La darrera Berlinale, recentment tancada, ha atorgat tres premis amb sabor català: A Paco Poch, productor associat amb Costa Rica de “Memorias de un cuerpo que arde” -Premi del Públic- Anna Cornudella -premi FIPRESCI de la crítica internacional a la secció Fòrum- i Lucía G. Romero que ha aconseguit l’Ós de Cristall al millor curt de la secció Generation 14Plus, dedicada al públic juvenil, per “Cura sana”.

MEMORIAS DE UN CUERPO…

La coproducció de Paco Poch amb Costa Rica, dirigit per Antonella Sudasassi ens proposa un documental en el qual tres dones que han  crescut en una época represiva en la que la sexualidad era un tema tabú – Ana, de 68 años, Patricia, de 69, y Mayela, de 71- en parlen ara d’una manera oberta…

THE HUMAN HIBERNATION

També en la secció més experimental  de la Berlinale Anna Cornudella triomfa amb “ The human hibernation” (La hibernació humana), una òpera prima que caldrà veure, qualificada per Fipresci com “una pel·lícula valenta, rodada en entorns desafiadors, on hi ha profundes reflexions sobre la vida, la natura, la família i el lloc de la humanitat al món”. La pel·lícula planteja una societat que hiberna, com els animals, per convidar a reflexionar sobre com l’ésser humà habita el planeta i es relaciona amb la natura.

CURA SANA

A més, la també catalana Lucía G. Romero, aconsegueix l’Os de Cristall amb “Cura Sana” sobre dues germanes marcades per la violència paterna. El jurat destaca la seva capacitat per evocar un rang ampli d’emocions, de la tristesa a la ira, la tendresa i l’amor i la seva autenticitat a l’hora de plasmar la lluita d’una persona jove.

EL LLEGAT DEL COLONIALISME

Aquesta 74a edició de la Berlinale ha atorgat el seu premi principal, l’Ós d’Or, a la pel·lícula documental Dahomey, de la directora i actriu francosenegalesa Mati Diop. El film tracta sobre la devolució dels Bronzes de Benín, obres d’art saquejades durant l’època colonial, va provocar una venjança amb el llegat del colonialisme. “Per reconstruir primer cal restaurar, i per restituir cal fer justícia”, ha declarat Diop en recollir el premi. Un tema que ha tocat de ple el jurat presidit per l’actriu i productora mexicà-keniana Lupita Nyong’o.

En una línea paral·lela,  l’Ós de Plata a la millor direcció sha donat al dominicà Nelson Carlo de los Santos, per la seva pel·lícula Pepe, que utilitza una ficció fantàstica que recorre al fantasma d’un hipopòtam que va pertànyer al narcotraficant Pablo Escobar per parlar de les empremtes del colonialisme tant a Amèrica com a Àfrica.

Per la seva banda, l’Ós de Plata Gran Premi del Jurat, el segon en importància del Festival Internacional de Cinema de Berlín, ha estat per a A traveler’s need, del director sud-coreà Hong Sang-soo, un film lúdic i emocional de trama minimalista protagonitzat per la francesa Isabelle Huppert.

Podeu accedir a la totalitat del Palmarés de la Berlinale en aquest enllaç