’últim que s’està fent a tot el món. 
El Sol d’Or Especial serà lliurat enguany a la pel·lícula “Menjant el nostre camí a l’extinció”, cinta que inaugura el Festival dimecres que ve 3 de novembre. Coproduïda i narrada per la oscarizada Kate Winslet, porta al públic per un descoratjador viatge cinematogràfic al voltant del món a la recerca d’aquestes evidències que anticipen el col·lapse ecològic al qual ens encaminem si no se li posa remei urgent. En l’estrena a Barcelona seran presents el seu director Ludo Brockway i el productor Mark Galdvin, els qui recolliran el premi.

Format híbrid


En aquesta edició SUNCINE manté l’aposta híbrida estrenada l’any passat. A més de l’assistència presencial als cinemes, es podrà veure una gran selecció de pel·lícules des de qualsevol part d’Espanya i Mèxic a travès de l’aplicació gratuïta App Festival i en les televisions públiques Canal Onze (Mèxic) i Betevé(Barcelona).
En coincidir amb la celebració a Glasgow de la COP26, el Festival posa enguany l’accent en l’emergència climàtica i en la visió que d’ella tenen els joves. “Volem escoltar-los, que ens expliquin com ho estan veient i què proposen o exigeixen”, explica Jaume Gil, director de SUNCINE. Enguany compten amb el suport de Gary Dourdan, internacionalment conegut com Warrick Brown en CSI Las Vegas, qui recordant la seva participació en la famosa sèrie televisiva assegura que el delicte que més el preocupa en l’actualitat és l’ambiental.

10 grans pel·lícules li prenen el pols al Planeta en la Secció Oficial


Una selecció de 10 llargmetratges documentals d’altíssim nivell competeixen en la Secció Oficial pel màxim guardó, “el Sol d’Or”, una sort d’Oscar Ambiental i el premi de cinema ambiental més antic. Un ampli ventall de la cinematografia internacional i emergent s’obre en la desena de produccions a concurs, des d’extrem orient (Taiwan) a occident, passant pel mig orient (l’Iran) i el Magreb. 
Aquesta secció mostra una amplíssima diversitat de temes i històries humanes i no humanes, algunes entendridores, altres reflexives i exemplars, que aborden qüestions de màxima actualitat com la pandèmia, l’emergència climàtica, les noves tecnologies verdes, l’activisme i la lluita de Quixots (individuals i col·lectius) que fins i tot ens submergeixen a l’Espanya buida.
Les 10 pel·lícules que competeixen pel Sol d’Or compten amb una secció específica en la web oficial del certamen on és possible veure totes les seves sinopsis, fitxes tècniques i tràilers.

La preocupació ambiental de les grans estrelles.


Des dels seus inicis, SUNCINE ha mostrat el costat activista i solidari de grans figures de cinema mundial com Martin Sheen, Daryl Hannah, Goldie Hawn (premiats amb el Sol d’Or Especial del SUNCINE), Jeremy Irons o Joaquin Phoenix, entre altres. 
En la Secció Especial d’enguany, figures de la talla de Kate Winslet, Woody Harrelson, Patricia Arquette, entre altres, junt anònims activistes i joves americans que demanden al Govern dels EUA, estan entre les grans super estrenes del 28è SUNCINE. Són llançaments mundials, europeus i espanyols fora de concurs com “Besa la Terra”, (Woody Harrelson, Patricia Arquette, Jason Mraz)o “Panteres”, l’últim treball del fotògraf espanyol Andoni Canela i el seu fill Unai a la recerca dels felins més amenaçats del planeta. També el jove Unai Canela, 18 anys, estrena en aquesta secció el seu primer treball en solitari, “Entre muntanyes”, on vivim la seva especial connexió amb la naturalesa en plena pandèmia. “Cher i l’elefant solitari” està produït i protagonitzat per la popular actriu i cantant Cher, qui s’embarca a rescatar de la seva captivitat en un sòrdid zoo d’Islamabad al considerat l’elefant més solitari del món. En “Animal” l’últim treball de Ciryl Dion, conegut per la multipremiada pel·lícula documental Demà. En ella, dos joves de 16 anys, guiats per la primatóloga Jane Goodall i al llarg d’un extraordinari viatge, comprendran que tots estem profundament vinculats a totes les altres espècies.

En la Secció Planeta Llatí, 12 llargmetratges competeixen pel guardó al millor treball de producció iberoamericana. Obren una finestra de promoció i foment de les indústries cinematogràfiques de Llatinoamèrica i Espanya. En aquesta edició és possible trobar noms com l’actor, productor i director Gael García Bernal fins a un ministre de Medi Ambient que fa de protagonista i director. Entre la dotzena de produccions de països com l’Argentina, Espanya, Mèxic, l’Uruguai, Bolívia, Xile o Colòmbia es deixa entreveure la particular fortalesa de l’audiovisual iberoamericà, capaç de contar potents històries de vigència ambiental, ecològica i humanitària.

