La segona edició de +RAIN Film Festival Internacional de Cinema i Intel·ligència Artificial, de la UPF i el Sónar, que se celebrarà a Barcelona del 11 al 14 de juny del 2024 suposa el ple reconeixement a la IA en la creació audiovisual…

Aquest Festival reuneix perfils destacats en els camps de la recerca, l’experimentació i la creació fílmica assistida amb intel·ligència artificial. El propi acrònim +RAIN vol sintetitzar aquesta voluntat ensambladora en la qual la R és “recerca”, AI es intel·ligència artificial, en la construcció anglosaxona i N no més important, fa referència a la “narrativa”. El signe sumatori que anticipa reflexa també la voluntat d’anar pujant actors al vaixell de la creació en IA.

Anem analitzant seccions:


+RAIN A LA UPF: RAINSIGHT i RAINNOVA
El campus del Poblenou de la UPF acull el +RAIN, amb dues denominacions diferenciades: El primer dia RAINSIGHT i el segon RAINNOVA. En el primer bloc s’hi tractaran qüestions relacionades amb les capacitats narratives d’aquesta tecnologia i s’hi debatrà sobre les implicacions de la IA en els àmbits ètic, social, cultural, ecològic, polític i econòmic. Reunirà perfils destacats de la recerca i la indústria en IA generativa com Shyam Sundar (director del Center for Socially Responsible Artificial Intelligence de la Penn State University), Marcelo Bertalmío (investigador del CSIC, CSO i cofundador de la startup Lucid, que ofereix solucions de programari per a cinema i postproducció de vídeo), Christian Canton (cap d’enginyeria de META, responsable d’IA) i Carlos Castillo investigador d’ICREA, responsable de Web Science and Social Computing de la UPF).

A la segona jornada, RAINNOVA, es concep com un espai de presentació de projectes i desenvolupaments en procés de creació, així com de test experimental de solucions tecnològiques d’IA generativa aplicades a la ideació, la producció i l’edició audiovisual. Hi
participaran, entre d’altres, creadors com Carme Puche (cineasta i vicepresidenta de Dones Visuals) i Sergio Álvarez-Napagao (cineasta i investigador de la UPC), Jorge Caballero (cineasta, professor de la UPF, investigador de cinema i intel·ligència artificial), Víctor Pérez (cofundador i CEO a Krea), Boldtron (artista de CGI/3D i Realitat Virtual, Community Catalyst a Krea), Andrés Bartos (cineasta i productor a Noon Films) i Lucija Stojevic (cineasta i productora a Noon Films). A més, es donarà a conèixer l’obra guanyadora de la Colección Solo, Jordi Pons presentarà el sistema Stable Audio de Stability AI, i Coloma Ballester, Manuel Garin, Dani Grandes, Gloria Haro, Adam Phillips, Alan Salvadó i Míriam Sánchez presentaran un projecte sobre motius visuals analitzats amb IA.

