Amb la projecció del Documental Camí d’Arreu d’Aleix Gallardet Faurat de Pallars Sobirà i amb una durada de 57′ es clourà el Festival Mostremp, el diumenge 22 d’agost. Aquest documental és “una visió del despoblament del món rural a través de la història del poble d’Àrreu, a les Valls d’Àneu, a conseqüència de la seva incomunicació i les desavinences entre els veïns per la manca d’una carretera” com explica el propi autor. El Lliurament de premis i projecció dels curtmetratges guanyadors serà presentat per Ferran Castells i Magda Borrell.

Mostremp Cinema Rural al Pallars neix el 2012 amb la voluntat d’una associació per crear un festival de cinema. És tracta d’una Associació formada per gent del Pallars que estima el cinema i que estan lligats d’una forma o altra a projectes culturals. Mostremp està pensa com una mostra de cinema rural pensada per la gent del Pallars però també per obrir les comarques pirenenques al món.

El gruix principal d’activitats del festival Mostremp es concentra a la ciutat de Tremp entre els dies 18 i 21 d’Agost on a part de la projecció dels curtmetratges a concurs, també es fan projeccions de llargmetratges, activitats de cinema per la canalla, taules rodones i col·loquis amb els directors i cineastes convidats per compartir el món del cinema i les seves interioritats amb el públic assistent.

El festival Mostremp premia els millors curtmetratges de temàtica rural classificats en 3 seccions: Secció Oficial, oberta internacionalment; Secció Pallars&Ribagorça, que premia el millor curtmetratge rodat a la zona geogràfica del Pallars i la Ribagorça o un director del territori; i Secció Jove amb el Premi Infantil, per creadors fins a 13 anys d’edat, i el Premi Juvenil, per creadors menors de 18 anys. Amb això, Mostremp pretén estimular la creació de curtmetratges a petits i grans des del territori.

Tot i això, els actes del Mostremp comencen a principis de juliol amb el Mostremp Sobre Rodes, el projecte de territori que impulsem dins el festival per apropar els millors curtmetratges a les poblacions de les comarques pallareses. El Mostremp Sobre Rodes ha fet parada a Esterri d’Àneu, RialpSort, Senterada, Pobla de Segur i Isona, entre altres pobles i nuclis el territori. El Mostremp és un projecte únic per la seva voluntat d’unir aquestes comarques perifèriques de la geografia catalana a través del cinema.

Mostremp vol potenciar la participació de les persones dins del festival. És per això que treballa perquè els directors, guionistes, productors es desplacin fins al Pallars i participin en col·loquis i taules rodones amb el públic. El Mostremp es presenta com un projecte per apropar el cinema a les comarques pallareses i mostrar-lo des de totes les seves vessants: la projecció, la creació i l’espai de debat.