• El Premi vol distingir l’acció audiovisual més innovadora, creativa i arriscada que es produeixi en l’àmbit del cinema català
  • Poden participar-hi produccions audiovisuals, professionals i iniciatives
  • En memòria i homenatge del productor Pepón Coromina

Barcelona, 25 de febrer de 2014. – L’Acadèmia del Cinema Català ha obert les inscripcions de la segona edició del Premi Pepón Coromina. El certamen vol perpetuar la memòria del productor que va contribuir de forma determinant a l’aparició de noves formes de llenguatge cinematogràfic i a la consolidació professional d’un elevat nombre d’artistes i cineastes que necessitaven una primera oportunitat.

Poden participar al Premi Pepón Coromina les accions audiovisuals que s’hagin produït o estrenat el 2013, en un sentit ampli: les produccions de cinema de ficció o no-ficció estrenades, emeses o exhibides a Catalunya durant el 2013; les actuacions dels professionals en les produccions; lesiniciatives destinades a la promoció i difusió de dites produccions, o a qualsevol altre aspecte dedivulgació de la cultura cinematogràfica que es consideri especialment enriquidor en l’àmbit de Catalunya; així com els projectes i/o contribucions portats a la pràctica que el Jurat consideri que són dignes de ser destacats i susceptibles de ser reconeguts amb el Premi Pepón Coromina.

Les accions audiovisuals han de destacar pel seu caràcter innovador, arriscat o creatiu, que obri nous camins a futurs cineastes i/o contribueixi de forma significativa a l’expansió i coneixement del fet cinematogràfic a Catalunya i/o que hagi tingut una repercussió significativa dins de l’àmbit català.

Les accions audiovisuals premiables poden ser realitzades per persones o entitats catalanes o amb residència a Catalunya, o bé en col·laboració amb persones i/o entitats d’altres països.

El Jurat, que s’anunciarà properament, estarà compost de quatre persones, presidit honoríficament per l’acadèmica i guionista Marta Molins. Prendrà en consideració les accions audiovisuals que acompleixin els objectius del Premi. El lliurament tindrà lloc en el marc de la Festa d’Estiu del Cinema Català 2014.

Tots aquells que vulguin participar al Premi Pepón Coromina 2014 han d’adreçar-se a la pàgina web de l’ACC on trobaran les Bases de la 2ª edició del Premi i la fitxa d’inscripció.

 

1ª edició Premi Pepón Coromina

El primer Premi Pepón Coromina es va concedir a títol pòstum al director Bigas Luna per haver contribuït, durant l’any 2012, a l’impuls a la difusió i promoció de la cultura cinematogràfica a Catalunya, mitjançant, en particular, dues accions:

• L’adaptació cinematogràfica de la novel.la de Manuel de Pedrolo Mecanoscrit del Segon Origen, un projecte ambiciós i inacabat que va ser també un dels somnis que havia compartit amb el seu amic i productor, Pepón Coromina. El Jurat va destacar la fructífera creativitat de Bigas Luna que culmina en el seu llegat cinematogràfic.

• El seu apadrinament a la creació, precisament, del Premi Pepón Coromina, impulsant-lo com a un dels guardons que estan cridats a donar prestigi al talent català i a seguir enriquint, a futur, el panorama cinematogràfic català.

El Jurat de la primera edició del Premi Pepón Coromina va estar integrat pel director Jordi Cadena, President, l’artista audiovisual Mariona Omedes, Secretària i les directores Isabel Coixet Maria Ripoll i el productor Toni CarrizosaMarta Molins, n’és la Presidenta Honorífica permanent.

El trofeu lliurat el 3 de juliol de 2013, en el transcurs de la V Festa d’Estiu del Cinema Català als jardins del Palau Robert de Barcelona, va consistir en un disc de plata ideat i dissenyat per l’artista Àngels Ribé.

Els productors Carles Porta Oscar Rodríguez van recollir el guardó per exprés desig de la família de Bigas Luna.

 

Comença el rodatge de Segon origen

El rodatge de Segon Origen, el projecte iniciat per Bigas Luna, està dirigit per Carles Porta, productor i coguionista del film, comença dilluns 24 de febrer. Es desenvoluparà a Lleida i a Tarragona durant 7 setmanes. Segons la productora Antàrtida, per recrear la Catalunya post-apocalíptica, Segon Origencompta amb un equip de FX encapçalat per Ben Sheperd (Harry Potter y el cáliz del fuego, Big Fish), el director artístic Balter Gallart (El cuerpo, Los girasoles ciegos), així com el director de fotografia Albert Pascual (Yo soy la Juani, El truco del manco) i el compositor anglès David Julyan (El truco final, Memento).