232 PEL·LÍCULES REBUDES
La segona edició de +RAIN ha rebut a la convocatòria d’enguany un total de 232 pel·lícules, cinc vegades més que les propostes rebudes a la seva primera edició, procedents dels cinc continents i amb representació de més de 40 països. Una selecció final de 10 pel·lícules competirà a la secció FEST, on un jurat internacional format per Shyam Sundar (director del Center for Socially Responsible Artificial Intelligence de la Penn State University), Mads Dambso (CEO de Kaspar a.i.) i Cristina Mont (Directora d’Innovació del Grup Lavinia) premiarà les pel·lícules amb tres guardons: Millor Pel·lícula (3.000 €), Premi del Jurat (2.000
€) i Menció Especial (1.000 €). La projecció de les 10 pel·lícules seleccionades de la convocatòria internacional tindrà lloc a la secció FEST i anirà acompanyada de debats i presentacions a càrrec dels seus creadors i creadores.
Els títols finalistes són Sueño finlandés y paranoico (Jimena Aguilar, Argentina), Skopje 2014 According to ChatGPT (Pauline Blanchet, França), Fried Egg (Rucha Thigale, UK), Ripear un desierto (Felipe Elgueta, Xile), DUCK (Rachel Maclean, UK), Time Metallurgist (Tomáš Rampula, República Txeca), When people talk about their dead, they look up (Anna Halbleib, Espanya), Home Age to Avalokitesvara (Maria Than, UK), 512X512 (Arthur Chopin, França) i Morbo (Jonas Sanson, Brasil).
Algunes de les temàtiques més representatives de l’edició d’enguany són la reflexió al voltant de la societat de control, la crítica política dels populismes emergents a nivell global, el qüestionament de les imatges creades per l’imaginari turístic, les possibilitats visuals i narratives de l’exploració del territori de l’inconscient o la violència innata en l’ésser humà, juntament amb la reflexió metalingüística al voltant de la IA que segueix essent un tema central per a molts artistes.
Per entendre el canvis que s’estan duent a terme en els processos creatius i les metodologies de treball, el segon dia del FEST serà molt especial. A través de la crònica del procés creatiu d’una pel·lícula guiats per el director Piotr Winiewicz i el productor Mads
Dambso, es veuran els encerts i els errors en la utilització de diferents tècniques i eines basades en IA. I també es presentarà un Live Cinema process on es podran veure tres processos creatius de tres artistes visuals: Laura Ginès, Martina Rogers i Carolina Torres gràcies a la col·laboració d’Apolinario Pássos i Radamés Ajaa de Hugging Face. Una oportunitat única per conéixer de primera mà els processos creatius dels artistes amb la tecnologia que proporciona Hugging Face.
El film de clausura, Latex Kid, de Fran Gas, guanyador de l’edició passada de +RAIN, és la visualització que el talent mostrat en l’edició anterior té continuïtat i, a la vegada, vol mostrar l’aposta del FEST pels joves artistes nacionals que s’endinsen en el treball amb la IA generativa. En la mateixa línia d’acompanyament, la cineasta catalana Carme Puche, present a l’edició anterior amb My Word, peça destacada de l’exposició Intel·ligència Artificial al CCCB, mostrarà a la secció RAINNOVA el projecte en el que està treballant actualment.

INSTAL·LACIONS I DIRECTES AL LIVE
Les jornades al campus del Poblenou de la UPF es complementen amb el LIVE, un esdeveniment musical i audiovisual de caràcter performatiu amb sessions en directe i instal·lacions artístiques. La Sala Aranyó es convertirà en un espai per gaudir d’obres musicals i audiovisuals que parteixen de processos de recerca i d’experimentació amb IA, així com de l’exploració de les possibilitats estètiques i narratives de la creació amb models generatius. LIVE presenta les propostes: Decolonizing Patterns, de Citlali Hernández, artista transdisciplinar que forma part del col·lectiu Axolot.cat, basat en la recerca, la programació creativa i el disseny d’interacció, que comptarà amb la col·laboració del performer Jon James. Mouja, de Nicola Privato, artista i investigador a l’Intelligent Instruments Lab, on explora amb un enfocament en tecnologies interactives i IA aplicades a la música. I Disturbance, De: Configuration, de Blazej Kotowski, artista i investigador associat al Music Technology Group de la UPF.
Pel que fa les instal lacions, l’artista Azahara Cerezo activarà l’arxiu digital LIVE, que recull i connecta les propostes musicals i audiovisuals generades amb intel·ligència artificial del LIVE. A més, l’artista sonor, investigador independent i programador Óscar Martín participarà amb una instal·lació, Fluorescent Markov Beat, la primera obra de la serie Meta Music Machines.

+RAIN A SÓNAR+D
Els dies 13 i 14 de juny, +RAIN es trasllada a Fira de Montjuïc, seu de Sónar de dia. A la primera de les jornades, se celebra el FAIR, organitzat per la Universitat Pompeu Fabra, el Sónar i la Càtedra Futurs de la Comunicació, amb la col·laboració del Clúster Audiovisual de Catalunya. Aquest serà un espai de reflexió, debat i intercanvi, on es reuniran una seixantena d’expertsi nternacionals en IA i del sector de la indústria audiovisual. Durant dues hores s’abordaran els reptes, les oportunitats i els vectors de transformació del sector audiovisual en l’era de la IA generativa. Entre els experts hi haurà cineastes que estan creant amb IA; investigadors en l’àmbit de la creació amb IA; desenvolupadors de software IA per al sector audiovisual; juristes especialitzats en drets d’autor; experts en ètica i tecnologies emergents, i productors i empreses del sector audiovisual.
El dia 14 és el torn de l’AI & WEB3 CREATIVES SUMMIT, un espai d ́inspiració, debat i presentació de start ups i spin offs, al voltant de les indústries culturals i creatives, i projectes de recerca artística aplicada amb tecnologies emergents. El SUMMIT constarà de
dues sessions: Cinema & AI i Web3 i Expanded media. Aquesta secció té l’objectiu d’inspirar i fer conèixer el talent emergent que emprèn, investiga i crea al voltant d’aquests temes, així com debatre sobre la relació entre creativitat i tecnologies emergents; l’ús ètic de l’IA; els drets d’autoria o el rol de Web3 a les indústries culturals i creatives, i també fomentar la relació entre els diferents agents.

