El Zoom, Festival Internacional de Ficció Televisiva i Formats va tancar la seva 16 edició a Igualada i Barcelona consolidant-se com una cita dels amants de la ficció per a televisió i els nous formats.
El lliurament dels premis va fer-se a la cerimònia de clausura del dissabte 24 de novembre a les 21.30h al Teatre de l’Ateneu Igualadí amb una gran gala oberta a tothom.
PALMARÈS
Els films guanyadors d’aquesta edició són:
Premi Millor Pel·lícula
Le temps des égarés (França, 2017) dirigida per Virginie Sauveur. En un context on el drama dels refugiats a Europa està a l’ordre del dia, Le temps des égarés il·lustra la complexitat amb què es troben les persones que fugen de determinats països per trobar asil. El film retrata les controvèrsies reals i actuals derivades de les lleis d’asil i immigració, en aquest cas, a França. La producció Le temps des égarés ha estat guardonada al Festival de Bagnères-de-Luchon amb el Premi Pirineu d’or a la Millor ficció, el Premi a Millor escenografia i el Premi a la Millor música original. També ha estat premiat al FIPA –Festival Internacional de Programes Audiovisuals de Biarritz– amb el Premi del Públic, i al Festival Iris de Cardiff com a Millor programa televisiu de l’any.
Premi Millor Direcció:
Attila Szász per Örök tél (Eternal Winter) (Hongria, 2017). Örök tél és la història real d’un romanç improbable en un camp de treball soviètic que, després d’estar amagat duran anys, veu ara la llum a través d’aquesta producció hongaresa. El film ha estat guardonat amb el premi a Millor estrena dins del Heartland International Film Festival (2018) i també amb el guardó de Millor Direcció per a Attila Szász en el Montréal World Film Festival d’enguany.
Premi Millor Guió:
Alles Isy (Alemanya, 2017) dirigida per Mark Monheim i Max Eipp. En moments com l’actual, en el qual la consciència sobre l’agressivitat sexual, les violacions i la qüestió de gènere està agafant important rellevància, en especial a través de la campanya #MeToo a les xarxes socials, Alles Isy vol posar a debat com és explicada actualment la sexualitat a través de l’educació al món occidental. Tot allò que s’ensenya als estudiants de petits té conseqüències quan són adolescents: la pressió i el respecte entre companys, el consum de pornografia, l’alcohol, les drogues, etc. L’estrena d’Alles Isy va tenir lloc el juliol de 2018 al Festival de Cinema de Munich, dins la secció New German Television.
Millor interpretació:
Claudia Tagbo per Le temps des égarés. L’actriu de nacionalitat francesa, nascuda a Costa de Marfil l’any 1973, interpreta amb una gran solvència el paper protagonista en el film Le temps des égarés. Tagbo, que ha participat en nombroses produccions de cinema, teatre i televisió a França des de l’any 2000, dona vida en aquest cas al personatge de la Sira, una ex refugiada que parla sis idiomes i treballa com a traductora per l’OFPRA, l’Oficina Francesa per a la Protecció de Refugiats i Apàtrides. Malgrat el seu passat, la protagonista no dubta a extorsionar enormes quantitats de diners a les persones que busquen asil a França per ajudar-los a adaptar el seu relat com a víctimes de persecució en un conflicte, i facilitar així l’obtenció de l’Estatus Oficial de refugiat, extremadament difícil d’aconseguir.
Menció especial:
Candela Serrat i Nao Albet per Cançó per a tu, la TV movie de TV3 ambientada en el tardofranquisme, dirigida per Oriol Ferrer. Segons el jurat, Albet i Serrat reben aquesta menció especial per la “naturalitat i sensibilitat que transmeten” i per la interpretació “encisadora” de Serrat.
Premis d’Honor:
Mercedes Milà. Milà es va iniciar en el periodisme a mitjans dels anys setanta com a col·laboradora del periodista i locutor Luis del Olmo. Després de presentar programes de televisió com Buenas Noches, Dilluns, Dilluns o Queremos Saber en diferents canals de televisió, el seu gran èxit va arribar amb Gran Hermano, el primer reality show de la televisió a l’estat espanyol
Cadena pública cultural i europea ARTE. Amb un plantejament genuïnament transnacional i sense precedents, ARTE ofereix programes culturals de qualitat en l’àmbit europeu des de l’any 1992. A més d’emetre tots els seus programes en francès i alemany, el canal ofereix 400 hores a l’any de magazins, documentals i espectacles en directe en espanyol, anglès, italià i polac. Entre els continguts que ofereix hi ha cinema, ficció, sèries i curtmetratges, concerts, reportatges, anàlisis i investigacions, entre d’altres.
