Posted on : 30 novembre -0001
Views : 2
Posted by : admin
  
Embed Code

El director de Televisió de Catalunya (TVC), Vicent Sanchis, ha afirmat que la gent no se’n va de TVC per un excés d’informacions sobre el procés sobiranista, sinó “perquè s’avorreix i va a buscar altres continguts que la distregui més”. En aquest sentit, ha demanat reduir la transcendència que a vegades se li assigna a TV3 i ha proposat actuar amb més agilitat i reflexos per poder competir amb les televisions estatals.
Sanchis ha fet aquestes declaracions avui, 11 de maig, en la 34a sessió del Fòrum de la Comunicació, que ha organitzat el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) a La Pedrera.
Sanchis, que abans de dirigir TVC va treballar en diversos mitjans de premsa escrita, ha fet un paral·lelisme entre les dificultats que experimenta avui la televisió i els problemes estructurals que han tingut i tenen els diaris. “Es regalaven diaris de manera artificial per mantenir-ne la difusió, però això no té sentit. Si nosaltres abordem els problemes actuals de la televisió amb els mateixos esquemes que hi havia en els anys vuitanta ens estarem equivocant”, ha afirmat.
En relació amb un increment de recursos per millorar l’oferta de TVC, Sanchis ha dit que ell desitja aquests recursos, però ha puntualitzat que abans caldrà veure a què es destinen aquests fons. “Si no, faríem el mateix que va passar amb la distribució gratuïta de diaris, que no té sentit”, ha assenyalat.
Sanchis ha lamentat les restriccions i limitacions legals que té TVC, que, segons ha dit, no afecten de la mateixa manera la resta de televisions privades i que li impedeixen competir en condicions d’igualtat. “A Catalunya actuem amb més escrúpols, mentre que la legislació estatal es va fer per afavorir les televisions privades i, per dir-ho de manera informal, potser ens caldria treure’ns la corbata per poder córrer més”, ha explicat, per bé que ha volgut puntualitzar que tots els indicadors i les enquestes assenyalen que TV3 continua sent la televisió amb més credibilitat i que cal mantenir-la així.
Segons ha afegit, TV3 ha perdut capacitat de reflexos en determinades franges horàries. “Si un contingut no funciona, s’ha de treure de la graella i fer-ne un altre i, a més, amb un cost més baix”, ha dit.
També ha volgut abordar el que ha qualificat d’anatema sobre el nombre de canals que gestiona TVC. Sanchis ha apostat per reflexionar sobre aquesta qüestió i ha posat l’exemple del canal Esport3, on una part dels programes són sobre naturalesa. Segons ha afegit, el problema és que “un director de TVC que obre un canal és un heroi, mentre que un que el tanca és un traïdor”.

El CAC proposa dotar TVC amb més recursos
El ponent ha estat presentat pel president del CAC, Roger Loppacher, qui ha recordat que la davallada de l’audiència de Televisió de Catalunya s’ha produït per l’entrada d’una competència múltiple, tant de canals de televisió tradicionals com de nous players, com ara la televisió de pagament, els serveis sota demanda o YouTube. També ha subratllat la reducció notable d’ingressos que ha tingut la corporació, tant per part de les aportacions públiques com de la publicitat.
El president del CAC ha afirmat que a Catalunya, com a la resta de països europeus, “el servei públic audiovisual és avui més necessari que mai, un servei públic plural i referent, compromès amb el rigor i la informació, però també amb una oferta de programació de qualitat i amb capacitat per competir amb la gran oferta existent”, ha afegit.
Loppacher ha recordat que una de les propostes més destacades del Llibre blanc de l’audiovisual, presentat el mes de gener passat, consisteix a incrementar l’aportació pública per a la CCMA, per tal d’igualar-la a la de les corporacions públiques de països o regions comparables amb Catalunya. Això suposaria, segons ha dit, incrementar en 18 euros la inversió pública per habitant i any fins assolir la mitjana europea, que és de 50 euros, amb la condició que aquest finançament addicional es destini especialment a ficció, a continguts adreçats a un públic juvenil, així com a impulsar noves formes de distribució, amb especial atenció als serveis sota demanda.
“Crec que la situació avui és especialment preocupant. I jo diria, fins i tot, que estem davant d’un punt d’inflexió, davant d’una situació d’emergència. I, com tots sabem, davant d’una situació d’emergència, cal adoptar mesures urgents per tal de revertir la situació com més aviat millor. Si no, el risc de debilitament és molt gran”, ha dit.
Loppacher ha afegit que “ens hi juguem molt, ja que l’audiovisual és avui un sector estratègic, en els àmbits cultural i econòmic, de primer ordre. I més per a un país com el nostre. Crec que aquest és el moment de fer-ho, perquè si triguem gaire més, potser perdem el tren.”