Entre els convidats al SUMMIT trobem Todd Yelin (ex vicepresident de Producte de Netflix), Nadia Piet (investigadora i cofundadora de AI X Design), Mads Dambso (CEO de Kaspar a.i.), Apolinario Pássos (AI Artist i Machine Learning Art Engineer a Hugging Face), els
artistes Varvara & Mar, Gabriel Massan i Antoni Abad, Lino Garcia Morales (doctor en Conservació i Restauració d’Art Digital), Patrícia Falcão (investigadora i Time-based Media Conservator a la TATE), i Florian Weigl (curator i investigador).
També es presentaran diferents start ups i spin offs. Griselda Vilar presentarà Feeder AI, eina que analitza les reaccions i emocions detallant la ràtio d’acceptació de l’audiència i el nivell de retenció del contingut. Alexandra Cavero serà l’encarregada de presentar
Hulahoop, plataforma fintech nascuda per democratitzar la inversió cinematogràfica, centrada a facilitar l’accés a inversors aliens a la indústria i aficionats de tot el món de forma fàcil, rendible i segura. Finalment, Mani Martinez, CEO de Keynema, presentarà la
seva suite d’assistents intel·ligents per a la gestió i disseny de la creació audiovisual dirigit a professionals, estudiants, amateurs i creadors independents.
A més, Sónar+D presenta a Project Area tres instal·lacions del +RAIN. Les pel·lícules guanyadores del Festival; un arxiu digital que recull i connecta les propostes musicals i audiovisuals generades amb intel·ligència artificial del LIVE i que activarà l’artista Azahara
Cerezo; i Latent Booth, una experiència interactiva que s’interroga sobre la comunicació entre humà i màquina i que culminarà en una pel·lícula col·laborativa, amb la contribució de Hugging Faces, impulsor de la IA amb eines de codi obert.

SOBRE SÓNAR+D
Sónar+D és la trobada internacional d’art i cultura digital que explora com la creativitat canvia el present i imagina nous futurs. Des del 2013, aquest esdeveniment antidisciplinari reuneix a Barcelona destacats artistes, tecnòlegs, creatius, músics, dissenyadors,
pensadors, científics, emprenedors, makers i hackers per participar en un programa de xerrades, masterclasses i tech shows, acuradament comissariat amb l’objectiu posat en la inspiració i el networking.
Per a milers de professionals i de públic curiós de més de 100 països, Sónar+D ofereix un entorn únic, obert i relaxat, on descobrir nous treballs transgressors i trobar oportunitats, aprendre noves habilitats i mostrar iniciatives. Tres fructífers dies de talks, demos i workshops, espectacles, concerts en viu, exposicions, experiències immersives i interactives i trobades amb diferents comunitats.
Més informació a sonar.es

+RAIN A FILMIN
Del 17 al 30 de juny, tota la programació de la segona edició de +RAIN estarà disponible online a Filmin. A les presentacions, debats, i la projecció de les pel·lícules de la segona edició del +RAIN s’hi afegiran també les presentacions d’AI & WEB3 CREATIVES SUMMIT, un espai d’inspiració, debat i presentació de start ups, al voltant de les indústries culturals i creatives i projectes de recerca aplicada i artística amb tecnologies emergents que tindrà lloc en el marc de Sónar+D. Per a tots aquells que no siguin usuaris de la plataforma, el preu de la subscripció és de 9,99 €, i també es podrà accedir a la resta de continguts de Filmin
durant tot un mes.