Premi Servisimó Tu ets la tele:
Cuéntame cómo pasó, de TVE i Grupo Ganga. Es tracta de la sèrie de més èxit continuat i la que porta més anys en antena, concretament des del setembre de 2001, quan es va emetre el primer capítol. Al llarg d’aquests anys Cuéntame no ha deixat d’evolucionar en els seus guions i interpretació per mantenir-se en l’avantguarda. El format ha estat adaptat amb èxit en països com Itàlia, Portugal i Argentina.
Premi Auguri Sita Murt:
Candela Serrat. La intèrpret, nascuda l’any 1986, ha desenvolupat bona part de la seva trajectòria sobre els escenaris amb obres com El Loco de los Balcones de Gustavo Tambascio, al Teatre Español o El llenguatge de les flors de Joan Ollé, al Teatre Nacional de Catalunya. Serrat va debutar a TV3 l’any 2013 amb la sèrie La Riera i, entre 2015 i 2017, va formar part del repartiment de l’exitosa sèrie de TVE Seis Hermanas. Recentment ha rodat la TV Movie Cançó per a tu per TV3 que enguany es projectarà dins el Zoom Festival.
Premi D.O. Catalunya a la Millor Producció Catalana:
La dona del segle (Espanya, 2018), dirigida per Sílvia Quer, és un drama ambientat en la convulsa Barcelona de les vagues i pistolerisme del 1919 que gira entorn a l’eclosió del feminisme. La pel·lícula, basada en la novel·la La mujer del siglo, de Margarita Melgar, està encapçalada per Elena Martín (Júlia ist, Les amigues de l’Àgata), acompanyada de Nora Navas, guanyadora de dos premis Gaudí i un Goya (Pa negre, Tots volem el millor per a ella), Àlex Monner, guanyador d’un Gaudí (Els nens salvatges, Barcelona nit d’hivern) i Bruna Cusí, guanyadora d’un Premi Gaudí i recent guardonada del Goya a actriu revelació (Estiu 1993,Incerta glòria).
Premis Zoom de Formats de TV:
Millor Nou Format de TV: La Resistencia, de Movistar+ i El Terrat. El late late més elèctric i boig de la televisió de la mà i el cervell de El programa gira entorn a l’univers de David Broncano, amb aquesta capacitat personal del còmic per convertir en mainstream l’alternatiu, aconseguir que l’extraordinari sigui tendència i elevar un detall insignificant a la categoria de transcendental.
Millor Format Consolidat: Polònia, de TV3 Estrenat l’any 2006, sota la producció de Minoria Absoluta, Polònia ha aconseguit liderar el prime time de les nits de dijous a Catalunya. Més de 250 personatges del panorama polític i social, nacional i internacional, han sigut parodiats a Polònia. El programa ha aconseguit reunir un gran nombre d’imitadors i, sovint, també els imitats.
Millor Conducció de programa: Laura Rosel. Rosel ha estat guardonada per la seva tasca al capdavant del programa informatiu d’anàlisis Preguntes Freqüents de TV3 Des del gener d’enguany, la periodista busca les claus de l’actualitat, en directe, amb l’ajuda de les veus més diverses de polítics, periodistes i opinadors.
Premis 5è Showcase de Pilots de Ficció:
Premi del Jurat (600€ patrocinat per Ultramagic Balloons): Yo no soy esa, dirigida per Rocío Mahoro.
Premi del Públic (300€ patrocinat per Filmin): La Libertaria, dirigida per Carla Tejada i Paula Casadesús.
Jurat Vell:
Millor pel·lícula: Le temps des égarés dirigida per Virginie Sauver
Jurat Jove:
Millor pel·lícula: La dona del segle dirigida per Sílvia Quer
FESTIVAL ZOOM
El Zoom Festival va néixer a Igualada l’any 2003 com a aparador de les pel·lícules realitzades per a la televisió, un gènere poc valorat a principi dels anys 2000. El salt qualitatiu de les sèries i les minisèries i el fort augment d’espectadors, sobretot per la influència de la producció americana, ha revaloritzat aquest gènere fins a arribar al nivell de la bona cinematografia. Al llarg dels seus 16 anys de vida, el Festival Zoom ha viscut aquest gran canvi i ha evolucionat a mesura que ho ha fet el sector de la ficció televisiva. El Zoom va ser el primer festival de l’estat espanyol que va apostar pel cinema per a la petita pantalla. Actualment s’ha convertit en un festival de prestigi per a la indústria i en una cita indispensable per als amants de la ficció.
El festival és una iniciativa organitzada per l’Ateneu Igualadí i compta amb el suport de l’Ajuntament d’Igualada, Diputació de Barcelona, Departament Cultura de la Generalitat de Catalunya.