El certamen torna a la presencialitat, però conservant el format híbrid
La 22a edició del MAC serà molt especial, tant per al públic com pels expositors de Fira MAC i els ponents. Significarà el retorn a una llargament desitjada presencialitat. Per celebrar-ho, s’han programat més de 30 sessions per aquest 29 de setembre, la data escollida per aquesta cita professional. El lloc, com sempre, serà el complex Roca Umbert Fàbrica de les Arts de Granollers.

Totes les activitats es podran seguir de manera presencial i es combinarà l’emissió en streaming amb altres sessions enregistrades. En tots els casos seran continguts consultables amb posterioritat en el canal de vídeo del MAC.

La inscripció al MAC, que és gratuïta, s’activarà al mes de desembre. Fins aleshores, podeu descarregar l’avançament de programa del MAC 2021:
Avançament de programa MAC 2021 (català)
Avance de programa MAC 2021 (castellano)
La recta final del MAC donarà pas a l’acte de lliurament dels Premis de Comunicació Local 2021. Recordem que el termini de presentació de candidatures finalitza aquest dissabte, 31 de juliol.
Elena Neira, autora del llibre Streaming Wars, i el catedràtic de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la UAB Emili Prado seran presents al MAC 2021
La jornada del MAC 2021 s’obrirà amb l’última hora sobre el Catalunya Media City (CMC), el projecte impulsat per l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i el Clúster Audiovisual de Catalunya per desenvolupar un hub audiovisual.

El programa inclourà, entre d’altres, sessions dedicades al futur del streaming (amb ponents de la talla de l’experta Elena Neira, el director d’operacions de la Xarxa Miquel Herrada i els titulars de Globo Media, Filmin i Rakuten TV); les oportunitats que els serveis OTT ofereixen a les televisions de proximitat o la transformació del consum televisiu després de la pandèmia.
La Xarxa també programarà crides de producció audiovisual, així com sessions de treball per a les ràdios i televisions adherides. 
Tres grans blocs temàtics

Aquest any el MAC posa al centre del debat el periodisme mòbil (MoJo), l’estat de la ràdio musical i el món del podcast. De manera que bona part dels continguts formaran part d’aquests grans eixos. 

Pel que fa al primer, el MAC explorarà la frontera d’aquesta nova narrativa, que es mou entre una nova mirada periodística i la innovació tecnològica. I ho farà a través de la veu experta de Miguel Ángel Martín Pascual, director d’innovació estratègica de l’Instituto RTVE i de Leandro Amor, delegat de l’agència EFE a Catalunya. També de representants de la Xarxa, la UOC, el Col·legi Professional de l’Audiovisual de Catalunya (CPAC) i diferents empreses especialitzades, entre aquestes Samsa.fr, una prestigiosa consultora francesa especialitzada en transformació i formació digital.

En l’àmbit de la ràdio musical, el MAC reflexionarà sobre la seva integració en el nou context digital. Hi participaran alguns dels protagonistes del sector, com directors, cap de continguts, periodistes i podcasters de Cadena 100/Rock FM, iCat FM, Grup Flaix, Europa FM/Melodía FM, Spotify, Ràdio Primavera Sound, Subterfuge Radio, a més de responsables de segells dicogràfics i festivals.

Entre els participants internacionals, cal fer menció del nord-americà Larry Rosin, cofundador i president d’Edison Research, una de les empreses de mesurament d’audiències més respectades del món (és la que realitza les enquestes de sortida en totes les eleccions als Estats Units) i Kevin John Hopkins, CTO d’OnAir, una companyia amb seu a Berlín que proporciona programari i serveis seleccionats per a empreses de radiodifusió.
Per primera vegada al territori

El MAC també acollirà una iniciativa pionera al territori. Es tracta de la Primera Trobada del Podcasting a Catalunya, que s’obrirà amb una ponència i un posterior debat amb la directora general de PRISA Audio, María Jesús Espinosa de los Monteros.

El programa dedicarà especial atenció als podcasts periodístics i als podcasts culturals de producció independent. També a les plataformes de podcasting (amb representants d’iVoox i Podimo) i als models de producció i comptarà amb la presència de podcasters molt destacats d’aquest sistema de distribució al nostre país (Berícid sulfúric5WEl extraordinarioMentrimentresNúvolSimple políticaTresDeuYes We Cast…)
Entre els convidats sobresurt el periodista de Catalunya Ràdio Carles Porta, autor del popular programa Crims.
Maria Jesús Espinosa de los Monteros pronunciarà la conferència d’obertura
de la trobada. Carles Porta protagonitzarà una key note seguida d’un debat
Igualment inèdita és la prova pilot del primer Banc de Veus de la Ràdio i Televisió de Catalunya, adreçat a totes aquelles persones que volen provar la capacitat comunicativa de la seva veu. Amb les seves contribucions es vol crear un futur repositori permanent al qual podran accedir els professionals, mitjans i productores audiovisuals i publicitàries interessades a cercar noves veus pels seus continguts.
Torna Fira MAC

L’àmbit de fira empresarial per a professionals Fira MAC es torna a desplegar, després de l’aturada forçosa de l’edició passada. Inclou espais expositius i la zona El Cercle, ideat per a presentacions de petit format i curta durada.
A hores d’ara més d’una trentena d’empreses, organitzacions professionals, mitjans de comunicació i centres de formació de Catalunya i de la resta de la península formen part de la present edició, de manera presencial o no.

Fira MAC també acull una zona de restauració en funcionament durant tot el dia, un espai per a trobades i una terrassa exterior.
Activitats paral·leles

El programa central es complementa amb activitats paral·leles, com ara la presentació de la peça de videocreació En el futur… Prediccions per a un present extrem, fruit del conveni entre el MAC i el festival Panoràmic de cinema, fotografia i arts visuals.
Després de la projecció l’artista multimèdia María Cañas mantindrà un diàleg amb el realitzador, guionista i editor Fèlix Pérez-Hita, membre del comitè assessor del festival.

El MAC acollirà la presentació del projecte Red Junior Report, en el qual joves alumnes es converteixen en reporters de la seva revista escolar digital, així com un debat entorn del vincle entre les ràdios escolars i les ràdios locals.

També tornarà fidel a la seva cita el Taller intensiu de narrativa transmèdia, impartit pel guionista i storyteller transmèdia Daniel Resnich, que per segon any consecutiu serà no presencial i es podrà seguir de manera virtual a través de la plataforma Zoom. 
L’agitadora cultural sevillana María Cañas serà present al MAC 2021,
de la mà del festival Panoràmic
El programa del MAC 2021 està elaborat per la Comissió de Continguts, constituïda pel Clúster Audiovisual de Catalunyala Xarxa de Comunicació Local, l’Observatori de la Ràdio a Catalunya (GRISS-UAB) i el Mercat Audiovisual de Catalunya.