Enguany Sonar ja portarà a terme la seva 31na edició que reunirà a Barcelona figures pioneres de la música de ball, que conviuen amb el que anomenen “herois i heroïnes de microescenes hiperlocals amb estètiques radicals i formats rupturistes”. El festival celebrarà, per tant, una enorme diversificació de gèneres i subgèneres de la música electrònica actual. Com han explicat els propis organitzadors “des de l’ambient més contemplatiu al drum’n’bass més eufòric, del happy hardcore al post-punk, el black metall i fins i tot el post-club i el memecore, i del gabber a l’hyperpop”.

Al programa, destaquen figures com Air, Paul Kalkbrenner, Charlotte de Witte, Sevdalitza, Jessie Ware, Kaytranada, Laurent Garnier, Ben Böhmer, Vince Staples, Folamour, Soto Nansa, Adriatique, VTSS, Richie Hawtin, Olof Dreijer & Diva , Kerri Chandler, Floating Points i Yerai Cortés, entre molts altres.

A banda d’aquestes intervencions, la diversitat de sons per la qual aposta Sónar 2024 va més enllpà i compten amb les rimes i els ritmes de CASISDEAD, Marie Davidson, ABHIR, Judeline, Kabeaushé, pablopablo, Toya Delazy i Dyce i la selecció musical de JASSS, Eliza Rose b2b Dan Shake b2b Sally C, DJ Gigola, Blck Verushka, ¥ØU$UK€ ¥UK1MAT$U i els col·lectius BLEX i Club Cringe.

SONAR+D

En paral·lel a les actuacions de Sonar, des de fa uns anys la plataforma posa en marxa el seu Sónar+D. Es tracte, com expliquen els organitzadors “d’una trobada d’innovació i creativitat digital, que enguany abordarà la implementació massiva de la Intel·ligència Artificial a les indústries creatives i com aquesta determina el seu present i futur”. Segurament aquesta secció seria la de major interès pel mon audiovisual, cada dia més multimediàtic… De fet la conferència inaugural ‘Generating Panic?’, serà especialment interessant en analitzar els perills i els dubtes que l’ús de la IA està generant al món de l’art i la creativitat, amb una sèrie de fòrums de debat, xerrades i performances que comptaran amb artistes com Marta Verde o Nicole L’Huillier, la investigadora Sasha Costanza-Chock (presentada per SEIDOR), l’advocamer Micaela Mantegna, membres d’empreses com Superblue o Moment Factory i comissaris de programes divulgatius com TED, The Conference, OFFF o A MAZE., entre moltes altres propostes, que complementen la part d’exposició en stands físics.

SONAR AMB ALIANCES

Sónar recalca la funció de les aliances que estableix amb diversos actors a la ciutat. Així Sonar Week converteix Barcelona, un any més, a la capital mundial de la música electrònica i la cultura digital. A tota la programació de Sónar de Dia, Sónar de Nit i Sónar+D, se suma la programació de OFFSónar, THE CUBE, +RAIN Film Festival i SonarMies, congregant en total més de 350 artistes, ponents, activitats i continguts i més de 150.000 assistents.

En aquesta línia de múltiples aliances destaca el programa europeu AI & Music powered by S+T+ARTS, el projecte TIMES (The Independent Movement for Electronic Scenes) juntament amb nou festivals europeus més, el +RAIN Film Festival, centrat en el cinema generat amb IA , juntament amb la Universitat Pompeu Fabra, THE CUBE a Casa Batlló, un nou espai immersiu dedicat al talent català impulsat per la Generalitat de Catalunya i a la vegada la zona expositiva Project Area amb el suport de la Fundació Banc Sabadell. A més, Sónar de Nit comptarà amb el renovat escenari SonarLab x Printworks (14 i 15 de juny), un nou espai que portarà per primer cop a Espanya l’essència de l’enyorada sala britànica.

A mida que s’apropi Sonar anirem focalitzant-nos en les diverses activitats, especialment les vinculades al Sonar+D i +Ran Film Festival…