Les 12 produccions que competeixen en la Secció Planeta Llatí compten amb una secció específica en la web oficial del certamen on és possible veure totes les seves sinopsis, fitxes tècniques i tràilers.

La Secció Mirades reuneix dues “sub seccions”, els documentals i els treballs d’animació amb durada inferior als 45 minuts. “L’objectiu és tenir cinematografia de la majoria dels països del món que ens permeti conèixer la situació actual del nostre planeta”, aclareix Jaume Gil, director del Festival SUNCINE. I afegeix: “Els documentals d’aquesta secció ho aconsegueixen des de la realitat o des d’aquestes animacions que ens donen aquest punt més lúdic”.

En SUNCINE Edu es presenten projeccions molt en la línia de Mirades, però dedicades al públic familiar i als centres educatius perquè tenen un alt contingut didàctic.  Les animacions permeten arribar més fàcilment al públic infantil. O documentals curts com el cas de “Més veus”, el diàleg entre l’ex ciclista Perico Delgado i el científic Fernando Valladares, xerrant en el Museu Nacional de Ciències Naturals de Madrid sobre mobilitat i canvi climàtic, així com la seva relació amb la pandèmia. “Un dels objectius del Festival no és només portar al cinema als joves sinó despertar el seu sentit crític i que després puguin parlar d’això amb els seus majors”, puntualitza Jaume Gil.
El festival es clausura el dijous 11 de novembre amb una pel·lícula de màxima actualitat, “Joventut vs. Govern” que narra la valenta acció de 21 joves que han demandat al govern dels Estats Units, acusant-lo d’actuar intencionadament durant sis dècades a favor de l’actual crisi climàtica.
Més enllà de l’exhibició de pel·lícules i curtmetratges, SUNCINE organitza diverses jornades, debats i tallers. Alguns són tan interessants com el que tractarà de la nova figura emergent en els rodatges, el “eco assistent”, responsable de garantir la sostenibilitat ambiental en el desenvolupament de les produccions audiovisuals.

Cada aula és un cinema


Des de fa 15 anys SUNCINE també desenvolupa un programa d’educació ambiental a través del cinema. Cada aula un cinema és un portal gratuït i de fàcil accés que permet a educadors i centres educatius accedir a més de 200 produccions de seleccionat cinema ambiental. Són produccions de curta durada perquè no interfereixin en els horaris lectius, permetin el seu visionat en classe i deixin temps per al debat. “És un instrument que serveix als educadors per a despertar el sentit crític dels seus alumnes, informar-los i divertir-los”, aclareix Jaume Gil. El seu lema és “entretenir educant, conscienciar sensibilitzant”.
El contingut de “Cada aula un cinema” està ara mateix només disponible a Catalunya i Balears, però com ressalta Claudio Lauria, president de SUNCINE, “el nostre objectiu és portar-lo a tot l’Estat espanyol”. En l’actualitat, més de 2.000 centres estan implicats en el projecte. “No es tracta només de portar el medi ambient a les escoles sinó també de portar el cinema a les escoles”, ressalta Lauria.


SUNCINE Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient, el festival més veterà del món en el seu gènere, es desenvoluparà del 3 a l’11 de novembre a Barcelona i Ciutat de Mèxic. En aquesta 28è edició es convida a l’espectador a travessar la línia i treballar activament en la cerca de solucions alternatives, sostenibles i positives que ajudin a pal·liar l’actual crisi ambiental.


SUNCINE és possible gràcies al suport de la Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona, Diputació de Barcelona, Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Ministeri de Cultura i Esport, ONU Medi Ambient Mèxic, de la Agència de Residus de Catalunya, Ecoembes, WWF Espanya, Canal Once, Promotora Ambiental, Centre Cultural de Mèxic, de l’Institut Francès de Barcelona, Cinemes Girona, APIA (Associació de Periodistes d’Informació Ambiental, Signus Ecovalor, Consolat del Canadà, Ajuntament de Cubelles, Productors Associats de Catalunya, Catalunya Film Festival, Betevé, Televisió de Catalunya (TV3) i Sercotel.

—————————————–

Nota per als informadors: en la Zona Premsa de la web oficial és possible descarregar totes les notes de premsa i divers material gràfic com l’espot del festival, tràilers de totes les seccions, fotografies, etc.


Pàgina web del Festival: http://www.suncinefest.com