Enguany, tenim una nova edició d’Animac, del 23 al 26 de febrer a Lleida on s’acollirà un extens programa de projeccions, conferències, tallers i activitats paral·leles. També online del 3 al 12 de març, a través de la plataforma Filmin es podran veure 7 llargmetratges, 4 migmetratges i 277 curtmetratges. Es tracta de l’edició número 27 d’Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya organitzada per l’Ajuntament de Lleida amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, l’ICEC – Departament de Cultura de la Generalitat, Catalunya Film Festivals i el Ministeri de Cultura y Deporte a través de l’Instituto de la Cinematografía y de las Artes Audiovisuales (ICAA) i CaixaForum Lleida, entre altres col·laboradors, ha arrencat el passat dia 23 amb força amb la jornada inaugural al Teatre de la Llotja de Lleida, on s’ha entregat el guardó al Premi Honorífic 2023, a la prestigiosa creadora romanesa Anca Damian, (Romania, 1962), una de les directores més destacades del panorama de l’animació mundial per mostrar en la seva prolífica obra els reptes del món contemporani amb imaginació i innovadores propostes estètiques en el llindar del documental animat. En l’acte s’ha projectat la seva obra The Island.

Anca Damian ha agraït el guardó i ha assegurat sentir-se “molt contenta de poder veure aquí les meves pel·lícules” i de rebre “un rebre un reconeixement global per la meva feina”.

El Premi Animation Master 2023 ha recaigut en el director, animador i il·lustrador argentí Juan Pablo Zaramella (Argentina, 1972), per ser un dels animadors contemporanis stop-motion més destacats internacionalment. De fet, es troba en el podi de l’animació mundial i compta amb el Record Guinness al curt animat més premiat amb 324 guardons: Luminaris (Argentina, 2011). El Premi Animation Master va acompanyat d’una retrospectiva a la seva obra i de l’exposició itinerant Zaramella cuadro a cuadro comissariada per Angie Zambrella, en la que Animac és la primera seu europea i que s’ha inaugurat aquest vespre. Es podrà visitar al foyer de La Llotja fins el 26 de febrer.

Zaramella ha declarat que “és un honor molt gran per a mi rebre aquesta distinció”, i ha afegit que “des de l’inici de la meva carrera els meus curts han participat a Animac i finalment he pogut venir”.

L’acte ha estat presidit per la consellera de Cultura, Natalia Garriga; l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo; la vicepresidenta de la Diputació, Estefania Rufach; el subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín, i la directora d’Animac, Carolina López.

La consellera ha destacat que “a Catalunya tenim una tradició molt potent en el sector audiovisual com veiem amb Animac”. I ha afegit que “és admirable com el sector de l’animació deixa petjada arreu del món”. També ha subratllat “la capacitat d’ANIMAC per teixir complicitats, oferir una mirada molt creativa i artística i escurçar distàncies

En la seva intervenció, Pueyo ha destacat que “l’Animac és un dels símbols de la contribució des de Lleida a la indústria cultural del país” i ha afegit que “tenim la sort que se celebra a Lleida, la qual cosa ens ha de fer sentir orgullosos i orgulloses i ha de contribuir al reforç de la nostra autoestima perquè aplega a la ciutat el talent més rellevant d’una indústria potent i en permanent evolució que veu Lleida com el seu punt de trobada anual”.

Per a la vicepresidenta de la Diputació, Estefania Rufach,el certamen va molt més enllà dels paràmetres culturals que li són inherents, perquè hem d’entendre la Mostra, també, com a element de prestigi, com a finestra d’oportunitats i com a motor econòmic”.

Per la seva banda, José Crespín ha posat en relleu que “el mèrit de la Mostra ha estat llaurat al llarg de molts anys amb l’esforç de moltes persones que s‘han entestat en la seva projecció i la seva expansió. Animac va néixer a Lleida i ha fet créixer Lleida”

Carolina López, directora d’Animac, ha agraït la presencia “a tots els autors i autores que han vingut fins a Lleida”. En referència a la Mostra, ha destacat la qualitat i quantitat de curtmetratges, format pel que s’aposta, però també ha fet una menció especials als llargmetratges, com el que s’ha projectat durant la inauguració, The Island d’Anca Damian. També ha remarcat l’exposició de Zaramella, perquè “s’hi pot veure tot el seu recorregut amb dibuixos des que tenia 5 anys fins ara”.

La inauguració d’Animac ha comptat amb dues projeccions: The Island (Romania, 2021), de la creadora romanesa Anca Damian, Premi Honorífic d’enguany, una faula musical sobre el mite de Robinson Crusoe al revés i amb Pasajero (Argentina, 2022), de Juan Pablo Zaramella, Premi Animation Master, una divertida història dins d’un vagó. Durant l’acte, ha actuat el grup musical Yadira Ferrer Trio, la gran veu cubana i pianista acompanyada dels músics Santiago Acevedo i Justin Miranda.

El primer dia d’ANIMAC ha arrencat de bon matí amb la trobada professional Catalunya Media City. A la tarda, ha tingut lloc la conferència Així vam fer dos pajaritos a càrrec d’Alfredo Soderguit i Alejo Schetini, creadors de la guardonada sèrie basada en el llibre homònim de l’autor colombià Diego Francisco Sánchez, Dipacho. Aquesta producció ha guanyat, entre altres, dos prestigiosos premis: el del Jurat al festival d’Annecy, a França, i el Premi Joventut Internacional a Alemanya.

Animac també ha acollit avui la conferència Premios Quirino. Futur en femení, amb Beatriz Bartolomé. Els Premios Quirino són uns guardons que neixen l’any 2017 de la necessitat de reconèixer el talent en la indústria de l’animació iberoamericana i generar vincles i cooperació entre tots els països que la conformen. Animac ha projectat una selecció de curtmetratges de joves autores d’Amèrica Llatina: Matisse Gonzalez, María Cristina Pérez, Florentina González, Nerina Landi i Camila Kater.