Per donar vida als emblemàtics personatges de Segon Origen, Carles Porta comptarà amb l’actriu anglesa Rachel Hurd-Wood (El perfume, Peter Pan) que interpretarà a Alba, i els joves Andrés Bastista i Ibrahim Mané que donaran vida a Dídac en les diferents etapes (nen, jove) i que van ser seleccionats pel mateix Bigas Luna en un càsting on van participar més de 300 joves. Així mateix, la pel·lícula comptarà amb Sergi López (El laberinto del fauno, Harry, un amigo que os quiere), que interpretarà un enigmàtic personatge.

Amb guió de Bigas Luna, Carles Porta, Carmen Chaves i Ross Jameson, amb la col·laboració de David Victori i Marcel Barrena, la coproducció internacional Segon Origen ens trasllada en clau de ciència-ficció a un món totalment destruït, on l’amor entre els dos únics supervivents serà l’origen d’una nova humanitat. Es tracta d’una història universal d’aventures amb un missatge que també reivindica l’ecologia com a element essencial per a la segona oportunitat que permetrà a la humanitat començar de nou.

Segon Origen és una coproducció internacional d’Antàrtida i Ipsofacto Films (Regne Unit), la participació de Televisió de Catalunya i Televisión Española, i el suport de l’ICAA, l’ICO, l’ICEC, la Diputació de Lleida, l’Ajuntament de Lleida, el programa Media, La Caixa, Museu de la Vida Rural, Fundació Sorigué, Fruites Font, Ekke i Acero Limpiador. La pel·lícula serà rodada en català i anglès.

 

Andreu Coromina

El passat 21 de gener de 2014, va morirAndreu Coromina, (1946- 2014), productor amb el seu germà bessó Pepón Coromina de La plaça del Diamant de Francesc Betriu (1982), Puigdengolas de Jordi Cadena (1982) i Angoixa de Bigas Luna (1987).

Andreu i Pepón Coromina i Josep Lluís Amposta van crear la productora Samba PC, que es va estrenar ambÚltimas tardes con Teresade Gonzalo Herralde (1984).

Andreu Coromina va assistir a la presentació del Premi Pepón Coromina que van fer Bigas Luna i Marta Molins a la Festa d’Estiu del Cinema Català el juny de 2012.

 

Pepón Coromina (Barcelona, 1946-1987) va promocionar internacionalment Bigas Luna i va ser el primer productor de Pedro Almodóvar. Carismàtic, promotor de solucions originals i positives, molt apreciat pels professionals del sector, va morir el dia de Nadal de 1987, víctima d’un càncer.

Va fer d’actor en un parell de pel·lícules, va produir una vintena de curtmetratges, una sèrie per a la televisió (De Moda, 1985) i els següents 19 llargmetratges en només 10 anys:

L’obscura historia de la cosina Montse (Jordi Cadena, 1977)

Bilbao (Bigas Luna, 1978)

El asesino de Pedralbes (Gonzalo Herralde, 1978)

El diputado (Eloy de la Iglesia, 1978)

Caniche (Bigas Luna, 1979)

Navajeros (Eloy de la Iglesia, 1980)

Vértigo en Manhattan / Jet Lag (Gonzalo Herralde, 1980)

Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón (Pedro Almodóvar, 1980)

Barcelona Sud (Jordi Cadena, 1981)

La cripta (Cayetano del Real, 1981)

Las siete cucas (Felipe Cazals, 1981)

La revolta dels ocells (Lluís-Josep Comerón, 1981)

La plaça del Diamant (Francesc Betriu, 1981)

Percusión (Josecho San Mateo, 1982)

Círculo de pasiones / Le cercle des passions (Claude d’Anna, 1982)

Interior roig (Eugeni Anglada, 1982)

Un genio en apuros (Lluís-Josep Comerón, 1982)

Últimas tardes con Teresa (Gonzalo Herralde, 1983)

Angoixa (Bigas Luna, 1987)

Com a actor:

Salut i força al canut (Francesc Bellmunt, 1979)

Putapela (Jordi Bayona, 1980)

 

ACADÈMIA DEL CINEMA CATALÀ

Tel. 93 268 27 76